Prostitució

Actuavallès va atendre un miler de treballadores sexuals l’any 2014 a Sabadell, Terrassa o Granollers

L’ong sabadellenca Actuavallès, amb seu al barri de Sant Oleguer, va atendre l’any 2014 un miler de treballadores sexuals a Sabadell, Terrassa, Mollet, Granollers i Cerdanyola. Actuavallès té un programa, el Projecte Dona, d’atenció sociosanitària dirigit a prostitutes.

Malgrat que la prostitució sempre és un tema poc visible, les dades del Projecte Dona del 2014 ajuden a fer una radiografia de les treballadors sexuals a les nostres ciutats. El Projecte Dona d’Actuavallès es va posar en marxa l’any 1998 i des dels seus inicis ha atès més de 4.000 persones.

Una de cada quatre persones ateses ha estat en el darrer any, segons la informació feta pública aquest dimecres per l’entitat social. L’any 2014 van atendre 1.026 persones que exerceixen la prostitució. Gairebé set de cada 10 persones han estat noves usuàries i només 336 persones ja estaven en seguiment. La dada s’explica per l’alta mobilitat geogràfica de les treballadors sexuals. La immensa majoria de les persones ateses són dones. De fet, entre el miler llarg de persones només hi ha dos homes i onze transsexuals.

Perfil de treballadora sexual

Segons les dades, majoritàriament les dones procedeixen del continent americà (sigui de l’Amèrica Central, el Carib o Sud-Amèrica), seguides de les dones europees. La majoria són menors de 35 anys. Actuavallès ha visitat 73 locals on s’exerceix la prostitució. La majoria són pisos però també hi ha una dotzena de clubs i onze punts de carretera.

Les treballadors sexuals més fràgils treballen a peu de carretera
Les treballadors sexuals més fràgils treballen a peu de carretera

L’objectiu principal és reduir riscos en les relacions sexuals i augmentar l’autonomia i el coneixement de les treballadores. En les visites a locals, es distribueixen lubricants i preservatius tan masculins com femenins, es realitzen tallers per col·locar els preservatius de forma correcta tant amb la mà com amb la boca, s’assessora sobre el VIH/Sida per a reduir el risc de contagi, així com d’altres malalties de transmissió sexual o consum de drogues. Es treballen també tècniques de negociació amb el client per garantir que s’usa preservatiu si hi ha penetració.

En un context de caiguda del volum de feina i més competència entre les noies per aconseguir clients, moltes noies accepten la penetració sense preservatiu com un valor afegit dels seus serveis, amb el perill que això suposa quant a la transmissió de malalties i l’augment d’embarassos no desitjats”, informa la coordinadora del Projecte Dona, Daniela Álvarez.

Durant l’any 2014 van distribuït gairebé 300.000 preservatius masculins, poc menys de 8.000 condons femenins i gairebé 17.000 lubrificants. Es van fer 27 proves de sífilis i VIH, amb un únic cas positiu per VIH, que es va posar en coneixement del sistema sanitari. El director d’Actuavallès, Alberto Capitán, manté que un dels objectius de l’entitat és vincular més les dones al sistema de sanitat pública ordinari.

Reptes de futur

Un altre repte és augmentar les intervencions dedicades a les treballadores sexuals que presten els seus serveis a peu de carretera. I és que només tenen onze trams dins les rutes que fa l’entitat. Actuavallès duu a terme el projecte als principals municipis del Vallès, tant Occidental com Oriental, només amb dues persones contractades i un equip de nou voluntàries que fan diverses tasques: extracció de sang, realitzar la prova ràpida de VIH, acompanyar en les visites als locals o tramitar diverses qüestions.

L’entitat sabadellenca Actuavallès va néixer l’any 1993 per combatre l’epidèmia del VIH/Sida. Amb el temps han ampliat les seves línies d’actuació i tenen diversos projectes socials, com una bugaderia solidària o cursos de formació.

Comments are closed.