Foto portada: foto de família dels participants a l'acte. Autor: Ajuntament.

25 anys del viatge a Sarajevo per la guerra de Bòsnia

  • 60 sabadellencs es van desplaçar a Sarajevo l’any 1997 per ajudar a refer la ciutat després de la guerra a Bòsnia.
  • Sarajevo i Sabadell han commemorat el vincle institucional que han nodrit durant 25 anys al Teatre Principal.

Sabadell i Sarajevo (Bòsnia) han commemorat el vincle institucional que uneix les dues poblacions en un homenatge celebrat aquest dijous a la tarda al Teatre Principal. La tinenta d’alcaldessa Marta Morell i la pròpia alcaldessa, Marta Farrés, han assenyalat que actes com aquest serveixen per evidenciar la convivència entre les dues cultures així com també per continuar teixint aliances diplomàtiques. La periodista de Ràdio Sabadell Karen Madrid ha conduït l’acte i ha introduït els diferents testimonis i documents de l’època que han ajudat a entendre millor la relació entre Sabadell i Sarajevo des del 1997 fins avui dia. La cerimònia també ha comptat amb la presència i intervenció de la tinenta d’alcaldessa bosniana, Anja Margetic.

Sarajevo és la capital de Bòsnia, un país acarnissat l’any 1992 i que, com és natural, va tardar molt de temps en recuperar-se. Una de les ciutats que li va allargar la mà va ser Sabadell, aleshores governada per Antoni Farrés, i aquest dijous totes dues poblacions han commemorat el lligam institucional que les uneix des del 1997 (quan van formalitzar l’acord de col·laboració internacional) al Teatre Principal. La història ha estat ampliada amb tota mena de precisions i anècdotes per part de tres dels 60 sabadellencs que ho van viure en primera persona: Josep Masip (aleshores president de Creu Roja Sabadell), Maria Antònia Vidal (del Teatre del Sol) i Mari Valldeperas (una de les voluntàries que es van oferir a participar en aquest afer exterior).

“Per mi hi va haver un abans i un després del viatge a Sarajevo. Em va canviar la visió de moltes coses, com la visió que tenia de la Unió Europa”, ha reconegut Mari Valldeperas.

Reflexions perfectament extrapolables al conflicte actual entre Rússia i Ucraïna: “Les mateixes imatges que veiem avui d’Ucraïna per la televisió, les vam veure nosaltres en viu i en directe”, ha afegit qui en el seu moment es va desplaçar fins a la zona zero de la guerra a Sarajevo, Mari Valldeperas. Mentre que els tres testimonis han indagat en la part més personal i emocional d’aquest conflicte armat on Sabadell va intervenir en la reconstrucció posterior, els documents gràfics projectats al Principal aquest dijous n’han aportat la part més històrica.

“Hi va haver un gran respecte amb les persones del teatre [del Sol] i, encara que no entenien el que dèiem, entenien el sentit de la nostra representació”, ha recordat l’actriu que va actuar in situ, Maria Antònia Vidal.

En aquest sentit, Vidal ha apuntat que va ser una experiència inoblidable i única atès el context amb què es trobaven aleshores. Totalment de postguerra. Una aportació que ha coincidit amb la del tercer testimoni, Josep Masip: “tot i la desolació del moment, hi havia una forta voluntat ciutadana per refer Sarajevo. També per part dels sabadellencs”. L’acadèmia Tríada ha acabat de posar els pèls de punta al públic del Teatre Principal amb les seves intervencions musicals.

El present i futur de Sarajevo

La tinenta d’alcaldessa de Sarajevo, Anja Margetic, s’ha desplaçat expressament fins a Sabadell perquè l’ocasió ho mereixia. Abans de l’acte de commemoració, on Margetic i Marta Farrés s’han intercanviat unes paraules d’agraïment, bona part del govern municipal l’ha rebut al Saló de Plens de l’Ajuntament, on la convidada ha escrit unes paraules d’agraïment al Llibre d’Honor. Un gest habitual cada cop que un càrrec polític visita per primera vegada la ciutat.

“Els ciutadans de Sarajevo estan molt agraïts pel suport que ens heu ofert durant tot aquest temps i, sobretot, aquell que ens heu ofert quan més ens ha costat posar-nos dempeus”, ha agraït la tinenta d’alcaldessa de Sarajevo en referència a les etapes més crues de la guerra.

Per tot plegat, la commemoració d’aquest dijous ha volgut oferir una mirada al passat, present i futur respecte les relacions internacionals; concretament, la que lliga Sabadell i Sarajevo. Tot i que amb matisos, Anja Margetic ha exposat que la seva ciutat ha recuperat el pols i que vol competir a la lliga europea en tots els reptes, certàmens i esdeveniments que s’organitzen a escala internacional, com els Jocs Olímpics d’Hivern: Sarajevo i Catalunya han signat un pla de treball perquè la regió bosniana sigui subseu olímpica si l’efemèride del 2030 se celebra als Pirineus.

Rebuda institucional de la tinenta d’alcaldessa a Sarajevo, aquest dijous. Autora: Lucia Marin.

L’homenatge ha acabat amb L’Himne de l’Alegria, a càrrec de la Coral Belles Arts i l’Orfeó de Sabadell, i el dibuix d’una rosa pintada per l’artista sabadellenc Werens. Tal com ha explicat la presentadora de l’acte, Karen Madrid (periodista a Ràdio Sabadell), els forats que hi havia a peu de carrer a causa dels bombardejos es van tapar amb regina vermella i, tot plegat, projectava aquesta imatge.

Foto portada: foto de família dels participants a l’acte. Autor: Ajuntament.