Cocktely. Autor: David B.

L’oci nocturn prepara la tornada amb sabor agredolç

Les portes dels locals d’oci nocturn estan tancades, però a dins hi ha molt d’enrenou: neveres en marxa, taules col·locades a metre i mig de distància, la barra neta de pols, les llistes de música descarregades i persianes amunt ben aviat. La Generalitat ha reobert l’últim sector que quedava al fons del pou: l’oci nocturn. Alguns establiments han estat tancats gairebé un any, mentre que d’altres ‘només’ ho han estat vuit mesos, però tots aplaudeixen la mesura i encreuen els dits perquè aquesta vegada sigui la definitiva.

El 21 de juny és una data destacada en el calendari Covid: torna l’oci nocturn després de vuit mesos d’absoluta inactivitat per als bars de copes i de gairebé un any per a les discoteques. Tot i que aquest és un primer pas per sortir del pou, lamenten que la mesura arriba tard i malament: “Per què un bar musical fa dies que pot obrir i una cocteleria no?”, pregunta Cocktely. “Qui anirà al karaoke un dilluns?”, qüestiona Sabadebidoo.

Sabadebidoo. Autor: David B.
Sabadebidoo entrant tot el gènere per la nova reobertura. Autor: David B.

A la feinada que comporta tornar a equipar un establiment dedicat a la diversió, cal sumar-li les hores de burocràcia per reactivar els serveis donats de baixa després d’un tancament perllongat en el temps. Hi havia qui no podia continuar pagant totes les quotes i, en vista del panorama, va decidir prescindir-ne. És el cas de Sabadebidoo, que aquest gener, després de gairebé un any sense ingressos, va decidir desactivar les alarmes, les càmeres, la connexió sense fils wi-fi, els datàfons i va reduir la potència de la llum, ja que les neveres estaven buides; com la caixa i el local. Aquest divendres, els propietaris de l’establiment han tornat a omplir el rebost, a parlar amb les companyies, a fer la comanda, a instal·lar i actualitzar el programa del karaoke, a elaborar els panells informatius sobre les mesures sanitàries que col·locaran a les televisions i a les parets de l’interior. Tot i tenir-ho pràcticament tot a punt per dilluns, la copropietària del Sabadebidoo, Antonia Peña, diu que no obrirà fins a la Revetlla de Sant Joan:

“En primer lloc, qui anirà a una discoteca un dilluns? I, després, nosaltres només tenim una hora més que un bar musical: ells han de tancar a les 02:30 hores i nosaltres a les 03:30. T’asseguro que molta gent apurarà al màxim al bar, fent l’última copa a la porta, xerrant una mica, debatran on van i arribaran aquí 10 minuts abans de tancar”, augura Peña.

Peña considera que les discoteques juguen amb desavantatge, en comparació amb altres locals d’oci nocturn com els bars de copes, perquè són els qui més temps han estat tancats, han de pagar unes llicències i assegurances més cares, a banda de la instal·lació i equipaments del local, i, per contra, només poden obrir una hora més i amb l’aforament limitat al 50 per cent a l’interior.

“Podem acollir a 42 persones i tindrem molts problemes: pensa que només que vinguin un parell o tres de grupets de gent jove a fer-se una cervesa i, per aquesta consumició, s’hi estiguin dues hores, on faig jo el negoci si a les 03:30h he de tancar? Si amb això el local ja està pràcticament ple i no hi ha més hores per a nous clients, no sé fins quin punt em surt a compte”, calcula Peña.

Si el Sabadebidoo no obrirà fins la revetlla, en canvi, La Nit està preparada per obrir d’aquí a tres dies. El seu propietari, José Luís Castet, assegura que ho faran amb moltes ganes. El local del carrer Sant Quirze ha estat més temps tancat (15 mesos) que obert (vuit mesos) i el públic que el freqüentava estava molt entregat, segons Castet. A Sabadell hi ha pocs establiments d’aquest tipus i La Nit creu que tornarà a fidelitzar els veïns de seguida.

La Nit. AUtor: David B.
Castet, a La Nit. AUtor: David B.

Per la seva banda, els bars de copes fa vuit mesos que no obren i, l’última vegada que ho van fer, va ser amb un horari molt limitat. Ara podran tornar a l’activitat, però amb una mica més d’aire. La copropietària del Cocktely, Maneli Merino, està molt contenta per tornar a fer funcionar el seu negoci, però lamenta que, tal com s’ha pres la mesura, no els ho han posat gens fàcil:

“Quan tanquen, ho fan de manera estratègica: en dijous, a les portes del cap de setmana, i de manera immediata. Quan obren, ho fan el pitjor dia de la setmana i a llarg termini: fa dos dies que ho van acceptar i ens passarem tot el cap de setmana tancats, fins dilluns. Sembla que no s’assessorin de com funciona l’oci nocturn”, lamenta.

En aquest sentit, Peña, Merino i Castet assenyalen tots els estocs que els van sobrar en l’últim tancament de l’oci nocturn. En tots tres locals s’han caducat, i per tant malgastat, moltes begudes i ingredients que utilitzen pels seus combinats. En concret, Merino estima que actualment tenen més de 2.000 euros en material que van arraconar a l’octubre: “Quan estàvem tancats, no ens hauria anat gens malament tenir aquests diners a la butxaca, en lloc de tenir-los al local”, deixa caure Merino. Igual que en les anteriors reobertures, caldrà mantenir les mesures de seguretat en tot moment; fet que és tot un repte per als propietaris que prou feina tindran en servir als clients.

“És molt difícil controlar quantes persones hi ha exactament dins el local i tampoc podem estar perseguint a tots els que vagin al lavabo o a fumar, per exemple, sense mascareta. Per simplificar la feina hem restringit la zona de jocs: hi ha un billar i una diana, però només en funcionarà un: si juguen al billar, no jugaran a dards, i a la inversa. Així evitem aglomeracions”, explica la copropietària del Cocktely.

El propietari de La Nit considera que, tot i l’esforç extra que hauran de fer per mantenir les pautes sanitàries dins l’establiment, la situació epidemiològica en general hauria sigut millor si l’oci nocturn no hagués tancat.

“La gent tenia, i té, ganes de sortir, es veu a simple vista. Què passa? Que si els bars i discoteques estan tancats, se’n van a fer botellons al carrer o s’ajunten a les cases. En canvi, si ens haguessin deixat obrir, ells haurien vingut aquí de festa i nosaltres hauríem complert totes les mesures, com farem ara, perquè el que volem és treballar; amb les condicions que siguin, però treballar. Hi hauria hagut oci igualment, però controlat”, explica Castet.

Aquest cap de setmana els locals d’oci nocturns s’espolsaran la pols de tants mesos i es tornaran a preparar per obrir les portes a tots els sabadellencs amb ganes de festa. 48 hores després de la reobertura, se celebrarà la Revetlla de Sant Joan i així començarà la temporada d’estiu. Tots esperen que aquesta sigui millor que la del 2020, ja que només van obrir tres setmanes entre juny i juliol. Per curar-se en salut, les comandes són més justes i les neveres s’aniran reomplint setmana rere setmana, per evitar tornar-se a quedar amb tot el gènere a les mans si les autoritats tornen a tancar el sector.

Mesures sanitàries en l’oci nocturn

Segons el protocol que va aprovar el govern sobre la reobertura de discoteques, a les sales s’hi permetrà ballar sense distància; això sí, duent la mascareta ben posada i sense la possibilitat de consumir-hi. També hi haurà limitacions d’aforament: al 50 per cent de la capacitat del local i al 100 per cent a l’exterior i s’hauran de garantir altres mesures, com la desinfecció contant. També caldrà que els locals d’oci nocturn anotin i guardin durant un mes el contacte de tots els clients per avisar-los en cas que hi hagi un positiu de Covid-19.

Més informació:

Foto portada: Cocktely. Autor: David B.

Comments are closed.