El vicepresident del Rebost. Foto: J.d..A

10 coses sobre el Rebost Solidari de Sabadell que has de saber

  • El Rebost enceta aquest divendres i dissabte una recollida d’aliments.

  • 2.000 famílies i 8.000 persones depenen en part d’aquesta institució.

El Rebost Solidari de Sabadell engega aquest divendres i dissabte una nova recapta d’aliments. Cada cop hi ha més sabadellencs que tenen problemes per alimentar-se. El Rebost arriba ja a 2.000 famílies (unes 8.000 persones) i esperen recollir unes 20 tones d’aliments. En aquests 10 punts, us expliquem com funciona aquest equipament.

1. Dos treballadors i tres voluntaris al Rebost

Al Rebost Solidari treballen dues persones, una a administració i un al magatzem. D’altra banda, hi ha una persona fixa com a voluntari i la presidenta i el vicepresident, Pepi Rodríguez i Carlos López. Puntualment, tenen el reforç d’alguns voluntaris, tot i que normalment estan a les entitats adherides a la xarxa.

Rebost Solidari de Sabadell
El treballador del magatzem, entrant al Rebost. Foto: J.d.A

2. Una vintena d’entitats i més de 400 voluntaris

Hi ha 24 entitats que formen part de la xarxa (esglésies evangelistes, Actua Vallès, Creu Roja, Càritas, Dana Solidària…). En total, si sumem tots els voluntaris sumen més de 400 persones voluntàries.

3. 600 metres, dues furgonetes, un toro i una necessitat

Els recursos materials del Rebost es centren en el magatzem, situat al barri de Torre-romeu. L’espai té gairebé 600 metres quadrats. A més, disposen de dues furgonetes, un toro mecànic i una carretilla elevadora. De cara al futur, asseguren que cal una furgoneta isotèrmica perquè comencen a necessitar-la per buscar productes frescos, com iogurts.

No podem trencar la cadena de fred i el Banc d’Aliments recomana que s’habitua a les entitats amb una furgoneta isotèrmica perquè si no de cara a l’endemà ens podríem trobar que no poguéssim anar a buscar aliments”, diu la presidenta, Pepi Rodríguez.

4. L’ajuntament, el principal proveidor

El Rebost Solidari es prové d’aliments sobretot per l’ajuntament de Sabadell, que ha fet aquest any una aporació econòmica de 300.000 euros per comprar aliments. El Banc d’Aliments, via Fons Social Europeu, distribueix aliments directament  a les entitats.

Rebost Solidari de Sabadell
Les instal·lacions estan al barri de Torre-romeu. Foto: J.d.A

També hi ha donacions individuals o d’algunes empreses, més esporàdiques. “Si algú li sobren broquetes, potser ens truquen però molt de tant en tant”, diu el vicepresident, Carlos López.

5. El Rebost és magatzem, però no entrega menjar

El Rebost Solidari centralitza el magatzem de menjar per a les persones amb necessitat però no entrega els kits alimentaris. “Aquí ens entra la comanda de les entitats segons les altes que tinguin a Serveis Socials”, explica Rodríguez. Es prepara tota la comanda i l’entitat ha de recollir-la, preparar els kits i donar-los a la seva seu.

6. Un 50 per cent més d’usuaris que l’any 2011

El Rebost arriba a 2.100 famílies, donant menjar a unes 8.000 persones, segons els seus càlculs. I és que hi ha famílies de tot tipus, però moltes famílies numeroses. “Ens trobem amb famílies d’un membre però hi ha moltes que tenen molts fills. Coneixem alguna que tenen fins a 12 fills”, diu Rodríguez. L’any 2001 van ser 1.400 famílies les usuàries i a l’inici del Rebost, ara farà tres anys, eren menys. Cada cop hi ha més necessitat i nous sectors que no tenen per menjar.

Rebost Solidari de Sabadell
Un voluntari, carregant la furgoneta per una entitat. Foto: J.d.A

7. Primeres passos amb productes frescos

El Rebost Solidari ha arribat a un acord amb una cadena de supermercats per rebre el producte fresc a punt de caducar de forma gratuïta. Una iniciativa que també comença a despuntar en altres cadenes. Per exemple, Caprabo entrega les mermes dues vegades a la setmana.

8. 100.000 euros anuals per a funcionar

El Rebost Solidari té una despesa anual de 100.000 euros. Amb això es paguen salaris, Seguretat Social, assegurança, el lloguer de la maquinària i altres despeses. A part cal comptar els subministraments, com el telèfon, l’aigua o la llum. Tot ho paga el consistori.

9. 20.000 quilos, objectiu pel cap de setmana

Els responsables del Rebost Solidari es marquen una fita per aquesta campanya de recollida d’aliments: 20 tones. És la xifra que han aconseguit en les darreres edicions, però són conscients que arribar-hi és cada cop més difícil, ja que les necessitats econòmiques cada cop apreten més. “Cada cop és més difícil tot i que la gent cada cop està més conscienciada”, diu Carlos López, vicepresident.

10. Una vintena de punts de recollida

Aquest divendres i dissabte 200 voluntaris de les entitats adherides al Rebost Solidari seran presents a una vintena llarga d’establiments de la ciutat per recollir les donacions que facin els ciutadans. En els propers dies, us informarem dels llocs de recollida, que estaran a gairebé tots els barris de la ciutat.

Comments are closed.