Més contagis, més UCI i més defuncions en la darrera setmana

  • Els hospitalitzats a l’UCI o semicrítics es disparen en la darrera setmana; reobre l’Hotel Verdi com a espai medicalitzat. 
  • El risc de rebrot se situa per segona setmana en nivells similars als de març.

La segona onada de coronavirus està comportant més contagis, però sobretot efectes més greus en els darrers dies. Malgrat que el nombre pacients hospitalitzats al Parc Taulí segueix estable, en la darrera setmana s’han increment de forma notable els ingressos a l’àrea de crítics i semicrítics, però també les defuncions (10 morts en una setmana a l’hospital de Sabadell). 

Segons les dades que facilita la Corporació Sanitària Parc Taulí, les defuncions per la pandèmia de Covid a l’hospital de Sabadell han passat de 406 el passat dimecres a 416 aquest dilluns. 10 defuncions en cinc dies. Xifres molt llunyanes a les de març i abril però inèdites des d’abans de l’estiu. A més en els darrers cinc dies el nombre de pacients crítics també s’ha incrementat de forma notable, des dels 9 dimecres passats fins els 17 actuals. En resum, l’increment de contagis que es viu (de forma gairebé continuada) des de finals de juliol es deixa notar cada cop més. En la mateixa línia, val la pena apuntar que des de fa uns dies l’hotel Verdi, a l’Eix Macià, acull de nou pacients Covid.

Pel que fa als contagis, continuen pujant i la setmana anterior, segons les dades recollides per aquest digital, ha estat la setmana amb més casos detectats des de l’inici de la pandèmia. Prop de 500 casos de Covid-19 detectats mitjançant proves PCR. Només hi ha un precedent superior, fa un parell de setmanes, però llavors estava causat per la notificació d’un gran volum de casos endarrerits. Sense aquells retards que van deixar en poca cosa l’estabilització que palesaven les dades de finals de setembre, la setmana amb més casos detectats ha estat la tercera d’octubre.

Per barris, o per àrees bàsiques de salut, la tendència segueix. La Covid afecta més els districtes nord i sud de Sabadell, i també amb certa força el districte 1, on hi ha el 70 per cent de les places de residència. No obstant, ara per ara on més casos de Covid estan aflorant és a l’entorn del CAP Creu Alta (Can Puiggener i Creu Alta), amb un risc de rebrot molt per sobre de la mitjana de la ciutat i amb una taxa de contagi (la fa coneguda R) de 2,39. És a dir, per cada persona que contrau el nou virus SARS-Cov2 l’acaba estenent a gairebé dues persones i mitja.

La R mitjana a Sabadell del 10 al 16 d’octubre és de 1,365: per cada tres persones que contrauen la Covid l’estenen a quatre persones. Les xifres segueixen escalant i per tant la tendència del virus ara és expansiva: malgrat l’increment de proves no s’han frenat les cadenes de contagi i el virus va a l’alça. Sabadell és la quarta ciutat catalana amb més casos detectats en la darrera setmana (darrera de Barcelona, l’Hospitalet i Badalona però davant de Terrassa, que té més població). La taxa actual és de 213 casos per cada 100.000 habitants, xifres molt elevades però inferiors a les de l’Hospitalet, Badalona, Reus o Granollers, que ara està a 400 casos per 100.000 habitants.

Risc de rebrot a Sabadell. Font: DadesCovid
Risc de rebrot a Sabadell. Font: DadesCovid

El risc de rebrot està en nivells molt elevats aquest octubre. Segons les dades oficials publicades en obert per la Generalitat, són els nivells més alts des del mes de març, quan va començar la pandèmia i es va decretar l’estat d’alarma. 391 sabadellencs han mort per la Covid des de l’inici de la pandèmia, a començaments del mes de març. Dos de cada tres persones van morir en un hospital.

L’efecte de les noves restriccions, encara a alguns dies vista

A finals de la setmana passada van posar-se en marxa noves restriccions: tancament de la restauració i també dels centres d’estètica i limitacions a tot el sector comercial. Es recomana el teletreball i ara també tancaran la major part d’activitats dels centres cívics i els comerços 24 hores (residuals a Sabadell). S’han detectat menys moviments pels carrers de la ciutat. Però per saber si aquestes mesures tenen algun efecte positiu, caldrà esperar encara alguns dies més, almenys fins aquest cap de setmana o començaments de la setmana vinent.

Foto portada: entrada a l’hospital de Sabadell, aquest dilluns. Autor: David B. 

Comments are closed.