Foto portada: un menjador escolar. Autor: CCVOC / cedida.

Llums i ombres de l’inici de curs: 10 claus per entendre’l

  • L’avançament del calendari escolar, protagonista aquest any. La inflació, convidada indesitjada per a les famílies.
  • L’institut escola Virolet estrenarà l’edifici principal; sense novetats als instituts Arraona (Can Llong) i poques al Narcisa Freixas (Eixample).

Comença el curs escolar. I ho fa amb novetats, carpetes a mig resoldre i algunes encara de molt pendents a Sabadell. Aquest és un repàs, en 10 claus, a les principals novetats del curs escolar 2022-2023.

1. La principal novetat del curs, aquesta controvertida i sabuda per tothom: el calendari escolar. I és que el curs comença abans. Si normalment ho feia després de la Diada Nacional de Catalunya, aquest any ho fa la primera setmana de setembre. A canvi, s’allarga també, durant tot el mes de setembre, l’horari intensiu.

2. L’hora i mitja que habitualment es farà a la tarda ara es cobrirà, durant el mes de setembre, amb activitats de lleure educatiu. Són un dels punts de fricció, i amb més interrogants, d’aquest inici de curs. Segons Educació, en el 98 per cent dels casos els monitors es van contractar abans de les vacances d’agost i el model començarà sense estridències. Són activitats gratuïtes, i voluntàries.

3. Per mantenir el nombre d’hores lectives, es comença abans però les vacances de Nadal s’allarguen un dia (seran del 22 de setembre fins el 9 de gener, i hi ha un dia de lliure disposició més per centre, que seran quatre i no tres com fins ara. El darrer dia de curs serà el 22 de juny en infantil i primària i el 20 de juny en ESO, batxillerat i FP. L’inici de curs porta de la mà la fi del pols entre la conselleria i els sindicats, que l’any passat van convocar diverses jornades de vaga contra la política del conseller González Cambray (ERC). Educació i els sindicats han arribat a un acord per començar el curs sense vagues. La conselleria va plantejar dimecres a les organitzacions sindicals la reducció d’una hora lectiva a partir del 2023. Finalment, han acceptat la proposta.

Concentració a la seu de Serveis Territorials al Vallès Occidental en la primera jornada de vaga educativa. Autora: J. Ramon
Concentració a la seu de Serveis Territorials al Vallès Occidental en la primera jornada de vaga educativa. Autora: J. Ramon

4. Els menús escolars no escapen de la inflació i també pugen de preu. Ho fa un 3,32 per cent, des dels 6,33 euros als 6,54 que costarà a partir d’ara. L’increment mensual és d’uns 4 euros (de gairebé 127 euros mensuals a 131). Aquest és el preu per als alumnes que fan ús del servei de forma habitual. Els alumnes que l’utilitzen de forma esporàdica paguen més quedar-se a dinar però mai no es podran superar els 7,19 euros per menú. Els preus els taxa Educació. És la segona pujada en 15 anys i va associada en part a l’increment del 2 per cent del sou del personal. L’Ajuntament va adaptar les tarifes a finals de juliol.

5. Segons dades del Consell Comarcal, les peticions de beca menjador s’han incrementat un 9 per cent en relació al curs anterior mentre que el nombre de beques concedides ha augmentat un 6,44 per cent. Més de 17.000 alumnes vallesans començaran el curs amb algun tipus de beca del menjador. El 93 per cent la tindrà del 70 per cent; el 7 per cent la tindrà del 100 per cent.

6. El que és nou és la recuperació de la total normalitat, després de la pandèmia. S’han acabat, si les comunitats educatives no ho volen pel seu compte, les entrades esglaonades, la presa de temperatures, les mascaretes i els grups bombolla. El curs 2022-2023 hauria de ser el de la normalitat i la represa de desdoblaments de grups, més sortides i major interacció entre tots els estaments educatius. Els experts asseguren que les dades de contagis per coronavirus aquest estiu són tota una crida a l’optimisme.

7. On no hi ha canvis serà en el model d’immersió lingüística en català. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha rebutjar aplicar mesures cautelars per garantir el 25 per cent d’ensenyaments en llengua castellana. A la pràctica significava una assignatura més en castellà. De moment, caldrà esperar per veure com es materialitza tot aquest afer. Educació ha donat ordres per no aplicar el 25 per cent als centres que s’havien adaptat a les sentències.

L'institut-escola Virolet en obres, aquest divendres a la tarda. Autor: David Chao.
L’institut-escola Virolet en obres, el passat mes de febrer. Autor: David Chao.

8. La comunitat educativa de l’institut escola Virolet, a Can Llong, comença el curs amb optimisme contingut. Després d’una llarga dècada de reclamacions, dimarts 6 de setembre l’alumnat d’infantil i primària estrenarà les noves instal·lacions, que s’han construït durant el darrer any i mig. Els barracons, o mòduls prefabricats, passen a millor vida malgrat que no desapareixen del tot. L’alegria no és completa. Educació té una patata calenta sobre la taula: la construcció de l’edifici per a l’alumnat de secundària no ha començat i en un parell de cursos la situació serà problemàtica de nou si no es construeix abans. De moment, ja hi haurà alumnat a primer i a segon d’ESO en barracons.

9. Pitjor estan les coses a l’institut Narcisa Freixas, al barri de l’Eixample. Ocupa en barracons unes instal·lacions provisionals no gaire grans i aquest any no només estrenen els barracons voladors si no que no arriben a temps a l’inici de curs. La primera promoció del centre ja arriba a quart d’ESO. Com mostra la història del Virolet i l’Arraona, l’AFA del Narcisa Freixas té per davant una llarga lluita fins la construcció d’un equipament el solar del qual està cedit a Educació: les antigues cotxes de la TUS a la carretera de Barcelona. Fonts municipals van parlar de tenir l’edifici llest el curs 2023-2024 però és del tot impossible ja que les obres no tenen ni calendari i acostumen a trigar uns 18 mesos un cop comencin. Altres fonts parlen del curs 2025-2026, dos curs més enllà del primer calendari. Al final, però, tot passa pel departament d’Educació i els pressupostos de la Generalitat.

10. Sense novetats tampoc a l’institut Arraona, a Can Llong, en barracons des de la seva posada en marxa i sense pla per desencallar la seva construcció. Aquí ja són diverses promocions que han acabat l’ESO en mòduls.

Foto portada: un menjador escolar. Autor: CCVOC / cedida.

Comments are closed.