Foto portada: carpa del SAD al Passeig, aquest dijous. Autor: Izan Vizuete.

Acampada per denunciar les condicions laborals del Servei d’Atenció Domiciliària

Treballadores del Servei d’Atenció Domicilària (SAD), que presta l’empresa Accent Social, han iniciat una acampada al Passeig de la plaça Major. Han plantat una carpa i l’aniran ocupant de forma rotatòria. Amb aquesta acció volen fer saber les seves reclamacions a la ciutadania en un punt clau de la ciutat.

El SAD atèn uns 1.200 usuaris. La plantilla està formada per més de 350 persones, bàsicament unes 300 treballadores familiars i unes 50 auxiliars de la llar. És el segon servei municipal de major volum, només per darrera de la neteja viària i residus. L’Ajuntament hi aporta 12 milions d’euros a l’any, un 13 per cent més que amb l’anterior contracte per complir el conveni col·lectiu del sector. L’empresa que té el contracte és Accent Social, vinculada al holding de Florentino Pérez. És un contracte bianual (2022 i 2023). Les treballadores mobilitzades asseguren que els manca material tècnic per als usuaris. Sostenen que continuen mantenint una gran precarietat laboral, amb sous baixos, l’abús de la figura del contracte parcial i un ús lesiu de les bosses d’hores. Malgrat que el conveni del sector ha millorat recentment, és insuficient.

“Tant les treballadores familiars com les auxiliars de la llar som plenament conscients del treball de cuidadores que fem per a tantes persones i de la valoració positiva que hi ha del nostre treball per part de les famílies. Però qui cuida de nosaltres; qui cuida de les cuidadores”, denuncien en un comunicat.

Des de fa anys, una part de la plantilla demana que el servei sigui prestat de forma directa per l’Ajuntament. Asseguren que seria una forma de millorar la seva qualificació, adquirir formació i especialitzacions. Apunten que municipis com San Fernando (95.000 habitants), a Cadis, ho faran per la via de l’empresa pública. “Marta Farrés, per què no segueixes el seu exemple?”, diuen.

Però la realitat és que cap dels governs municipals, ni el quatripartit ni l’actual, ha optat per aquesta solució i només la Crida per Sabadell ha reivindicat aquesta sortida abans sense sortir-se’n i ara des de l’oposició. L’any 2019 el ple va desestimar una moció per prestar el servei de forma directa. Mentrestant, el comitè d’empresa acusa l’Ajuntament de no sancionar Accent Social per alguns dels seus presumptes abusos laborals. També demanen una reunió amb el regidor d’Acció Social, Eloi Cortés.

L’acampada s’ha iniciat aquest dijous i s’allargà “uns dies; els necessaris per donar a conèixer les nostres reclamacions”, asseguren en un comunicat. “Al 2023 tornarem a sortir al carrer amb el mateix objectiu”, indiquen.

Més informació:

Foto portada: carpa del SAD al Passeig, aquest dijous. Autor: Izan Vizuete.

Comments are closed.