Foto portada: el pati de l'escola Can Deu, en una imatge d'arxiu. Autor: J.d.A.

Baixa el nombre d’escolaritzacions respecte al curs 22/23

El curs escolar tindrà el seu particular tret de sortida aquest dijous. A Sabadell, ho farà amb una davallada considerable del nombre de nens i nenes escolaritzats a Educació Infantil, Primària i ESO respecte al curs anterior (482 menys). L’explicació: la caiguda de la natalitat dels darrers anys, que torna a fer-se notar en les inscripcions. Les escoles bressol municipals, en canvi, tenen totes les places cobertes. La gratuïtat de l’I2 és la clau per entendre l’alta demanda dels centres públics.

Les vacances escolars arriben al seu final i el 7 de setembre es preveu que s’iniciï el curs amb “normalitat”. Així ho ha explicat aquest matí el regidor d’Educació Manuel Robles, amb el matís que alguns centres començaran les classes amb obres en marxa. En principi, són actuacions que no haurien de suposar afectacions importants. És el cas de l’Escola Arraona, amb petites intervencions relacionades amb la retirada del fibrociment (el gruix de les obres ja s’ha fet aquest estiu, segons ha exposat el regidor), i la Joaquim Blume, on la Generalitat també es troba realitzant millores.

Les escoles bressol, sense cap plaça lliure

Pel que fa a les matriculacions a les escoles bressol públiques, cal destacar que tornen a estar totes les places ocupades. D’acord amb les dades de l’Ajuntament, en el curs que tot just comença hi ha 1.225 infants matriculats a les escoles bressol públiques. 29 més que l’any passat i el màxim de places que permet el conveni actual amb la Generalitat, segons ha explicat Robles. La gratuïtat de l’I2 anunciada el curs passat ha provocat un increment accentuat de les sol·licituds i més de la meitat de les famílies opten per la via pública en aquesta etapa.

Manuel Robles, en roda de premsa. Autor: Jordi M.
Manuel Robles, en roda de premsa. Autor: Jordi M.

En canvi, a les altres etapes formatives, Sabadell continua la tendència de matriculacions a la baixa que ha caracteritzat els darrers anys. Si sumem la xifra d’alumnes que hi haurà a la ciutat entre el segon clicle d’Educació Infantil i la Primària (des d’I3 fins a sisè) obtenim un total de de 19.162 alumnes. Una davallada de gairebé 400 inscripcions respecte al curs 22/23. En la mateixa línia, a l’ESO es preveuen uns 10.800 estudiants, un centenar menys que el curs passat.

Continuen els principals projectes extracurriculars

Tot i que les competències municipals en l’àmbit curricular són molt reduïdes, continuen alguns dels projectes habituals en els darrers cursos amb l’objectiu de “combatre l’abandonament escolar i la segregació”, en paraules de Robles. És el cas dels Plans Educatius d’Entorn, que tindran continuïtat un any més amb una setantena de tallers setmanals als migdies. Els projectes Lecxit (pel foment de la lectura) i Ciutat i Escola són dos dels programes que també seguiran aquest curs juntament amb les activitats musicals que es duen a terme en col·laboració amb l’Escola Municipal i el Conservatori.

Foto portada: el pati de l’escola Can Deu, en una imatge d’arxiu. Autor: J.d.A.