Foto portada: Obiols, Muñoz, Martínez, Guillot, el caporal Joan Jordán i l'agent Isabel Fernández. Autor: J.d.A.

Demanen acompanyar els infants en l’ús de mòbils i xarxes socials per garantir els seus drets

  • Sabadell segueix els tràmits per ser declarada Ciutat Amiga de la Infància de la UNESCO.

  • Les entitats d’educació en el lleure celebraran el Dia Universal dels Drets dels Infants aquest cap de setmana.

Aquest diumenge es commemora a tot el món el Dia Universal dels Drets dels Infants. A Sabadell la commemoració anirà a càrrec de les entitats d’esplai, que faran trobades tant dissabte a la tarda a la plaça del doctor Robert com diumenge al mateix espai i el Passeig. L’Ajuntament assegura que vol situar els drets dels infants, adolescents i joves al centre del debat municipal.

Segons dades municipals, a Sabadell resideixen més de 40.000 persones menors d’edat, un de cada cinc sabadellencs. 33.000 persones tenen menys de 15 anys.

Volem situar la infància al centre de la ciutat i de la política des d’una perspectiva dels drets. Cal tenir clar que no tota la infància està protegida en els seus drets”, ha dit la tinenta d’alcalde de Promoció de la Ciutat i regidora de Cicles de vida, Marisol Martínez (Guanyem).

Martínez esmenta problemes com la pobresa energètica o els infants que no tenen tres àpats garantits cada dia. En aquest sentit, ha assegurat que s’està avançant per situar Sabadell com a Ciutat amiga de la infància, un distintiu que atorga UNICEF i que demana crear alguns òrgans, com el Consell Municipal de la Infància o un Observatori de la Infància. Hi ha 170 municipis d’Espanya que ja ho són.

Xerrades sobre tecnologia

D’altra banda, l’exposició a la tecnologia i les xarxes socials copen sovint les preocupacions familiars respecte als seus infants. En aquest sentit, els Mossos d’Esquadra van fer durant el curs 2015-2016 unes 200 xerrades a instituts sobre internet segura. També algunes van dirigides als pares.

No m’atreveixo a dir a quina edat es pot accedir a internet o a tenir un telèfon intel·ligent. Però sí que cal supervisió i acompanyament, d’igual manera que quan es compra una bicicleta. Abans deiem que l’ordinador havia d’estar a un espai compartit del domicili però ara ja amb els telèfons i les tauletes és impossible. El que és bàsic és acompanyar els infants”, diu l’intendent de l’Àrea Bàsica Policial de Sabadell dels Mossos d’Esquadra, Josep Guillot.

Martínez assegura, amb dades d’àmbit català, que amb 10 anys el 90 per cent d’infants ja accedeix a internet. Amb 11 anys la meitat ja té un telèfon mòbil. I amb 15 anys la pràctica totalitat porta un smartphone a la butxaca. La Policia Municipal, a través de l’Oficina d’Atenció a la Víctima, que s’ha recuperat, també faran tallers d’ús de xarxes socials, dirigits a l’alumnat de cinquè i sisè de primària i els membres de les AMPEs.

Festes de celebració

Les entitats d’educació en el lleure celebraran l’efemèride aquest cap de setmana. Dissabte a la tarda a la plaça del doctor Robert ho farà el Moviment de Centres d’Esplais Cristians Catalans (MCECC). Entre monitors i usuaris hi haurà uns 500. Diumenge al matí farà la festa el Moviment d’Esplais del Vallès, tot i que totalment oberta a famílies, “Donarem a conèixer als infants els seus drets”, assegura Arnau Obiols, del MEV, mentre que Àlex Moreno, del MCECC, assegura que “hem de reivindicar l’espai que ha de tenir la infància, l’adolescència i els joves”.

Foto portada: Obiols, Muñoz, Martínez, Guillot, el caporal Joan Jordán i l’agent Isabel Fernández. Autor: J.d.A. 

Comments are closed.