Romeria Virgen de la Fuensanta, aquest dissabte. Autora: J. Ramon

Calorós i multitudinari retrobament amb la verge de la Fuensanta

El barri de Ca n’Oriac està de celebració: l’estimada verge de la Fuensanta ha tornat després de dos anys en blanc per la pandèmia. Centenars de persones l’han rebut aquest dissabte a l’església del Sagrat Cor i, tot seguit, han enfilat l’avinguda Matadepera per posar rumb cap a Sant Julià d’Altura. Enguany la germanor murciana compleix 70 anys d’història i la festa serà grossa: aquesta tarda hi ha la tradicional i multitudinària romeria de set quilòmetres (aprox.) i per demà ja hi ha una comanda de més de 300 quilos de pa per fer les tradicionals migues.

Els 35 graus que marcava el termòmetre aquest dissabte a les cinc de la tarda no han frenat a cap de les persones fidels a la Verge de la Fuensanta. Minuts abans de la seva arribada a l’església del barri, a la parròquia del Sagrat Cor, centenars de persones ja l’esperaven amb els braços oberts. La romeria de la Verge de la Fuensanta no se celebrava des del 2019 i enguany els sentiments estaven a flor de pell.

“Tinc 29 anys i fa 29 anys que vinc a la romeria. La meva mare m’hi ha portat sempre, fins i tot quan hi havia d’anar amb cotxet. Aquests dos anys han sigut molt durs: arribava el dia i te’n recordaves del que és tot això per a tu”, explica Míriam Pérez, una noia que arribarà fins al final del recorregut.

La verge de la Fuensanta és la patrona de Múrcia i per això moltes famílies sabadellenques amb arrels a terres murcianes li tenen tanta estima. El president de la Hermandad Nuestra Señora Virgen de la Fuensanta Sabadell, Antonio Padilla, recorda que en anys anteriors la processó havia estat seguida per més de 2.000 persones i apunta que, en part, això és perquè és la més antiga de la ciutat. De fet, enguany compleix 70 anys i aquesta és la 68 edició de la romeria (els números evidencien que només s’ha cancel·lat durant els dos anys de pandèmia).

“És el nostre símbol. És el més gran per nosaltres; però sempre hem dit una cosa: la verge és de tots. Jo sóc el president perquè em toca, però sense la meva junta i els meus col·laboradors no sóc ningú”, se sincera Padilla.

Uns valors que comparteixen especialment els frares que han aixecat i passejat els 300 kg que pesa aquesta figura sagrada a més de 30 graus i durant gairebé tres hores. De fet, si els tempos segueixen el ritme previst, la verge de la Fuensanta arribarà a Sant Julià d’Altura una vegada s’hagi post el sol. Els valents que arribin fins al final podran gaudir de les activitats i de la petita celebració que han organitzat enmig de la natura.

Rebuda de la Virgen de la Fuensanta a la parròquia del Sagrat Cor. Autora: J. Ramon
Rebuda de la Virgen de la Fuensanta a la parròquia del Sagrat Cor. Autora: J. Ramon
La Virgen de la Fuensanta sortint de la parróquia Sagrat Cor, a Ca n'Oriac. Autora: J. Ramon
La Virgen de la Fuensanta sortint de la parròquia Sagrat Cor, a Ca n’Oriac. Autora: J. Ramon
Romeria Virgen de la Fuensanta, aquest dissabte. Autora: J. Ramon
Romeria Virgen de la Fuensanta, aquest dissabte. Autora: J. Ramon
Romeria Virgen de la Fuensanta, aquest dissabte. Autora: J. Ramon
Romeria Virgen de la Fuensanta, aquest dissabte. Autora: J. Ramon

La majoria de persones que tenen aquest sentiment per la verge són nascudes a Múrcia o hi tenen família. Aquest és el cas d’Antonio Soteras, gendre d’una dona murciana i pare d’un noi de 20 anys que enguany portava la Fuensanta. També és el cas de Francisco Navarro, un home que va néixer a Múrcia i que ha inculcat aquesta tradició a les seves nétes, qui aquest dissabte s’ha posat el vestit regional d’allà.

La família de Francisco Navarro vestida amb el tratge regional de Múrcia, a la romeria de la Virgen de la Fuensanta. Autora: J. Ramon

Però els 70 anys d’història a Ca n’Oriac també han provocat que alguns veïns del barri s’hagin fet seva la tradició. Una dona que actualment viu als Merinals, Montse Álvarez, per exemple, ha vingut a veure la romeria i diu que la seguirà fins que ja no pugui més, com cada any.

“Per mi ho significa tot. He vingut cada any des que sóc petita. La meva mare m’hi portava des de ben petita, la meva àvia és del barri, jo em vaig batejar aquí i també hi he batejat als meus fills”, explica Álvarez.

L’homenatge a la verge de la Fuensanta acabarà aquest diumenge amb les tradicionals migues i amb la missa romera. Igual que en la romeria de la verge de la Cabeza, un altre clàssic d’aquest barri (més info: ‘Ca n’Oriac recupera el fervor per la verge de la Cabeza‘), la processó ha estat ambientada per la Banda de Castellar del Vallès.

Foto portada: romeria de la verge de la Fuensanta, aquest dissabte. Autora: J. Ramon.

Comments are closed.