Camions

Camions amb 12.000 litres d’aigua i lleixiu per desinfectar carrers

El coronavirus s’inactiva en contacte amb una solució d’aigua i hipoclorit (més conegut com a lleixiu) sempre i quan estigui prou concentrat. Segons l’Ajuntament, es té aquesta evidència. Per això, de la mà del govern central, aquesta nit es posa en marxa un servei de desinfecció addicional dels principals carrers de la ciutat. Hi intervindran dos camions amb capacitat per a 12.000 litres. 

El servei es començarà a prestar aquesta nit de dimarts a dimecres de la mà de la Direcció General de Carreteres del ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. Està format per dos camions de 12.000 litres adaptats per a l’ocasió que de forma simultània llencen aigua i lleixiu sobre la calçada. Si el carrer ho permet també sobre la vorera.

L’empresa SMATSA facilitarà la càrrega d’aigua i lleixiu i la Policia Municipal col·laborarà amb el servei escortant els camions. Es vol arribar, segons l’Ajuntament, al major nombre de carrers possibles. El servei també ha estat sol·licitat per altres ciutats.

Dubtes sobre l’efectivitat del lleixiu contra el coronavirus

La desinfecció de carrers amb lleixiu s’ha generalitzat a Espanya, com també es va fer a Xina o Corea del Sud per lluitar contra la pandèmia de coronavirus. El Ministeri de Sanitat així ho recomana. No obstant, hi ha una certa polèmica ja la comunitat científica no veus clar que els beneficis siguin tan directes. A França, per exemple, la desinfecció de carrers s’està fent però no ha tingut tanta entrada com a Espanya. Alerten els efectes blanquejants d’alguns desinfectants, l’oxidació que poden provocar en alguns materials i la poca garantia que sigui efectiu contra el virus. A Espanya, malgrat que Sanitat recomana desinfectar carrers, el ministeri de Cultura ha aixecat la mà per reclamar extremar les precaucions amb el patrimoni arquitectònic.

Foto portada: el camió passant per la Rambla. Autor: @aj_sabadell via Twitter. 

Comments are closed.