Foto portada: l'equip que va vacunar els residents i personal del complex Sabadell Gent Gran el 27 de desembre de 2020, tret de sortida de la vacunació a Sabadell, Catalunya, Espanya i la Unió Europea. Autor: David B.

[Gràfic] 9 mesos de la vacuna: així ha evolucionat la població vacunada

  • El 83 per cent de la població amb dret a vacunar-se ja ho ha fet amb pauta completa a Sabadell.
  • La franja entre els 20 i 29 anys, la més contrària al vaccí: el 30 per cent no ho ha fet.

Es compleixen nou mesos de l’inici de la vacunació contra el coronavirus. Tres trimestres que han deixat la taxa de població vacunada a Sabadell en el 83 per cent de la població amb dret a vacunar-se (els majors de 12 anys). Comptant el total de població, la xifra és del 73,5 per cent. Des del 27 de desembre de 2020, al complex Sabadell Gent Gran, fins aquest 27 de setembre de 2021 la campanya ha passat per diverses fases i intensitats.

La primera vacuna que es va inocular aquell ara llunyà desembre de l’any passat va ser la de Pfizer. Una vacuna certament novedosa, basada en el codi ARN missatger, però que finalment s’ha acabat imposant com la més inoculada a Europa. La campanya va començar vacunar els usuaris de les residències, i el personal dels geriàtrics, que van patir moltíssimes defuncions durant la primera i la segona onada de la pandèmia.

Vacunació a Marina Benavent, la primera sabadellenca vacunada contra el coronavirus. Autor: David B.

Al cap d’unes setmanes es va aprovar la segona vacuna, comercialitzada per Moderna, també a partir de l’ARN. És la vacuna més cara. Es va començar a posar a personal mèdic, cosa que va significar una primera embranzida en una vacunació que va començar a ritme de cargol a causa de la manca de dosis.

Més endavant va arribar la vacuna d’AstraZeneca, que ha patit tot un seguit d’eventualitats a partir dels trombos que provocava en un percentatge molt petit de població. Després d’anades i vingudes, de posar-se primer als col·lectius essencials menors de 55 anys i després a la població de més de 70 anys, la vacuna d’Oxford va acabar reclosa entre la població de 60 i la de 70 anys. Finalment, però, les informalitats en les entregues del laboratori van acabar reduint la vacuna britànica a la mínima expressió a la Unió Europea, qui al cap i a la fi ha coordinat tot el procés. La quarta vacuna comercialitzada, Janssen, tenia com a principal atractiu ser unidosi. Va arribar l’última però també s’ha inoculat bastant, especialment a partir de l’estiu, quan el ritme de vacunació es va disparar.

Punts de vacunació i vacunòdrom

A Sabadell l’evolució ha estat sempre prou parella amb la de Catalunya. Mai gaire per sobre, però sí una mica, mai per sota de la mitjana catalana, malgrat tenir un vacunòdrom obert durant 50 dies entre l’1 de juny i el 18 de juliol i dos punts de vacunació massiva, als casals cívic d’Arraona Merinals i d’Espronceda-Campoamor.

Foto portada: infermes a la pista coberta d'atletisme. Autor: David B.
Infermeres a la pista coberta d’atletisme. Autor: David B.

A finals d’abril es va aconseguir superar els 50.000 sabadellencs vacunats en primera dosi. Per aquell moment la campanya ja havia començat a accelerar, oberta a tota la població major de 50 anys. I va seguir a l’alça sense fre fins a finals de juliol, quan ja hi havia prop de 150.000 sabadellencs amb la primera dosi posada i més de 130.000 amb la pauta completa. Des d’aquell pic, i sobtats per una cinquena onada poc esperada, el ritme va començar a baixar, però ja amb alts percentatges de població vacunada. En els darrers dos mesos, s’han posat prop de 13.000 primeres dosis però s’ha completat la pauta d’un grup gens menyspreable de població superior a les 30.000 persones. A hores d’ara el decalatge ja és molt petit i només queden 5.000 sabadellencs pendents de la segona dosi.

I ara, què queda pendent?

Segons les dades del portal Dades Covid, només hi ha grans forats de població sense vacunar per sota dels 39 anys. Així el 21,5 per cent de la població d’entre 35 i 39 anys no s’ha vacunat ni tampoc el 28 per cent de la població 30-34. On hi ha menys població vacunada és a la franja dels 20 als 29 anys. El 30 per cent no s’han vacunat amb cap dosi. En canvi, el 80 per cent de la població d’entre 16 i 19 anys ja s’ha vacunat almenys un cop i el 72,3 per cent dels que tenen entre 12 i 15 anys.

No obstant, encara hi ha algunes xifres que podrien millorar: per exemple, 1 de cada 20 treballadors de residències no s’ha vacunat, com tampoc no ho ha fet el 5 per cent del personal mèdic. I entre els grans dependents, molt sensibles a la Covid-19, el 6,4 per cent de la població no s’ha vacunat.

Segueix iSabadell a Telegram!

Segueix iSabadell a Telegram i rebràs les notícies més rellevants directament al teu dispositiu. Fes-ho AQUÍ.

Foto portada: l’equip que va vacunar els residents i personal del complex Sabadell Gent Gran el 27 de desembre de 2020, tret de sortida de la vacunació a Sabadell, Catalunya, Espanya i la Unió Europea. Autor: David B.

Comments are closed.