Cadires sobre les taules a l'interior de La Sandvitxeria Sabadell, el 22 de novembre de 2020. ACN

Restauradors i comerciants, desolats per les noves restriccions

Els gremis de restauració vallesans asseguren que molts negocis es veuran abocats al tancament amb les noves restriccions que el Govern ha anunciat aquest dilluns, i que limita els aforaments al 50 per cent i les taules a un màxim de deu persones en una època de màquines a ple funcionament com ho són les festes de Nadal. “A molts els acabarà d’enfonsar, estem molt preocupats”, apunta el president del Gremi de Restauració de Sabadell.

Els restauradors denuncien que la Generalitat no els ha comunicat les noves decisions amb marge de temps suficient i que les neveres ja són plenes i les reserves pels dies forts de les festes ja estan tancades. El col·lectiu, a més, lamenta que hauran de triar quins clients mantenen reserves i quins no, una tasca “de policia” que no els pertoca, apunten. Tot plegat a l’espera de la Conferència de Presidents i l’aval final del TSJC.

Els restauradors aixequen la persiana aquest dimarts amb uns dubtes que molts esperaven no haver d’afrontar després de la caiguda de les darreres restriccions. Les bones sensacions i l’optimisme havia permès planificar unes festes de Nadal amb aforaments plens i taules com abans de la pandèmia, treure treballadors dels ERTO i omplir les neveres com feia mesos que no ho feien.

“El Govern no ha fet la previsió, i nosaltres hem invertit molts diners en publicitat, decoració, mobiliari, preparació, traient personal dels ERTO, fent compres de tot tipus perquè tindríem els locals plens”, assegura el president del Gremi de Restauració de Sabadell, Jordi Roca.

A diferència d’altres festes de Nadal, aquest any les dates assenyalades cauen molt malament, en divendres al vespre en el cas de la Nit de Nadal i de Cap d’Any, i en dissabte i diumenge en el cas de Nadal i Sant Esteve. “Ja no multiplicàvem beneficis perquè molta gent aprofitaria per anar a esquiar”, afegeix Roca.

Pèrdues acumulades

Des del Gremi de Restauració de Terrassa apunten que les males sensacions van començar quan el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va demanar que no es fessin àpats d’empresa per Nadal: “Han caigut entre 400 i 500 reserves per negoci”, apunta la seva vicepresidenta, Maite Garcia, tot destacant que el menjar previst ja s’havia comprat i que ara reposa a les neveres.

“Salut continua anant a la seva, en cap moment s’han posat en contacte amb els gremis de restauració, nosaltres sempre hem estat al seu costat i ens n’hem assabentat per la premsa”, denuncia. Assegura que, a més, ara els toca fer una tasca que no tenen per què assumir: la de policies. “Què hem de fer ara, trucar als clients i decidir qui pot venir i qui no?”, es pregunta Garcia, que lamenta que el Govern els ha posat “entre l’espasa i la paret”.

A hores d’ara, però, es mantenen a l’espera de conèixer el resultat de la Conferència de Presidents prevista per aquest dimecres, on esperen que s’hi puguin plantejar mesures menys dures per al sector, i la decisió del TSJC sobre l’aval a les propostes de la Generalitat.

El comerç, en plena campanya de Nadal

Els comerciants veuen les noves restriccions com un maldecap en la recta final de la campanya de Nadal, on molts clients fan les darreres compres abans del 25 de desembre, i a les portes de la de Reis:

“Dins de les limitacions som els que menys afectats estem perquè restringeixen l’aforament al 70 per cent, i molta gent ja feia cua a les portes”, assegura el president de Sabadell Comerç Centre, Josep Maria Porta.

Amb tot, lamenta que aquestes limitacions poden fer que algunes persones que preveien comprar als establiments optin ara per fer les compres en línia.

Foto portada: interior de La Sandvitxeria Sabadell. Autor: ACN.

Comments are closed.