Més de 9.000 quilòmetres de distància separen Sabadell de Guatemala, un país amb una gran riquesa cultural i espais naturals envejables que s’ha convertit en tot un destí d’atracció turística. Malauradament, la desigualtat endèmica de la regió colpeja especialment les persones més vulnerables. És aquí on entra en acció l’ONG Descartados, que té com a objectiu ajudar les persones grans que no reben pensió i es troben desprotegides. L’agència sabadellenca Kareba, de la mà del periodista Marc Espín, organitza viatges on es pot conèixer de primera mà la seva tasca.
“Vam fer el primer viatge el 2019 i es va omplir. La idea era sempre organitzar un viatge ‘fora de ruta’, conèixer Guatemala amb una mirada social, viatjar més lentament…”, explica Espín. Després de tres anys realitzant expedicions guiades amb Kareba, va sorgir la idea d’aprofitar els viatges per visitar l’ONG Descartados, que treballa per ajudar les persones grans de la regió.
“Hi ha una dada molt representativa d’El Salvador, que serveix també per explicar la realitat de Guatemala, Honduras o Nicaragua: quatre de cada cinc persones grans no tenen dret a pensió. L’estat no es fa càrrec de les seves necessitats i moltes persones grans es veuen empeses a la pobresa”, exposa Espín.
Descartados treballa en sintonia amb la fundació CORDES, on el sabadellenc Emilio Espín, pare del Marc, lluita des de fa dècades per la justícia social del país. Destinar unes hores a conèixer el treball d’aquest tipus de projectes, defensa el periodista, permet que els viatgers prenguin consciència de la desigualtat que viu la zona sense caure en el parany del “turisme solidari”.
“Nosaltres no fem turisme solidari. Fem viatges per gaudir i dins d’aquesta experiència hi ha un espai per visitar alguns projectes socials, perquè entenem que a través dels projectes de cooperació i parlant amb la gent que està treballant per millorar els països podem conèixer molt millor el país”, exposa Espín.
Bona part dels viatgers que han participat han acabat col·laborant amb l’organització, tot i que no és la intenció de la iniciativa. “Volien tenir algun tipus d’influència directa en les persones que havien conegut”, diu Espín. “El viatger abans sortia amb la idea de veure, el viatge es convertia en una mena de pel·lícula… Això amb el pas del temps ha anat canviant i per això tenen sentit aquest tipus de viatges”, explica Carlos Carrión, CEO de Kareba.
Foto de portada: Marc Espín i Carlos Carrión, a Kareba.