Anjali Tapkire

Anjali Tapkire: “El tèxtil amb valors ens ha canviat la vida”

Anjali Tapkire, juntament amb la religiosa Isabel Martín, van crear fa 32 anys la cooperativa textil de dones Creative Handicrafts als suburbis de Bombai amb la única idea de millorar la vida de les dones que encara a l’actualitat es regeix pel sistema de castes.

Després d’aquests més de 30 anys de dur treball en defensa de les dones, Anjali Tapkire, ha visitat Sabadell per impartir la conferència ‘Teixint oportunitats per a les dones’ a Oxfam Intermón del carrer Sant Pere.

De quina manera es va crear la cooperativa Creative Handicrafts?
Va començar a l’any 1983 amb una monja espanyola, Isabel Martín, per formar a dones sense cap habilitat i sense nivell d’ocasió amb la fi de millorar la qualitat de vida des les seves famílies. Des de l’any 1983 fins a l’any 1985 van aprendre les tècniques de costura i amb màquines de cosir, i a partir de l’any 1985 va començar el funcionament bàsic de la cooperativa amb 80 dones.

Quines eren les condicions de vida de les dones a Bombai abans de crear-se la cooperativa?
Eren realment molt dolentes. Vivien en unes barraques construïdes amb paper, cartró i plàstics, sense cap tipus d’estructura, sense aigua ni banys i sense cap tipus de sanitat bàsica. La monja Isabel Martín va viure amb elles i en les mateixes condicions durant 15 anys.

En què ha canviat la vida d’aquestes dones després d’entrar a formar part de Creative Handicrafts?
Ha canviat sobretot la seva qualitat de vida. Han pogut arreglar les seves cases i han pogut portar als seus fills a l’escola. Actualment hi ha noies que han anat a l’escola i que estan pensant en començar una carrera universitària. Ara se senten capaços de poder fer les coses.

Anjali Tapkire
Anjali Tapkire mostrant les creacions de Creative Handicrafts. Autor: David B.

Què realitza exactament la cooperativa?
Treballa en el tèxtil, fem diferents tipus de roba, complements i vestits tant pel mercat indi com per a diferents parts del món. També és important destacar que al ser una cooperativa, les dones que hi treballen, a part de la costura, també aprenen temes de comptabilitat i altres temes empresarials que després els va molt bé per tirar endavant les finances de la seva família i fins i tot poder estalviar. Actualment també ajudem a noves cooperatives que volen fer com nosaltres i els assessorem a com tirar endavant el projecte emmirallant-se amb nosaltres. Les persones comencen a creure en treballar juntes, encara que no ho sembli el tèxtil ens ha canviat la vida.

La seva organització treballa sota criteris de comerç just, però que és el comerç just en quant al tèxtil?
Qui entra a la cooperativa té moltes mes possibilitats que en un treball normal en una empresa, en aquest cas no són simples treballadors sinó membres de la cooperativa i poden tenir molts avantatges inclús accés a microcrèdits que els poden servir per a la construcció de la casa o un casament d’una filla, i aquesta és una via per a les persones que no tenen accés als bancs.

Quin creu que és el secret de l’èxit d’aquesta cooperativa?
Tot i la crisi, treballem amb els valors i no realitzem cap tipus d’injustícia envers les dones. En quantitat som pocs, però en qualitat som molts. Crec que fent una bona feina algun dia tindrem èxit, crec que encara no el tenim.

Es deu sentir orgullosa d’haver participat en la creació de Creative Handicrafts?
Si. Em sento molt orgullosa d’haver participat en aquest projecte, però no tant per la part financera, sinó més aviat per la part més personal de poder ajudar a tantes famílies i canviar la vida a tantíssimes dones en aquests anys.

Després de tants anys treballant per aquesta causa, què és el que fa que continuï endavant?
Vaig començar amb aquesta causa als 18 anys i ara en tinc 50, he dedicat el 60 per cent de la meva vida a això. A mi em continua motivant veure que hi ha tantes dones que estan creixent tant a nivell personal com professional a la cooperativa, i què estan canviant les seves vides. També em motiva moltíssim a seguir amb el projecte quan vinc aquí, amb els voluntaris d’Oxfam Intermón que lluiten per la nostra cooperativa.

Foto portada: Anjali Tapkire mostrant una de les creacions de la cooperativa. Autor: David B.

Comments are closed.