Foto portada: el campus de la UAB a Sabadell, al barri de Covadonga. Autora: Gemma Vives.

Causes, conseqüències i crítiques per la gestió del ciberatac a la UAB

——————–PUBLICITAT——————-

——————–PUBLICITAT——————-

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) encara no s’ha recuperat de l’atac informàtic que va patir fa dues setmanes, però ja ho té més a prop: un centenar de tècnics informàtics i altres treballadors del centre estan aplicant un sistema de triatge als 10.000 ordinadors que hi ha entre el campus de Bellaterra i el de Sabadell per garantir que no estan infectats. El comissionat del rector per les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), Jordi Hernández, calcula que la setmana que ve, després de Tots Sants, docents i estudiants avançaran un esglaó més gràcies a una plataforma alternativa amb què ja hi estan familiaritzats (el Teams).

El sistema informàtic de la UAB va patir una sacsejada molt greu pel pont del Pilar. La matinada del dilluns 11 d’octubre, a dos quarts de dues, es van disparar totes les ciberalertes: van caure tots els serveis corporatius i “l’Autònoma es va quedar sorda i muda”, en paraules de l’encarregat del rector per les TIC, Jordi Hernández. Fa tot just una setmana que la universitat va habilitar una xarxa Wi-Fi oberta, com la dels aeroports per exemple, per tenir internet a les aules. El servei central, però, no era l’únic objecte de l’atac: també han d’analitzar, un per un, els 10.000 ordinadors de la UAB (2.000 portàtils, 4.000 ordinadors fixes i 4.000 ordinadors de sobretaula per als administratius). De moment, ja han analitzat l’última família i ara disposen de més personal per donar un cop de mà als informàtics en les tasques de triatge i recuperació del sistema. Tot i que encara no han acabat de calcular la pèrdua econòmica que han suposat aquests danys, Hernández ja apunta quin és el cop més dur que han patit:

“Hem perdut moltes oportunitats de recerca, col·laboracions, subvencions i també s’han endarrerit molts processos administratius. De fet, fa uns dies el rector va haver de publicar un decret per allargar els terminis de tots els processos administratius. Tot i que a la llarga ens podrem recuperar, ha significat una pèrdua reputacional, de treball i de negoci”.

Dimarts que ve, després de Tots Sants, els estudiants i docents de la UAB tornaran a treballar amb el Teams, la plataforma alternativa que utilitzaven durant els mesos més durs de la pandèmia. Això significa que podran pujar documents al núvol i emprar el seu nom d’usuari i contrasenya per reprendre el sistema de classes i de conferències. El Campus Virtual, la plataforma que fan servir habitualment els estudiants per descarregar-se els arxius, consultar les notes i entregar la majoria de tasques, estarà fora de servei sine die.

Foto portada: el campus de la UAB a Sabadell, al barri de Covadonga. Autora: Gemma Vives.
El campus de la UAB a Sabadell, al barri de Covadonga. Autora: Gemma Vives.

Hernández assegura que els usuaris percebran una normalitat aparent d’aquí a unes setmanes i que l’atac no alterarà el calendari del curs, però que des de punt de vista tecnològic encara hi ha molta feina per fer: la UAB reformularà tot el sistema de seguretat per evitar que torni a passar un fet com aquest.

“Farem canvis tecnològics i organitzatius de cara al 2022: afegirem peces de software, canviarem alguns sistemes i la seva arquitectura perquè siguin més robustos. De fet, en la mesura del possible i sempre que això no suposi un retard en la recuperació, moltes de les reconstruccions són de zero i ja treballem amb aquesta nova visió” anuncia.

Per contra, el comissionat celebra que els tècnics actuessin amb “tanta immediatesa” i assegura que “la pèrdua total de les dades, el que hauria passat en el pitjor dels escenaris, no era una opció factible a la UAB, ja que tenen còpies de seguretat de moltes menes que els permetrien recuperar les dades fins i tot en cas d’incendis, terratrèmols o inundacions”.

Els estudiants, també desconnectats

La UAB només era una infraestructura després de l’atac: no hi havia Wi-Fi, no funcionaven els ordinadors, no podia tramitar cap mena de gestió i els alumnes tampoc podien interactuar a través del Campus Virtual ni del correu universitari, ja que estan interconnectats. Una alumna de Comptabilitat i Finances, Andrea Gandullo, explica com és anar al campus de Sabadell després de l’atac:

“El que ens ha dit la UAB és que cadascú s’espavili com pugui: si et pots compartir l’internet de teu mòbil, te’l comparteixes; si no, paper i boli. La universitat no ha fet res per nosaltres; al contrari: hem hagut d’insistir a alguns professors perquè ens passessin a través d’un pen drive o a través d’un representant de la classe, com el delegat, els exercicis i apunts que tenim penjats al Campus Virtual. Ara com ara seguim anant així, anem treballant a partir del temps dels professors, que ens passen les coses quan volen”.

L’agreujant és que tot això va ocórrer a una setmana dels exàmens parcials i, segons Gandullo, els alumnes es van assabentar de l’atac i llurs conseqüències a través dels mitjans de comunicació. Per aquest motiu, algunes classes van organitzar una recollida de firmes per ajornar els exàmens. Tot i les alternatives que la universitat ha buscat per no trencar el ritme del curs, els estudiants se senten insegurs i no tots gaudeixen de les mateixes condicions:

“A la facultat d’Economia i Empresa, els professors pengen tot el material que necessitem per estudiar o treballar a una espècie de pàgina web; però de la meva carrera no n’hi ha cap que ho faci. Ens proporcionen les coses a través de Whatsapps i per altres companys. Fiabilitat: zero. Com sé que aquesta persona em passarà tot el que li ha passat el professor? Em sembla que s’han organitzat molt malament i que han pensat molt poc amb nosaltres, ja que ens han passat el material a cinc dies dels exàmens”

Tot i això, l’alumna també reconeix que alguns professors (una minoria) sí que els han donat suport i el màxim de facilitats que podien per seguir amb el temari i preparar les classes, treballs i exàmens.

El presumpte motiu de l’atac: aconseguir diners

Hernández creu que els hackers haurien entrat al sistema informàtic de la UAB uns dies abans de l’atac a través de correus maliciosos i aprofitant possibles escletxes del sistema, ja que “és impossible fer una cosa d’aquesta magnitud a temps real, necessita una preparació prèvia”. Per tant, la seva hipòtesi és que els responsables haurien col·locat una llavor al sistema de la UAB i l’haurien activat en el moment de més baixa activitat, que segons diu és la matinada de diumenge a dilluns. També descarta que l’objectiu principal de l’atac fos extreure dades personals dels alumnes i docents o del centre en general; més aviat creu que era per un motiu econòmic.

“Normalment, després d’un hackeig com aquest apareix un directori que diu ‘posa’t en contacte amb mi’ i darrere d’això hi ha un rescat. Nosaltres no hem estirat aquest fil, no volem parlar amb els responsables de l’atac perquè, per una banda, seria una prevaricació amb diners públics, de la UAB, i perquè, per l’altra, èticament hem decidit que no és el camí que hem de seguir per solucionar el problema” exposa Hernández.

Unes conseqüències que encara tardaran a cicatritzar. Si tot va bé, la setmana que ve els alumnes tindran més facilitats per aconseguir els fitxers que necessiten per estudiar; però que encara disten del format habitual. Ara que tot just començaven a recuperar “la normalitat” després de la pandèmia, els estudiants de la UAB han tornat a patir un daltabaix a les classes.

Foto portada: el campus de la UAB a Sabadell, al barri de Covadonga. Autora: Gemma Vives.

Comments are closed.