Foto portada: Inici de la Romeria, aquest diumenge. Autor: David B.

Sabadell s’agermanarà amb el municipi cordovès de San Sebastián de los Ballesteros

El que era oficiós passarà a ser oficial. Sabadell s’agermanarà formalment amb el municipi cordovès de San Sebastián de los Ballesteros, poble d’origen de centenars de sabadellencs que van arribar a la ciutat entre les dècades dels 60 i els 70 del segle passat. Les relacions entre els dos municipis ja eren consistents però ara seran oficials. El ple municipal d’aquest dimarts sotmetrà a debat i votació el pacte d’agermanament.

Si s’aprova serà el primer agermanament amb un municipi espanyol. Sabadell té acords d’agermanament amb l’Argub (al Sàhara Occidental) i Matagalpa (Nicaragua). A nivell informal es van fer passes per agermanar-se amb Sarajevo, durant la Guerra dels Balcans, però no es van oficialitzar.

Ara se signarà el pacte d’agermanament entre els municipis de Sabadell i San Sebastián de los Ballesteros, poble que van deixar centenars de cordovesos per emigrar a Sabadell entre les dècades dels 50 i els 70 del segle passat. El ple debatrà i aprovarà l’acord aquest dimarts, i segons es preveu aquest mateix cap de setmana hi haurà una delegació sabadellenca que viatgi al municipi cordovès per fer oficial el pacte.

Els Ballesteros, a Sabadell

La Agrupación Andaluza San Sebastian de los Ballesteros en Catalunya, amb seu a la masia de Can Rull de Sabadell, és una de les impulsores de l’agermanament. L’entitat té una agenda d’activitats prou potent, sent una de les principals cases regionals de la ciutat. Organitzen una popular romeria fins Sant Julià d’Altura amb motiu de la festivitat de Sant Isidre Llaurador cada mes de maig, entreguen uns premis (els Cordobanes), impulsen diverses degustacions gastronòmiques i fan presentacions de llibres o conferències. Almenys fins l’arribada de la pandèmia, que ha obligat a cancel·lar moltes de les seves iniciatives. Sense anar més lluny, les tradicionals mongetes amb botifarra que haurien organitzat dissabte passat amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya a la Font de Can Rull.

800 habitants

El municipi cordovès tenia una població l’any 2020 de 804 persones. Als anys 60 del segle passat va arribar a superar els 1.600 habitants però a la dècada dels anys s’havien reduït a menys de 800. És a dir, la meitat de la població va emigrar. Bona part d’ells, a Sabadell. El poble està situat a la comarca de la Campinya Sud cordovesa, zona d’oliveres i vi, prop del municipi de Montilla o de Puente Genil.

Foto portada: romeria de San Vicente Labrador, impulsada per la Agrupación Andaluza San Sebastián de los Ballesteros, cada mes de maig (fins la pandèmia). Autor: David B.