Foto portada: Casanovas, a l'ESDi, el dimarts 1 de març de 2022. Autor: David Chao.

Carles Casanovas (FUNDIT): “L’ESDi del 2030 serà més internacional”

Nascut l’any 1960 a Sabadell, Carles Casanovas és el nou president de la Fundació pel Disseny Textil FUNDIT, propietària de l’Escola Superior de Disseny ESDi, a la Gran Via, un dels pols universitaris de la ciutat de Sabadell. Casanovas arriba a la presidència de FUNDIT en un moment estratègic en que es parla del Campus de la Gran Via i se surt de la pandèmia.

L’ESDi està ultimant un important projecte de transformació, a la nau nord del complex dels antics Docks, que s’està rehabilitant i ha de convertir-se en un centre d’innovació. El nou president de la Fundació pel Disseny FUNDIT, que té 62 anys, és enginyer tècnic en Telecomunicacions per La Salle, centre del que va ser president de l’Associació d’Antics Alumnes.

Què porta a un enginyer amb telecomunicacions amb experiència a la banca al món del disseny i a la tradició tèxtil que es donen la mà a FUNDIT?
Al final m’he convertit en un gestor. La meva experiència en el món de màrqueting em va permetre acostar-me al món de la creació i el disseny i a entorns més creatius. La proposta de l’ESDi m’és pròxima. I el món del disseny necessita tenir unes connexions. Disseny sense tecnologia o sense sostenibilitat o sense algun atribut més no prosperaria gaireb.

Casanovas té una llarga trajectòria professional. Va començar amb una empresa made in Sabadell: Eltec.

“Va tenir tota una trajectòria. Volíem competir amb IBM dins les entitats financeres. Vam créixer ràpid, vam tenir prop de 500 empleats. Aigües de Barcelona va entrar-hi com accionista de referència, amb el 85 per cent. Després ho va fer el grup Daimler-Chrysler. Vaig ser conseller delegat. Teníem 2.000 empleats. Després s’ho van vendre a T-Systems. Llavors vaig rebre una trucada de La Caixa i hi vaig anar. He passat per desenvolupament de serveis de banca electrònica, he estat vuit anys director de màrqueting o quatre anys en món d’internet. Com que els enginyers servim per moltes coses, em van demanar estructurar l’immobiliari en un moment, després de la crisi del 2008, en que vam integrar set o vuit entitats com Caixa Girona. Vaig ser conseller de BuildingCenter, la tenedora, i vaig estar a ServiHabitat, molt centrat en reestructurar el deute, que era de 30.000 milions. Els darrers dos anys vaig presidir PromoCaixa”.

En aquests moments Casanovas és freelance i es dedica a l’assessorament en transformació digital.

Quins són els seus principals objectius a la presidència de FUNDIT?
Tenim un patronat, on hi ha representades les entitats originàries i uns professionals. El Gremi de Fabricants, la Cambra de Comerç, l’Ajuntament. El passat dilluns es van nomenar els patrons i ara estem redactant un pla estratègic a quatre anys. El punt de partida és bo. Els darrers quatre anys les coses han anat prou bé i el nombre d’alumnes ha crescut un 26 per cent. L’ESDi ha estat progressant.

Volem ser respectuosos amb el nucli fundacional i el que hem de preservar és el nostre nucli: l’escola, el seu pla d’estudis, la seva formació i els professors, que és la nostra matèria prima. Conèixer persones rellevants en l’entorn acadèmic. Ens haurem de plantejar la millora continua i la innovació en aquest aspecte.

FUNDIT té dos centres. L’ESDi a Sabadell i una petita escola orientada a marca personal, l’EATM, a Barcelona. Entre els dos centres tenen 550 alumnes, el 60 per cent dels quals fan el Grau Oficial en Disseny. Cada dia passen per l’ESDI mig miler d’estudiants. Gairebé el 10 per cent són estrangers i la majoria, prop del 70 per cent, són de fora de Sabadell i la seva àrea d’influència. A més del grau oficial en Disseny, ofereixen una doble titulació, quatre màsters, tres postgraus, quatre cicles formatius de grau superior i altres cursos intensius i d’especialització.

L’oferta formativa de l’ESDI, que ha anat creixent en els darrers anys, està tancada o es plantegen oferir nous estudis?
Sempre mirem de detectar les necessitats en especialitats. En la mesura del que detectem, ho podríem fer. Estem treballant ara més aviat en oferir alguns nous màsters i alguns nous postgraus. Serà important per nosaltres buscar la millor relació amb la resta de la comunitat de la Universitat Ramon Llull per trobar llaços de connexió. L’ESDi és un centre adscrit a la URL, no és un centre propi. Tenim un conveni i hem de veure quines exigències hi ha i vetllar per actualitzar constantment la línia formativa. Hem de reforçar aquesta connexió perquè la Ramon Llum és qui ens dona les guies.

Foto portada: Casanovas, a l'ESDi, el dimarts 1 de març de 2022. Autor: David Chao.
Casanovas, a l’ESDi, el dimarts 1 de març de 2022. Autor: David Chao.

Un altre objectiu és connectar-nos amb la indústria. Això és clau. Tenim un gran projecte, l’edifici que tenim aquí, que ens ho ha de permetre. Hem de valorar la situació i veure com el fem sostenible i lligat a la indústria a través del tecnodisseny i l’ecodisseny.

Parla de la part nord dels antics Docks, que està sent rehabilitada per fer un centre d’innovació. Com està aquest projecte i quan estarà enllestit?
El patronat sortint va fer un aplaçament fins a desembre de l’any 2023. La idea era genèrica: coworking, coliving. Hi ha una part aïllada, que són uns 2.000 metres quadrats, que tenim més preparats. Ara el que estem fent és, amb un equip del nou patronat, és mirar com aterrem aquella idea en una realitat sostinguda en el temps.

S’ha hagut de repensar el projecte?
Cal aterrar la idea. És un projecte de tecnodisseny. L’estem aterrant perquè hi hagi una lògica econòmica que el sostingui a llarg termini un cop acabin les obres. La pandèmia ens ha portat a demorar una mica les obres però al desembre de 2023 volem que estigui en marxa. Tenim temps.

Com imagina l’ESDi del 2030?
L’ESDi del 2030 serà més internacional, més connectat amb el món industrial, aportant més valor, i amb uns professionals de referència. El nostre pal de paller, els alumnes, tindran molta més capacitat si cap d’entrar en el món laboral.

En relació amb la ciutat de Sabadell, com veu l’escola? És prou coneguda? Estan prou oberts a la ciutat?
El grau de coneixement que la ciutat té de l’ESDi és gran. Però tenim una oportunitat d’obrir-nos més, contribuir amb les institucions i una possibilitat gran amb aquesta visió de l’eix acadèmic que es vol crear al Campus de la Gran Via. Sé que hi haurà una zona de residents. També hi ha l’Aeroclub, amb qui tenim algun conveni. La decisió de crear un campus a la Gran Via és afortunada, és molt potent i hem d’aportar-hi tots.

S’ha signat un embrió, un protocol d’intencions entre el Taulí, l’ESDI, la UAB, el propi ajuntament per fer aquest Campus de Ciències de la Vida i la Salut. Quina serà l’aportació de l’ESDi?
La directora general i la directora d’estudis estan participant en equips de treball. La nostra posició és reforçar tota la part d’identificar noves necessitats i contribuir al disseny de noves necessitats, col·laborant amb aquest nucli i aconseguint que s’hi sumin les iniciatives i es connecti l’ambient de disseny de les nostres especialitats amb aspectes de sectors en concret.

Foto portada: Casanovas, a l’ESDi, el dimarts 1 de març de 2022. Autor: David Chao.

Comments are closed.