Obesos amb Covid-19: major gravetat i major letalitat

Un estudi publicat a la revista científica The Lancet amb participació del Parc Taulí palesa que les persones amb obesitat no només tenen més factors de risc per contraure la Covid, com ja dona per fet l’Organització Mundial de la Salut, sinó que tenen més possibilitats de patir complicacions greus la malaltia causada pel nou coronavirus. 

Una vintena d’hospitals d’Europa, Israel i Estats Units, entre ells el Parc Taulí de Sabadell, han dut a terme l’estudi sota la coordinació de la Universitat de Lille (França). En el cas del Parc Taulí es van estudiar 125 pacients hospitalitzats a l’Àrea de Crítics entre febrer i maig de 2020, en el màxim pic de la pandèmia del coronavirus. En total, però, es van estudiar 1.461 pacients, dels quals els 73 per cent eren homes. Ara The Lancet ha autoritzat la difusió de la versió preliminar de l’estudi (en paraules acadèmiques, un preprint), que es pot consultar a la publicació Prepints with The Lancet. 

Què vol esbrinar l’estudi?

L’estudi volia respondre la pregunta següent: una persona amb obesitat que contrau la Covid-19 té més possibilitats de ser intubada? De tots els pacients estudiats, el 37,5 per cent tenien obesitat (un Índex de Massa Corporal superior a 30). Tres de cada quatre pacients de l’estudi van requerir intubació amb ventilació mecànica. La mortalitat als 28 dies va ser del 36 per cent.

Quines són les conclusions?

Segons indiquen fonts de l’hospital de Sabadell, els resultats més importants són els següents:

  • L’obesitat i la intubació estava relacionada. Això succeeix en general, tant en homes com en dones. Però està especialment relacionada entre les dones obeses menors de 50 anys.
  • El segon resultat rellevant és que a major IMC, és a dir, a major obesitat hi ha major mortalitat, tant en homes com en dones.

És a dir, l’obesitat no només és un factor de risc, sinó també un factor per tenir efectes greus o perdre la vida si es contrau la Covid-19.

“L’estudi remarca la importància d’identificar els pacients que són de risc per intentar fer mesures de prevenció a la població d’alt risc, i també per a la millora de l’organització assistencial”, assegura el doctor intensivista Antoni Artigas.

Artigas, amb la infermera de recerca Gemma Gomà, han estat els dos representants del Taulí a la investigació mèdica.

El Parc Taulí participa en tres estudis més

D’altra banda, el Parc Taulí participa en altres estudis per identificar i investigant els efectes de la Covid-19, la malaltia recentment apareguda a causa del nou coronavirus, el SARS-CoV2.

  • Amb la Universitat de Lille es mira d’identificar si els malalts Covid intubats i amb respirador desenvolupen més infeccions pulmonars sobreafegides en relació als malalts no Covid que fan infeccions respiratòries.
  • Un altre estudi coordinat per un investigador alemany i amb la col·laboració de la Societat Europea de Cures Intensives estudia l’afectació de la Covid en majors de 75 anys que ingressen a l’UCI. L’intensivista del Parc Taulí Antoni Artigas coordina els vuit centres espanyols que hi participen. Fins ara s’ha detectat que patir alteracions cognitives o manca d’autonomia són un factor que limita la supervivència a la Covid per sobre de l’edat. L’estudi pot donar lloc a elaborar un índex de fragilitat, que pot tenir diverses aplicacions i entre elles prendre decisions a l’hora d’ingressar en una unitat de cures intensives. El treball s’ha enviat avui a Lancet Respiratory Disease.
  • Finalment s’està duent a terme un tercer estudi amb investigadors d’Austràlia, Irlanda i Estats Units per posar en marxa un tractament d’anticoagulants al pulmó en malalts greus amb Covid i ventilació mecànica.
Foto portada: sortida d’un pacient de l’UCI del Taulí. Autor: cedida. 

Comments are closed.