Foto portada: equip de vacunació a la residència Sabadell Gent Gran, el 27 de desembre de 2020. Autor: David B.

Tres mesos de vacunació… i segueix lluny d’agafar ritme: 12.000 immunitzats (el 5%)

Han passat tres mesos des de l’entrada en joc del major factor d’esperança per acabar amb la pandèmia: la vacuna. La primera punxada es va posar el diumenge 27 de desembre a la tarda. El mateix dia havien arribat les vacunes a Catalunya, la tarda abans a Madrid via avió. A les tres de la tarda es va produir la primera a Sabadell. En tot l’operatiu es va buscar el simbolisme. El missatge era clar: no hi havia temps a perdre. Però com ha avançat la vacunació en aquests tres mesos?

Com acostuma a passar, ni tot és bo ni tot dolent. En el cantó positiu: s’ha vacunat la població més vulnerable: els residents a geriàtrics, ara als grans dependents i als majors de 80 anys. També s’han vacunat els que han estat més en primera línia des del març de 2020: els sanitaris i el personal de les residències. Es vacuna ara altres col·lectius essencials: forces de seguretat o personal sanitari de segona línia.

Fins ara hi ha prop de 12.000 persones immunitzades ja a Sabadell, que han rebut tant la primera com la segona dosi (11.716 en concret). Més de 10.000 persones més estan a l’espera de la segona dosi. Han rebut la primera dosi gairebé 22.000 sabadellencs (21.927 en total).

Però els primers mesos de vacunació també tenen ombres. La major és que la velocitat és baixa. S’ha passat amb prou feines el 5 per cent de la població sabadellenca immunitzada via vacuna (el 5,4 per cent). A aquest pas, per arribar al 40 per cent de la població (els més vulnerables) caldrien dos anys més. La velocitat de navegació va millorant però no s’acaba d’agafar.

Entrebancs constants

Primer va haver-hi una primera aturada de Pfizer, el laboratori Moderna no entrega tantes dosis de la seva caríssima vacuna com es va comprometre. Idesprés va arribar el vodevil d’AstraZeneca: primer es va posar com a màxim fins els 55 anys, després es va aturar de forma momentània. Es van guardar les vacunes a les neveres i després es va reactivar de nou. Però ara ja fins i tot per als menors de 66 anys.

Entre les ombres, també hi ha la selecció dels col·lectius: durant el confinament dur el personal dels comerços d’alimentació, els transportistes, repartidors i altres professions essencials van mantenir el pols social. Ara han quedat a la cua, on esperen també tres de cada quatre ancians, a qui encara no s’ha visitat per posar la vacuna, tres mesos després. A aquesta cua d’agreujats s’ha afegit ara el col·lectiu d’entre 65 i 80 anys, ara no cobert ni per AstraZeneca ni per Pfizer a no ser que tinguin factors de risc o dependències afegides.

Llums i ombres a l’espera de la quarta onada

Llums i ombres. Després de tres mesos, la immunitat de grup no avança. Per tant no es pot descartar una nova onada de contagis: seria la quarta. Els pacients ingressats ja pugen fa dies, també els contagis. El Taulí ja en té de nou més de 100, després de setmanes a la baixa. Però, llums, la vacuna funciona i els més fràgils no seran tan afectats. Sobre el paper aquesta onada no hauria de ser tan dura.

En tot cas, el baix ritme de la vacuna sí palesa un fet ja incontestable: la lluita contra la pandèmia, a aquest ritme, està més a prop de cronificar-se que de solucionar-se.

La vacuna, per col·lectius

Les dades obertes de Dades Covid han incorporat recentment més informació (veure la foto adjunta) que permet veure com ha penetrat la vacunació per sectors. Cal recordar que la vacunació és voluntària.

Ara per ara, a Sabadell s’ha vacunat gairebé el 93 per cent de la població ‘institucionalitzada’ (el terme institucional per referir-se a les persones que viuen en residències de gent gran o per a persones amb dependència). Vuit de cada 10 treballadors de les residències ja s’han vacunat al complet (el 78 per cent). El 4 per cent espera encara la segona dosi així que la vacunació al personal residencial arribarà a taxes superiors al 80 per cent.

La vacuna va començar a les residències. Després va arribar al personal mèdic de primera línia, tant a hospitals com a ambulatoris. En aquest col·lectiu vacunar-se és majoritari. El 72,6 per cent ja ha rebut les dues dosis.

Vacunació a Sabadell per grups, a 27 de març de 2021. Font: Dades Covid

El 70 per cent de les persones amb un grau 3 de dependència també s’han vacunat, en aquest cas, gairebé sempre al seu CAP de referència. Però se superarà el 80 per cent, ja que més d’un 10 per cent està esperant rebre la segona dosi en els propers dies.

Fins aquí arriben els col·lectius on s’està anant ràpid. Entre la població general major de 80 anys, s’ha vacunat el 24,2 per cent amb dues dosis i només el 35,4 per cent amb la primera dosi. És una de les grans paradoxes de l’actual vacunació que s’espera revertir en les properes setmanes.

Dos de cada tres treballadors essencials ja s’han vacunat amb AstraZeneca

Hi ha dos col·lectius amb xifres baixes de dues dosis però que pujaran en breu ja que estan esperant la segona dosi. I a més hi ha un especialment nombrós. Van amb AstraZeneca i la segona dosi es rep entre 10 i 12 setmanes després de la primera punxada. En primer lloc, són els professionals essencials (fisioterapeutes, dentistes, bombers, policies, podòlegs, mestres…). El 65,3 per cent ja han rebut la primera dosi però només el 2 per cent la segona (fa un mes i mig amb prou feines que ha començat la vacuna d’AstraZeneca). El segon col·lectiu en una situació similar són els sanitaris de segona línia (administratius, gestió…). El 54 per cent s’han vacunat amb la primera dosi però només el 9 per cent ja ha rebut la segona.

El 10 per cent de catalans han rebut la primera dosi

Les dades de Sabadell no són especialment dolentes, ni bones, en comparació amb la mitjana catalana, que també ve a ser la mitjana espanyola. El 10 per cent de la població catalana ha rebut la primera dosi de la vacuna contra la Covid, segons ha informat el Departament de Salut. El 5,3 per cent n’ha rebut les dues i un 5,5 per cent que està vacunat amb la pauta completa (la diferència del 0,2 ve dels menors de 56 anys que han rebut la vacuna i han passat la Covid ja que en aquest cas només reben una vacuna).

Entre els grans dependents, els que han rebut la pauta completa són el 60%, i el 22,8% de les persones de 80 anys o més. També ho han fet el 91,2% de les persones que viuen en residencies, el 75,1% del personal que hi treballa i el 75,5% del personal d’Atenció Primària i Hospitalària. El 61% dels treballadors essencials tenen la primera dosi, així com el 9,7% de les persones d’entre 60 i 65 anys.

Foto portada: equip de vacunació a la residència Sabadell Gent Gran, el 27 de desembre de 2020. Autor: David B.

Comments are closed.