Adrian Ranera, pediatra del Taulí: “Les condicions sanitàries dels camps sahrauís són devastadores”

Ja ha tornat a Sabadell la delegació sabadellenca desplaçada a Tindouf després de realitzar l’estada anual als camps de refugiats sahrauís durant la primera quinzena de novembre. Una comissió integrada per professionals de diverses matèries de la salut han realitzat un total de 53 intervencions quirúrgiques i han atès a 280 infants. Un dels desplaçats enguany ha sigut el pediatra del Taulí Adrian Ranera, qui remarca la falta de recursos humans i la situació tan extrema que es viu en el camp.

La comissió medicoquirúrgica estava integada per 13 professionals de l’Hospital Parc Taulí i l’Hospital del Mar, amb altres provinents de Jaén i Granada. Els àmbits eren la pediatria (Adrian Ranera era un), cirurgia, radiologia, l’anestèsia i la psicologia. L’equip mèdic ha finalitzat l’estada amb un total de 53 intervencions, la majoria d’elles colecistectomies, extraccions de pedres a la vesícula a l’Hospital de Boula. Els pediatres van atendre a 280 infants a l’Hospital de Bojador i Casa Paradiso, residència de nens i nenes amb paràlisi cerebral.

Ranera qualifica la tasca de positiva en intentar ajudar i respondre les seves necessitats. Una tercera part dels infants eren de 4 mesos a 6 anys. Les patologies més freqüents diagnosticades eren de caire infeccioses (gastroentiritis aguda, un 22 per cent) degut a les condicions higièniques. “No hi ha pediatres sahrauis locals, metges d’altres especialitats s’han de convertir en pediatres per atendre” remarca el doctor. Afegeix la poca efectivitat de la tasca formativa d’enguany per la falta de recursos humans que impossibilitaven la tasca. També s’ha desplaçat una comissió sociosanitària formada per professionals i joves de l’àmbit educatiu, artístic i audiovisual.

La salut mental, un altre aspecte tractat

En l’expedició d’enguany s’ha incorporat la psicologia com un dels àmbits. La salut mental ha esdevingut molt important en les societats actuals i la seva tasca era tractar aquests problemes amb els refugiats i planificar intervencions. L’equip de psicòlegs ha visitat dos centres, la casa NUAT per a infants amb autisme i el Centre Castro per a persones amb discapacitat.

També s’han realitzat activitats de dinamització adreçades a infants i joves de caràcter artístic, audiovisual i esportiu a càrrec de 10 joves participants dels Camps de Solidaritat. Del camp adiovisual s’ha realitzat un curtmetratge en col·laboració amb l’alumnat de l’Escola de Formació Audiovisual Abidin Kaid Saleh.

Abans d’acabar l’estada es va realitzar una visita la Unión Nacional de Mujeres Saharauis que disposa d’un centre a cadascuna de les wilayes on es realitzaven activitats vinculades a la formació, ocupació i activisme per enfortir la perspectiva de gènere del projecte.

Foto de portada: Adrián Ranera, assistint a un infant. Autor: Cedida

Comments are closed.