Foto portada: representants de les AFA de l'institut Arraona, l'institut escola Virolet i l'institut Narcisa Freixas. Autor: David Jiménez.

Tres testimonis sobre estudiar en mòduls: “és un greuge”

  • Un de cada 7 alumnes que estudien secundària en instituts públics a Sabadell cursen els estudis en mòduls prefabricats.
  • Les famílies denuncien que s’han cronificat els barracons i creuen que és un greuge comparatiu en el seu dret a l’educació de qualitat.

Estudiar en barracons, mòduls prefabricats o cargoleres comporta tota una sèrie d’inconvenients: aules petites, patis més que millorables, dificultats per desdoblar grups… incomoditats de tot tipus que s’han fet cròniques al barri de Can Llong des de fa una dècada, amb dos centres educatius en barracons, i també a l’Eixample des de fa un lustre. Les associacions de famílies dels tres centres, i les entitats veïnals de la zona, van fer un nou SOS a la plaça Sant Roc aquest dimarts, a les portes del ple, que va aprovar una declaració demanant a la Generalitat que acceleri d’una vegada.

Dels 7.000 alumnes que estudien ESO a Sabadell en instituts públics, un miler (un de cada set, el 14 per cent) ho fan en barracons. A banda, un centenar cursen batxillerat en mòduls, a l’institut Arraona. En alguns casos porten des de P3 i faran tota l’ESO i probablement també el batxillerat en cargoleres. Una situació que comporta una “discriminació” respecte altres alumnes i una vulneració del seu dret a la igualtat segons les associacions de famílies d’alumnes. Així denuncien la seva situació.

Beatriz Garcia, secretària de l’AFA de l’institut Narcisa Freixas

La història del Narcisa Freixas comença quatre anys per suplir la manca de secundària a l’Eixample. “Ens van dir que estaríem quatre anys en barracons i que el primer any de batxillerat ja tindríem l’edifici. Com sabem, l’edifici ni està ni estarà en breu. El projecte del centre és molt maco però no va acompanyat d’un bon espai. A l’inici no teníem wifi, després necessitàvem un generador per tenir electricitat. Tots han estat pals a les rodes. Ara ha començat el procés participatiu per tenir l’edifici l’any 2028. La nostra por és que passi el de sempre: que ens diguin coses que no compleixen”.

Garcia lamenta especialment que la primera promoció del Narcisa ara s’hagi d’espavilar a fer l’institut en un altre centre pels incompliments de l’administració.

“Ens van dir que confiéssim perquè podrien fer el batxillerat. Els vam creure. Però no tenen l’opció. I ara els nostres fills hauran d’anar a un altre centre amb un altre projecte totalment diferent. És una pena perquè el professorat té un projecte molt maco que no pot tenir continuïtat. Tant l’Ajuntament com Educació ens van prometre una cosa que no han complert i ara es passen la pilota els uns els altres”.

El Narcisa Freixas té uns 240 alumnes. L’Ajuntament va cedir el solar a la Generalitat per fer l’edifici de l’institut el passat mes de febrer. La construcció de l’edifici està contemplada en el pla d’inversions d’Educació aprovat la passada tardor sense un calendari clar.

Isa Hernández, presidenta de l’AFA de l’institut Arraona

La comunitat educativa de l’institut Arraona, a Can Llong, porta nou anys en barracons però no espera el nou edifici fins, i anant bé, abans del curs 2026-2027, d’aquí a tres anys i mig. I això amb dubtes perquè “a l’acord de Govern no es contempla que tingui pressupost fins l’any 2027. Ens diuen que tindrem l’edifici l’any 2026. No sabem si serà veritat aquesta vegada”. I mentrestant què?

“No tenim espais suficients, ens falten aules específiques, la biblioteca la tenim en un passadís, hi ha pocs desdoblaments, el pati és ínfim i tot de sorra sense ombra ni bancs. No tenim gimnàs. No tenim sala d’actes. Van a fer educació física a l’escola Can Llong o l’escola Roureda. Quan se celebra Sant Jordi, carnestoltes o final de curs no hi ha espais. Els professors no tenen aules suficients per ells. La Generalitat diu que ens donaran més pressupost però mai no arriba. Els barracons tenen nou anys i també necessiten millores. És un greuge comparatiu pels nostres alumnes i els nostres professors respecte la resta d’alumnes de la ciutat”, anuncia la presidenta de l’AFA, Isa Hernández.

Hernández manté que a falta de l’edifici “ens caldrien més barracons però tampoc no ens volen acondicionar el terreny que els hauria de tenir”. No obstant, el que més lamenta és que molts alumnes marxen de l’institut a l’hora de fer batxillerat. “És una llàstima”, reconeix.

Ara per ara, hi ha més de 650 alumnes entre ESO i batxillerat. L’Arraona té una generació que ha estudiat tota la instrucció obligatòria en barracons. Són els alumnes de tercer que provenen del Virolet i que van fer de P3 a sisè en barracons al Virolet i ara porten tres cursos en barracons a l’Arraona. “Can Llong ha tingut una pèssima planificació educativa i és molt injust i discriminatori”, diu Hernández.

El concurs per redactar el projecte i dirigir l’obra de l’edifici de l’institut Arraona es va adjudicar el passat mes de setembre a l’empresa Brullet – De Luna i Associats SLP per 950.000 euros, IVA inclòs. L’Ajuntament va cedir el solar fa més de cinc anys a la Generalitat.

Rosa Morcuende, tresorera de l’institut escola Virolet

El Virolet té tota una sèrie de vicissituds particulars. Més d’una dècada en barracons. 11 cursos. La primera promoció va fer tota la primària en barracons i van sortir fa tres cursos cap a l’Arraona. Però després el Virolet va convertir-se en institut escola, per fer l’anomenat 3-16 pel que aposta Educació (com a la concertada i que a la pública també fa el Sallarés i Pla). Ara tenen alumnes des de P3 fins a segon de secundària. El curs 2024-2025 culminaran el 3-16. L’alumnat de primària té nou edifici, que es va inaugurar al setembre, però no així l’alumnat d’ESO, que està en barracons. Ara queda fer l’edifici de secundària. ‘El virolet està a mitges’ ve a dir l’Associació de Famílies des de fa mesos.

“Aquest estiu necessitem més mòduls per l’alumnat de secundària”. És un mal menor perquè si no es posen, es quedaran sense laboratori o aules d’especialitat a ESO però si es posen, es quedaran sense una bona part del pati, que encara està “a mitges”. “Els mòduls no són la solució perquè necessitem l’edifici però ara per ara ens urgeixen”.

L’institut escola té prop de 600 alumnes, dels quals uns 120 estudien primer o segon d’ESO. La construcció de l’edifici annex també està prevista al Pla d’Inversions anunciat per Educació a la tardor.

Foto portada: representants de les AFA de l’institut Arraona, l’institut escola Virolet i l’institut Narcisa Freixas. Autor: David Jiménez.

Comments are closed.