Un congelador amb només dues bosses, aquest dimarts. Autora: J. Ramon

A la recerca dels glaçons de gel

Aquest estiu és un dels més càlids de la història i, per contra, falta més gel que mai. Segons els subministradors, enguany hi ha menys reserves a causa de l’encariment de l’energia elèctrica: les fàbriques de gel van reduir-ne la producció a principis d’any atemorides per l’escalada de preus i, de manera similar, les cambres que el guarden fins que es comença a distribuir en diferents plataformes també van apujar el lloguer, fet que va frenar de nou la cadena. Resultat: fa un parell de setmanes que bars i supermercats estan tenint greus problemes per abastir-se d’aquest producte.

Estanteries d’un supermercat buides un dilluns a primera hora de la tarda; no hi ha ni una bossa de gel. No és el primer establiment a qui li passa i tampoc és la primera vegada que es troba amb aquesta situació. La botiga de congelats La Sirena que hi ha a la plaça del Mercat no té ni una bossa de gel des de la setmana passada i el mes passat ja van estar dues setmanes sense, també. En conseqüència, els clients que entren en aquest establiment en cerca de gel, en surten amb les mans buides. Si aleshores proven sort al Bon Àrea del costat, es trobaran amb la mateixa situació: aquí tampoc tenen gel des de la setmana passada i, segons Lídia López, qui s’encarrega de fer les comandes en aquest establiment, no pot afegir bosses de gel a la llista des de fa dies.

Un congelador sense bosses de glaçons de gel, aquest dimarts. Autora: J. Ramon
Un congelador sense bosses de glaçons de gel, aquest dimarts. Autora: J. Ramon

L’encarregada de les comandes de fred al Sorli del carrer Indústria, Olga Escribano, explica que cap dels tres últims camions ha portat bosses de glaçons de gel i, per contra, la demanda d’aquest producte està tocant sostre: “Aquest estiu estem venent molt gel, fins i tot a establiments de per aquí que veuen que el tenim a un preu més econòmic que les seves distribuïdores i ara han fet el salt”. Daniel Mayor, per exemple, és l’encarregat del bar Trenta y Tantos, un dels locals que la setmana passada va haver de sortir expressament a comprar gel perquè s’havia quedat sense reserves.

“No hi ha suficient gel perquè a l’hivern no es va poder quadrar el gel en les cambres de lloguer pel que costaven: mantenir el gel allí costava sis vegades més que abans. Els propietaris d’aquests macro congeladors van apujar els lloguers pel cost de l’electricitat”, explica Roberto Herrera, de l’empresa Quality Ice 1988 SL, qui subministra a aquest bar.

Mayor apunta que ja fa un parell de setmanes que justeja aquest producte i que passi això en ple estiu colla de ple als restauradors. El fet que parés la producció a principis de febrer, quan la llum va començar a escalar els preus de manera més agressiva, també ha afectat la cadena de subministrament. En conseqüència, bars i restaurants tenen veritables dificultats a l’hora aconseguir el gel que necessiten per elaborar les seves begudes i, els supermercats, per omplir les neveres.

Cartell anunciant manca de gel en un supermercat, aquest dilluns. Autora: J. Ramon
Un cartell anunciant la manca de gel en un supermercat, aquest dilluns. Autora: J. Ramon

La cafeteria SandwiChez, que a l’estiu es caracteritza per les begudes amb gel, va haver de treure del panell cinc dels set tipus de productes que ofereixen: tots els que portaven gel. Una de les seves dependentes, Montse Ayuso, present el dia que es van quedar sense gel, explica que van haver d’actuar d’urgència.

“Pràcticament, tots els cafès que servim són amb gel, igual que els Iced Caffé Latte o els batuts o sucs granissats. Ara tot això és el que es ven més i no teníem gel per fer-los. No podíem passar-nos així tot el dia i vam haver de sortir a comprar glaçons a un local de per aquí. Vam picar-los amb la màquina i vam tirar així”.

És així com bars, restaurants i supermercats fa dues setmanes que intenten trampejar l’abastiment de gel per als seus productes i clients. Davant d’aquesta alerta, els botiguers han notat un increment més accentuat de la compra de glaçons i sospiten que potser en compren més del que en necessiten per no quedar-se sense ells també; tal com va passar amb el paper higiènic, la carn o els paquets de pasta durant el confinament.

Un iced caffe latte, del SandwiChez. Autora: J. Ramon
Un iced caffe latte, del SandwiChez. Autora: J. Ramon

La botiga de congelats La Sirena de l’Avinguda Barberà només ha tingut problemes amb el subministrament d’un producte: el gel, segons explica la dependenta Ester Ramos. Com tota la resta. A diferència de La Sirena de la plaça del Mercat, aquí sí que han pogut reomplir la nevera. El Caprabo de la Rambla també fa una setmana que es troba amb aquesta situació i, de fet, aquest dilluns a la tarda ja havien esgotat totes les existències de gel. Per això tenen penjat un cartell informatiu per avisar als clients de l’escassetat d’aquest producte. Una de les seves dependentes, Maria Rosa, reconeix que ells ho han començat a notar fa una setmana i entremig ja s’han quedat sense gel més d’un dia. La previsió és que aquest estira-i-arronsa es mantindrà durant tot el que queda d’estiu.

Foto portada: Un congelador amb només dues bosses de gel picat, aquest dimarts. Autora: J. Ramon

Comments are closed.