Cuca Santos

Cuca Santos sobre la sentència del TSJC: “Hem guanyat”

Una de les famílies que van denunciar el sistema d’immersió lingüística és de Sabadell. De fet, la sentència del TSJC que obliga a cinc escoles a fer un 25 per cent de les classes en castellà en el termini d’un mes incorpora una de Sabadell. Són les Escolàpies, al carrer Sant Josep.

Cuca Santos, ara regidora del Partit Popular a Sabadell, va denunciar la immersió lingüística davant els tribunals amb algunes famílies més. Ara, després de diverses sentències, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, per primera vegada, ha quantificat el percentatge de classes que s’han de fer en llengua castellana. Correspon al 25 per cent en els centres en els cinc centres que inclou la sentència, entre elles, les Escolàpies del carrer Sant Josep de Sabadell. Cuca Santos ha valorat la sentència de la següent manera:

S’obre una porta cap a la normalitat. Érem l’únic país del món on una part del país no podia estudiar en la llengua oficial de tot l’Estat. Durant anys s’han trepitjat els drets dels pares i els alumnes que volien estudiar també en castellà. Estic satisfeta amb la sentència que, tot i que la recorrin, no tenen més remei que acatar-la en un mes com a màxim. Hem guanyat a la fi. I crec que ara vindran moltes famílies més darrere nostre. Ara l’ideal seria aconseguir un altre 25 per cent d’anglés”, ha assegurat.

Les famílies que havien guanyat diversos casos tant al TSJC com al Tribunal Suprem o al Constitucional, es queixaven que la Generalitat incomplia les resolucions judicials. Ara el TSJC ha marcat el percentatge mínim de classes en castellà que hi ha d’haver a les escoles on els pares ho demanin: un 25 per cent. Malgrat tot, la interlocutòria manté que el català ha de continuar sent “el centre de gravetat” del sistema educatiu. A banda de la classe de llengua castellana, les classes en castellà han de ser d’una matèria troncal o anàlogues, com matemàtiques.

La Generalitat recorrerà la decisió

La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha assegurat que el govern català recorrerà la decisió. Manté que l’ús del castellà no és residual a l’escola catalana i considera que cada escola, en el marc de la seva autonomia, fixa el percentatge a impartir en una llengua diferent al català. Rigau assegura que “no es pot judicialitzar l’ensenyament”.

En un comunicat difòs per Òmnium Cultural de Sabadell, la Plataforma per la Llengua i la Coordinadora d’Associacions per la Llengua asseguren que les interlocutòries “segons les quals s’ha d’introduir el castellà com a llengua vehicular en les classes on un sol alumne ho ha demanat, són l’enèsim atac al model d’escola catalana, un model que durant dècades ha garantit la integració lingüística, la cohesió social i la igualtat d’oportunitats per a tots els alumnes, independentment de quina sigui la seva llengua d’ús habitual. Els intents de desballestar el model d’escola en català no responen a criteris pedagògics sinó polítics”. ERC de Sabadell també s’ha posicionat contra les interlocutòries del TSJC.

Foto portada: Santos, al grup municipal del PP. Autor: J.d.A.

6 Comments