Foto portada: infermes a la pista coberta d'atletisme. Autor: David B.

2021: de la vacuna a l’òmicron, intentant passar pàgina

Sense solució de continuïtat, 2021 va començar com va acabar 2020: amb restriccions i monopolitzat per l’actualitat pandèmica, que va deixar Sabadell sense el seu acte més massiu, la cavalcada, per primer cop des de la Guerra Civil. Dos dies després, a més, començava un nou període de restriccions davant la imminència de la tercera onada. La restauració es va haver d’acostumar a nous horaris, només per àpats, els gimnasos van veure’s obligats a tancar de nou i l’oci nocturn ni tan sols tenia data per reobrir.

Tot i així, 2021 ha estat l’any de la vacunació. Va començar a marxa lenta però l’any ha acabat amb gairebé el 90 per cent de la població vacunada. Destacable la velocitat del dispositiu entre maig i juliol, quan es va vacunar bona part de la població general. Finalment, després de desmuntar-la, la Pista Coberta d’Atletisme va tenir un ús sanitari: vacunòdrom, un dels sis que es van activar a Catalunya. L’any acaba amb la pista funcionant de nou com equipament atlètic, de forma provisional, i amb 500.000 euros pressupostats per l’Ajuntament per recuperar-la al llarg de l’any 2022.

Vacunòdrum de Sant Oleguer. Autor: David B.
Cues per vacunar-se al vacunòdrum de Sant Oleguer. Autor: David B.

Prohibit però tolerat perquè no es poden posar portes al camp, aquest ha estat l’any dels botellots. N’hi ha hagut especialment durant la vigència del toc de queda i fins la reobertura de les discoteques. Durant la Festa Major, que l’Ajuntament va decidir pel seu compte i risc que tingués un format mini, se’n van produir de massius, de més de 5.000 persones, al parc de Catalunya, on va haver-hi almenys una agressió sexual, però també al Passeig o a Can Gambús. A Sant Pau de riu-Sec també n’hi ha sovint, amb ensurt greu: una dona embarassada va perdre el seu fill al setembre al rebre un tret enmig d’una baralla entre bandes.

De dia, però, Sant Pau de riu-Sec segueix creixent mica en mica: acaba l’any amb un Mediamarkt i nous operadors en camí, com Wala. Sense anar gaire lluny, l’Aeroport acull des de novembre la primera escola de controladors aeris de Catalunya. I al llarg de 2022 hauran de començar les obres de l’important Portal Sud ben a prop.

Foto portada: l'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, signant el protocol a quatre bandes entre l'Ajuntament, l'UAB, el Parc Taulí i l'ESDi. Autor: Ajuntament.
L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, signant el protocol a quatre bandes entre l’Ajuntament, l’UAB, el Parc Taulí i l’ESDi. Autor: Ajuntament.

Entre onada i onada de la pandèmia, 2021 ha deixat algunes novetats. L’Ajuntament ha cedit la icònica nau Artextil, la Catedral del Textil del Vallès, a la Universitat Autònoma de Barcelona per mig segle. Després de comprar-la l’any 2018, ara es pagaran unes obres d’adequació, no se sap encara que costaran, per incrementar la presència universitària a la ciutat amb estudis públics d’infermeria. L’operació és de llarg abast ja que la nau és molt gran i el projecte es podrà fer per fases.

Foto portada: simulació del futur edifici Ripoll del Parc Taulí. Autor: cedida.
Simulació del futur edifici Ripoll del Parc Taulí. Autor: cedida.

De notable importància també l’inici de les obres de l’ampliació de l’hospital Parc Taulí, on la Generalitat s’ha compromès a invertir 40 milions (en dues fases) per millorar els llits d’urgències, els quiròfans i l’UCI. No obstant, unes obres que havien d’anar per la via ràpida ja porten retard, el personal està cremat per les seves condicions i urgències s’ha saturat com és habitual a la tardor, a les portes de la sisena onada.

Mala peça al teler del Teatre del Sol

En plana cultural, 2021 deixa una mala notícia: el futur molt negre del Teatre del Sol. Com era vox populi, les instal·lacions no complien la normativa. La Policia Municipal va precintar el teatre l’últim dia de la temporada per una denúncia. El teatre ja no ha reobert ni hi ha pla per fer-ho. Tampoc s’ha certificat la seva dissolució ni la defunció. Tot sembla una lenta agonia a l’espera d’un final que, al tancament d’aquesta edició, encara no ha arribat.

Obres, obres, obres…

2022 serà any d’obres, i inauguracions: començaran (i han d’acabar) les simbòliques del Passeig de la plaça Major, que volen tancar un debat etern. Acabaran les del Parc de les Aigües a Can Llong, les del carrer Indústria, el camí escolar de l’escola Pau Casals, o la primera fase del Parc del Nord. La Generalitat acabarà el CAP Can Llong i l’escola Virolet, que deixarà els barracons després d’una dècada. L’Ajuntament hauria de començar la construcció del Pavelló Oest, l’obra més cara del mandat (més de 8 milions d’euros), així com també els jardins del Sud.

Foto portada: la futura làmina d'aigua per entrar al Passeig des del Passeig Manresa. Autor: cedida.
La futura làmina d’aigua per entrar al Passeig des del Passeig Manresa. Autor: cedida.

El govern de Marta Farrés ha complert dos anys. Liderat clarament per l’alcaldessa tira del llibre d’estil socialista i marca en les obres a l’espai públic el seu segell de continuïtat. Mentrestant, els partits van prenent posicions de cara als comicis.

Bustos, a presó

A escala político judicial, 2021 acaba amb novetat rellevant. Manuel Bustos, totpoderós alcalde entre 1999 i 2013, ingressarà a la presó en breu per complir una de les sentències del cas Mercuri. Bustos encara té altres peces pendents de judici. El 27 de novembre de 2022 es compliran 10 anys de l’esclat del cas Mercuri.

Foto portada: un moment de l'operatiu. Autor: Mossos.
Una operació contra el cultiu de marihuana. Autor: Mossos.

Malgrat les estadístiques oficials, la sensació d’inseguretat general va a l’alça. No hi ajuden l’increment de bandes especialitzades en assaltar comerços o empreses a tot l’entorn metropolità, des de botigues de productes tecnològics, perfumeries i joieries fins a magatzems i naus industrials. Tampoc l’enorme presència, també olfactiva, de les plantacions interiors de marihuana que hi ha disseminades per tot arreu. En algun cas, fins i tot, a mans d’algun clan com el que va caure a Can Deu el passat estiu. En altres, a mans de xarxes vinculades a l’extorsió i el tràfic de persones, com el caigut a la tardor a l’Eixample. La brutal agressió a un conegut taxista és una mostra també de l’increment de la violència gratuïta de les societats contemporànies.

Llums Nadal ajuntament
Llums de nadal a l’Ajuntament. Autor: David Chao.

2021 acaba amb l’aposta municipal, com mai, per vestir Sabadell de Nadal. Ha funcionat i atreu gent d’altres municipis. Hi ajuden les ganes col·lectives de passar pàgina de la pandèmia. Però no serà encara possible. L’any acaba també amb la sisena onada i la variant òmicron, una explosió fins ara mai vista de contagis i noves restriccions.

Foto portada: macrodispositiu de vacunació a la Pista Coberta, a la primavera. Autor: David B.

Comments are closed.