El president d'Amical de Mauthausen, Joan Manel Calvo, en el memorial a les víctimes de l'holcaust; aquest dijous a la plaça Montserrat Roig. Autor: David Chao.

20è memorial de les víctimes de l’Holocaust i 60è aniversari d’Amical de Mauthausen

27 de gener: Dia internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust i dia en què més de 200 persones han recordat l’efemèride a la plaça Montserrat Roig (Eixample), on actualment hi ha el monòlit per a les víctimes d’aquesta tragèdia. Sota el lema One Day (un dia, en anglès) aquest dijous a la tarda han començat les activitats en homenatge als sabadellencs deportats als camps nazis així com a la resta de víctimes que van patir el règim feixista. L’acte, que ha consistit en una ofrena floral i un parell de declaracions institucionals, ha estat conduït per la periodista Karen Madrid, ambientat per l’acadèmia de música Tríada i seguit per unes de 250 persones.

Com es tradició, diferents entitats, institucions, veïns i grups polítics han commemorat a les víctimes de l’Holocaust aquest 27 de gener amb una ofrena floral i un minut de silenci. L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, i el president de l’entitat Amical de Mauthausen, Joan Manel Calvo, han verbalitzat la importància de recordar un fet històric com la deportació de milers de persones en els camps de concentració nazis: els memorials, diuen, no només serveixen per retre homenatge a les víctimes, sinó que també expliquen una història a la ciutadania amb la finalitat de sensibilitzar-la i conscienciar-la per evitar que es repeteixi.

“El coneixement del passat, del que va succeir, ens ha de servir per endegar polítiques de memòria amb una finalitat de prevenció”, ha exposat Joan Manel Calvo.

Enguany, el memorial a les víctimes de l’Holocaust ve sota el lema One day (un dia, en anglès) i, a diferència de l’edició anterior, marcada per la pandèmia, ha permès acollir a unes 250 persones a la plaça Montserrat Roig, l’escenari habitual des de fa uns anys. La periodista Karen Madrid ha contextualitzat els fets històrics que s’han commemorat aquest dijous, 27 de gener, i ha destacat els principals col·lectius que se’n van veure afectats: els jueus, els gitanos, els opositors polítics al règim feixista, les persones amb diversitat funcional, el col·lectiu LGTBI, els testimonis de Jehovà i els nens.

Ofrena floral al monòlit de les víctimes de l’holocaust, a la plaça Montserrat Roig. Autor: David Chao.

Representants d’aquests col·lectius a escala municipal han encès una espelma i han donat pas a un minut de silenci mentre l’acadèmia de música Tríada tocava una peça en el seu record. Com és tradició, el memorial ha acabat amb l’ofrena floral; on diferents entitats, entre elles l’Ajuntament, Atendis, CIPO i familiars d’alguns deportats, han dipositat el corresponent ram de flors als peus del monòlit. Aquesta, però, només ha sigut la primera activitat per recordar aquest episodi històric (més info: ‘Així es commemorarà el Dia en Memòria de l’Holocaust‘).

Novetats d’enguany

Enguany fa dues dècades que se celebra l’entrega floral a les víctimes de l’Holocaust i al novembre també farà 60 anys de la fundació Amical de Mauthausen. El seu president, Joan Manel Calvo, ha explicat que la seva creació va estar lligada a una història dramàtica al Vallès Occidental l’any 1962. Com a novetat, enguany s’han descobert dos sabadellencs més que van patir l’holocaust i d’aquí a quatre dies començaran les obres de l’escenari principal del memorial, la plaça Montserrat Roig.

Foto portada: El president d’Amical de Mauthausen, Joan Manel Calvo, en el memorial a les víctimes de l’holocaust; aquest dijous a la plaça Montserrat Roig. Autor: David Chao.

Comments are closed.