CIPO: trencar els tabús sobre la sexualitat en el món de la discapacitat

CIPO ha organitzat aquest dilluns una taula rodona sobre els drets reproductius i la salut sexual de les dones amb discapacitat intel·lectual. Aprofitant que La Marató de 2023 tractarà aquest tema, la cooperativa sabadellenca ha volgut posar el focus en el camí que queda per recórrer pel que fa a l’eduació sexoafectiva i els estigmes que la rodegen.

Per donar resposta a les necessitats i els dubtes dels usuaris, CIPO va impulsar l’any 2017 una comissió de sexoafectivitat. Des d’aleshores han fet nombrosos tallers, xerrades i formacions sobre salut sexual i reproductiva. “Quan parlem d’acompanyar parlem de baixar la fantasia a la realitat”, ha explicat Zaida Rodenas, psicòloga i membre de la comissió.

Els ponents han coincidit en què cal atendre cada cas de forma individual, especialment en el món de la diversitat funcional, on hi ha graus molt diferents de dependència. “No hem de generalitzar perquè no totes les persones amb discapacitat intel·lectual tenen la mateixa manera d’entendre les coses”, ha assenyalat M. A. Aguilar, mare d’una filla amb discapacitat.

Millorar l’accés als recursos

Una de les claus, segons destaca Olga Dern, llevadora del CAP Sant Fèlix és millorar l’accessibilitat de les famílies als recursos que ofereix el sistema sanitari, ja que moltes desconeixen els serveis que tenen a l’abast en àrees com la salut sexual i la ginecologia. “Les xerrades que fem han anat molt bé per posar-nos cara”, explica.

L’acte ha posat sobre la taula altres temes importants com el dret a la reproducció. “Cada cas s’ha d’avaluar… ara hi ha programes específics per ajudar a persones amb discapacitats lleus a ser mares”, ha dit la psicòloga especialitzada Gemma Deulofeu. Els assistents també han pogut escoltar l’experiència de Jéssica Mejías, treballadora de CIPO, Lucas Roman, referent de la fundació Som Suport, i Francesc Garriga, cofundador de Tandem Team.

Foto de portada: un moment de la taula rodona. Autor: Jordi M.