Foto portada: una de les pràctiques amb drons a les vies en desús. Autor: FGC.

Drons pel subsòl sabadellenc: què hi fan?

Investigadors de set països testen durant aquests dies noves aplicacions tecnològiques dels drons al subsòl sabadellenc. En concret ho fan a l’antiga estació Sabadell Rambla dels FGC, que s’ha reciclat des de l’any 2017 en un centre de formació ferroviària. Aquest dijous s’han fet proves per utilitzar drons dins dels túnels en cas d’emergències o situacions sobrevingudes.

La jornada ha estat organitzada pel centre tecnològic Eurecat, amb seu a Cerdanyola, dins el consorci Aero-Train. Investigadors provinents de set països han buscat aplicacions pràctiques per als drons. En concret per a treballs en altura com són revisar l’estat de les instal·lacions de tren. O dins dels túnels ferroviaris. L’objectiu és reduir riscos i costos associats als treballs en alçada i en espais confinats on els drons poden penetrar amb més facilitat, i sense tants riscos, que les persones.

Una de les pràctiques amb drons pel túnel ferroviari en desús dels FGC. Autor: FGC.

Els impulsors del projecte han fet sobrevolar els drons per les andanes i les vies de l’antiga estació així com per l’interior del túnel, en desús des de setembre de l’any 2016, quan es va fer l’últim viatge a la desapareguda Sabadell Rambla (més info: ‘Últim viatge a Sabadell – Rambla‘). El director d’FGC Operadora, Oriol Juncadella, precisa que l’antiga estació Sabadell Rambla és idònia per fer pràctiques d’aquest tipus:

“Introduïm una visió innovadora de la formació i capacitació de les persones, especialment en aquelles tasques que requereixen posar el professional en una situació el més semblant possible a la realitat. En aquest cas, un espai amb vies, andanes, trens, la senyalització, la megafonia, el túnel…”. El responsable de la línia de robòtica àeria d’Eurecat, Julián Cayero, destaca que “cada dia són més les aplicacions resoltes pels drons”.

En els sis anys d’història del que anomenen Centre de Desenvolupament Professional Ferroviari, l’empresa pública destaca que 700 treballadors com maquinistes i agents d’estació s’hi han format. També hi han fet pràctiques els Bombers de la Generalitat, el SEM i els Mossos d’Esquadra. L’any passat, el centre va tenir activitat durant 165 dies laborables.

Foto portada: una de les pràctiques amb drons a les vies en desús. Autor: FGC.

Comments are closed.