Foto portada: l'expedició australiana de l'Astronòmica i Vallès Tour. Autor: cedida.

Sabadellencs i vallesans a Austràlia per veure “un dels millors eclipsis del segle”

  • Una quinzena de catalans assisteixen a l’eclipsi solar híbrid d’Austràlia de la mà de Vallès Tour i l’Agrupació Astronòmica.
  • Solsona: “s’hi han congregat tots els aficionats a l’astronomia, científics i fins i tot gent de la NASA”.

Una quinzena de catalans han viscut l’impactant eclipi total i anular de sol, un eclipsi híbrid, que s’ha viscut aquest dijous a la costa occidental d’Austràlia, un dels pocs llocs del món en que s’ha pogut presenciar l’esdeveniment. Aficionats a l’astronomia de tot el món s’han desplaçat fins aquesta petita localitat. Alguns d’ells sabadellencs o vallesans. I és que l’agència de viatges sabadellenca Vallès Tour i l’Agrupació Astronòmica de Sabadell han coordinat un viatge amb l’eclipsi com a epicentre.

L’expedició turística va sortir el passat 12 d’abril cap a Perth, a la costa oest australiana. Aquest dijous, però, han estat a Exmouth, una petita localitat de no arriba a 3.000 habitants situada a 1.200 quilòmetres de Perth.

“Portem des de 1994 organitzant viatges seguint els eclipsis total de sol amb l’Agrupació Astrònomica de Sabadell i s’ha consolidat un grup de seguiment gràcies als aficionats de l’astronomia. En aquesta ocasió són 16 catalans que han viatjat fins Austràlia”, assegura Arnau Solsona, de Vallès Tour.

No obstant, l’eclipsi híbrid ha revolucionat la península d’Exmouth (Austràlia). Sense anar més lluny, la NASA l’ha retransmès per a tot el món.

“És una zona bastant desèrtica, a l’extrem nord-oest d’Austràlia. Aquí s’han congregat tots els aficionats a l’astronomia, científics, gent de la NASA. D’una població de 3.000 habitants s’ha passat a 50.000, segons dades del govern. L’eclipsi s’ha vist en unes condicions perfectes. Ha començat a les 10.04 i s’ha anat tapant mica en mica, mossegant la lluna el sol, que ha tapat per complet a les 11.30 [hora local]. A la una s’ha acabat l’eclipsi de sol amb el quart i últim contacte. És una experiència única”, assegura Solsona.

El moment en que el sol ha quedat completament tapat ha estat efímer: no arriba a un minut. Però tot el fenomen s’ha allargat prop de tres hores. L’expedició sabadellenca retornarà a Perth el 24 d’abril, fent la cost oest australiana. “Tot un èxit perquè hem tingut un dels millors eclipsis dels últims anys”, celebra Solsona.

Eclipsi solar híbrid a Exmouth (Austràlia). Font: Terra Australis (western Australia tourism)

Es preveu que l’any 2026 hi hagi un eclipsi de sol similar (tot i que no híbrid) a Catalunya. “Passarà per casa nostra també serà un esdeveniment que val la pena viure”, celebra Solsona. Un esdeveniment que no ha succeït en el que va de segle i que, com s’ha vist a Austràlia, mobilitza centenars d’aficionats. Abans, però, faran un viatge similar a Mèxic, l’any vinent.

Què és un eclipsi híbrid?

Segons la NASA, un eclipsi solar híbrid es produeix quan l’eclipsi canvia el seu aspecte entre anular i total, a mesura que l’ombra de la lluna es desplaça sobre la superíficie de la Terra. El proper eclipsi híbrid està previst per al 2031. Del total de 223 eclipsis solars previstos per aquest segle, només set són mixtos o híbrids. Un promig d’un cada 14 anys.

Foto portada: l’expedició australiana de l’Astronòmica i Vallès Tour. Autor: cedida.

Comments are closed.