Foto portada: un moment del concurs de fusta i moble a l'institut Escola Industrial. Autor: Izan Vizuete.

“El concurs de fusta i moble és un repte i tot un incentiu pels alumnes”

Una trentena d’estudiants de fusteria ha participat en el Concurs de fusta i mobles organitzat per l’Escola Industrial. Aquest any ha estat la 29a edició, i l’any que ve es preveu continuar amb la tradició per celebrar els 30 anys. Els alumnes participants vénen de les nou escoles fusteres que hi ha a tota Catalunya. Un concurs d’aproximadament quatre hores en les quals els aspirants han de confeccionar la rèplica d’una peça proposada per l’ESDi.

Aquest ha estat la segona edició del concurs després de la pandèmia, i ja s’ha recuperat completament la normalitat, segons ha explicat el cap del departament de fusta i moble de l’institut Escola Industrial, Jordi Sanchis. Un total de 30 estudiants de les diferents escoles de fusters de Catalunya han participat en el concurs aquest divendres. Cada escola ha proposat una mitjana de tres alumnes, que s’han desplaçat a l’Escola Industrial per elaborar els seus treballs.

El concurs consisteix a elaborar en quatre hores una reproducció, tan acurada com sigui possible, d’un prototip dissenyada per un estudiant l’escola de disseny ESDi. Un procés manual i de treball intens on l’alumnat ha de demostrar les seves habilitats i la seva destresa en el treball.

“Per ells [els alumnes] és molt important aquest concurs. És un repte pel qual es preparen prèviament. És un incentiu per agafar responsabilitat i alhora veure com treballen altres escoles”, ha comentat la tecnòloga i professora de l’Escola Industrial, Teresa del Pozo.

Els professors i els organitzadors del concurs posen el focus en els aspectes positius del concurs, que és una iniciativa per motivar els alumnes a demostrar les seves qualitats. Durant el matí diferents grups d’estudiants de l’Escola Industrial han visitat els concursants per veure de primera mà el seu treball. D’aquesta manera, explica Sanchis, promouen aquest projecte que és desconegut entre molts dels alumnes del centre.

La participació de fusteres

En aquesta edició un 10 per cent dels concursants han estat dones. Una xifra petita segons declara la professora del Pozo:

“Són poques les noies participants, però és un reflex d’allò que, de moment, hi ha al cicle”. La tecnòloga ha afegit que “malgrat que la participació femenina en els cicles de grau superior està augmentat, aquesta és mínima i s’ha de fomentar més”.

El cap del departament assegura que el treball de les dones en la fusteria és quelcom admirable: “les mans d’una noia fan molt bon treball. Per la paciència que tenen, entre altres qualitats, aconsegueixen fer treballs excel·lents”. A més, ha explicat que per motivar la participació de dones compten amb la col·laboració de la Asociación de Mujeres Carpinteras, que també forma part del jurat.

Els guanyadors

Aquest any, el jurat està format per l’alumne d’ESDi que va dissenyar el prototip, una representant de l’Asociación de Mujeres Carpinteras, un professor de l’Escola Industrial i un membre del Gremi de la Fusta de Sabadell.

No només s’analitza el producte final que es presenta, sinó que hi ha un total de quatre premis, i dues mencions a ‘millor mètode de treball’ i a ‘la seguretat del treball’. A més, els guardons han estat patrocinats per diferents empreses com ara Bosch, Profemadera o Würth, entre d’altres. Per a més inri, tots els participants rebran una petita recompensa simbòlica per agrair la seva implicació.

Més informació:

Foto portada: un moment del concurs de fusta i moble a l’institut Escola Industrial. Autor: Izan Vizuete.

Comments are closed.