Foto portada: eclipsi de sol a Sabadell. Autor: David B.

Desenes de persones veuen l’eclipsi des de Sabadell (malgrat els núvols)

Aquest divendres no ha estat un dia més per l’Observatori Astronòmic de Sabadell, que gestiona l’Agrupació Astronòmica de Sabadell. Han rebut desenes de visites de persones que volien veure l’eclipsi de sol. Malgrat la presència de núvols, que ha complicat la visibilitat, ha estat un divendres especial.

Carregats de càmeres, filtres de soldador i amb ulleres especials, en Miquel Carmona, Cristina Uroz i Laia Beltrà s’han desplaçat des d’Ullastrell i Matadepera fins l’Observatori Astronòmic del parc de Catalunya aquest divendres amb tota la il·lusió per veure l’eclipsi de sol.

Mirant l'eclipsi amb ulleres homologades. Autor: David B.
Mirant l’eclipsi amb ulleres homologades. Autor: David B.

La Laia Beltrà ha arrossegat els seus dos amics ja que està realitzant el treball de recerca de Batxillerat. “Estic fent-lo sobre la influència de la Lluna”, assegura.

He intentat fer una pràctica que consistia en que el sol es reflexés en una cartolina i gravar tot el procés amb la càmera, però no ho hem aconseguit a causa dels núvols. Al final hem decidit per fer algunes fotografies amb filtres. Hem pogut veure poca cosa. Vam decidir venir aquí perquè hi hauria telescopis i més ambient de gent”.

La nuvolositat ha marcat l’eclipsi de tot a tota Catalunya, i Sabadell no n’ha estat pas una excepció. Escoles de Sabadell, Terrassa, Barberà, Mollet o Cerdanyola han intentat veure l’eclipsi des del parc de Catalunya. També membres i seguidors de l’astronomia, com Josep Fenoll, membre de l’Agrupació, que ha plantat el seu telescopi a l’esplanada de l’observatori. “Des de que m’he jubilat em dedico amb més intensitat a l’astronomia”, diu.

És molt emocionant veure que hi ha molta gent que acudeix aquí, i veure com hi ha tanta gent que sent els espectacles que ens dóna la natura com a una cosa important. Quan hi ha un efemèride d’aquest tipus la gent s’interessa molt. És una llàstima que hagi fet aquest temps tant dolent, els núvols ens han fet massa la guitza”.

Un dels quatre fundadors de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell, Josep Maria Oliver, president de l’entitat durant 27 anys, es troba a la planta superior de l’equipament, controlant les imatges que capta el telescopi. La retransmissió en directe per internet s’ha penjat a causa de l’alta demanda.

Els eclipsis sempre han cridat molt l’atenció dins la història de la humanitat. Això de que s’amagui el sol no és un fenomen que passi cada dia i quant menys habitual és més expectació crea”.

El darrer eclipsi, explica, va ser fa tres anys però ara en passaran sis més fins el proper, que només es veurà en una desena part de Catalunya. Fins el 2026, d’aquí a onze anys, no hi haurà un eclipsi total.

Oliver, controlant-ho tot. Autor: David B.
Oliver, controlant-ho tot. Autor: David B.

L’Agrupació ha posat aquest divendres telescopis a la porta “perquè tothom els pugui utilitzar”. Han fet visites a les escoles i als grups que ho han demanat, assegura Oliver, qui afegeix que hi ha 27 persones a les illes Feroe, on es veurà la totalitat de l’eclipsi. “Diuen que està encara més núvol que aquí”, lamenta.

Comments are closed.