Suport Sabadell: 200 voluntaris per pal·liar les conseqüències de la Covid-19

Set xarxes de voluntaris s’estenen per tot Sabadell ajudant els col·lectius més vulnerables a afrontar les afectacions socials i econòmiques causades per la pandèmia del coronavirus. Ho fan sota el paraigua de ‘Suport Sabadell’, la xarxa mare que els agrupa. Entre les seves tasques està el repartiment a domicili de productes bàsics i medicaments, la fabricació i distribució de mascaretes i l’assessorament laboral. 

En aquest context de crisi sanitària i social desencadenada per l’expansió del coronavirus, no han estat poques les iniciatives ciutadanes que han sorgit per donar un cop de mà a persones en situació de vulnerabilitat. Des de veïns que s’agrupen per tenir cura de persones grans del barri fins a Suport Sabadell, l’agrupació que fa de mare de set xarxes de voluntaris que actuen per tota la ciutat, tenint cura de persones grans, però també d’aquells col·lectius més durament colpejats per la pandèmia.

Suport Sabadell neix dos dies abans que es decreti l’estat d’alarma al país, en mans de persones que es coneixien de moviments socials ja existents, i que decideixen organitzar-se, imitant les diferents xarxes de voluntariat que comencen a sorgir per tota Catalunya. Així ho explica Éric Laredo, membre de la xarxa, que concreta dos fundadors inicials: el Moviment Popular de Sabadell i els membres del CDR del nord. Poc després s’hi sumen persones d’altres grups de CDRs de la ciutat així com gent propera a l’Obrera. “Tots érem persones que ja estàvem organitzades”, indica Laredo.

Més de 150 voluntaris,120 comandes i 1.300 mascaretes repartides 

Actualment, la xarxa ja compta amb un aproximat d’entre 150 i 200 persones que actuen de forma voluntària. Els usuaris a què atenen solen tenir un mateix perfil: persones grans que no poden sortir de casa perquè són població de risc, a les quals els fan la compra de productes bàsics o de medicaments. Tanmateix, Laredo assegura que s’han trobat situacions ben diverses: “no tenim una edat mínima fixada”, explica el voluntari, “perquè ens poden arribar persones amb una malaltia”, i també els atenen.

Per poder arribar a la major quantitat de persones que ho necessiten, els voluntaris han penjat cartells pels carrers de Sabadell, així com “pels comerços de proximitat”. Sovint, però, són els fills que viuen lluny de les persones grans de Sabadell els que s’han posat en contacte amb ells i, sobretot, “el boca-orella és el que més funciona” en aquest tipus d’iniciatives. En aquest sentit, els voluntaris han aconseguit un permís de l’Ajuntament que els permet tant conduir com moure’s a peu pels carrers sense perill de ser multats.  

voluntari de suport sabadell
Voluntari de Suport Sabadell. Autor: Suport Sabadell

Tanmateix, la fabricació i distribució gratuïta de mascaretes de protecció és, potser, la tasca que més els identifica. Només la xarxa que actua al nord n’ha confeccionat i distribuït prop d’un miler. Ho poden fer gràcies als estalvis de què els moviments creadors disposaven, gràcies als diferents actes que realitzaven per la ciutat. A més, algunes persones els han anat donant teles o gomes perquè les poguessin fabricar. Per últim, durant aquesta setmana, també han posat en marxa una iniciativa destinada a recollir ordinadors pels estudiants de Sabadell que no en tenen i que, per tant, no poden fer un seguiment del curs escolar virtual amb normalitat. De moment, però, només compten amb la donació d’un ordinador portàtil.

Assessorament laboral 

Una altra de les tasques que realitza Suport Sabadell és l’assessorament laboral gratuït. Arran del sindicat Coordinadora Obrera Sindical (COS), s’ha habilitat un telèfon (el 623 396 203) on les persones que ho necessiten es poden adreçar per rebre consell sobre com gestionar un daltabaix laboral esdevingut de la crisi del coronavirus. Laredo explica, en aquest sentit, que la ciutat està plena de persones en situacions “molt difícils”.

“Ens acaba de contactar una persona de la Roureda, de 29 anys, amb dos fills, que s’ha quedat sense feina i que no tenia contracte”, detalla el jove. “Ara els tres viuen amb l’àvia, que només cobra 500 euros”, lamenta.

Laredo comenta altres escenes que s’estan vivint a la ciutat: “ens ha contactat gent sense llar”, així com “persones que no tenien roba i a qui els hem hagut d’anar a portar”. En aquests casos el que fan és intentar gestionar el millor que poden les diverses situacions, “intentant derivar a Serveis Socials“, entre altres accions.

“Persones oblidades” per l’administració 

Aquesta és la imatge que percep el voluntari: “gent oblidada a la qual ningú dona una resposta”. És per això que des de la xarxa reivindiquen que “la institució”, és a dir, l’ajuntament, “no està funcionant”. En aquest sentit, Laredo assegura que, un mes després d’haver organitzat Suport Sabadell, “l’ajuntament ens va enviar els seus voluntaris perquè la seva xarxa de voluntariat no està funcionant”. Així, la idea de futur compartida entre les persones membres de la xarxa és “mantenir-se organitzades per poder fer front al que vingui després”. En aquests moments, “la tasca és assistencial”, però no descarten “transformar-la” en un futur. La raó és clara: “això no s’aturarà un cop acabi el confinament”.

Si necessiteu o coneixeu d’algú que necessiti suport en aquests moments, al Twitter de Suport Sabadell podeu trobar els telèfons als que us podeu adreçar, depenent de la zona en què us trobeu o es trobi la persona en qüestió. 

Foto portada: Mascaretes confeccionades per Suport Sabadell. Autor: Suport Sabadell. 

Comments are closed.