Foto portada: exterior de l'institut Narcisa Freixas, a l'Eixample. Autor: David Chao.

Famílies del Narcisa Freixas: “Si posen un barracó més, no hi haurà espai pel pati”

El projecte per construir i adequar un nou institut públic a Sabadell, al barri de l’Eixample, el Narcisa Freixas, està enfangat. L’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) d’aquest centre, que imparteix classes en barracons enmig d’un solar al carrer de Fra Luís de León, està “indignada” perquè, segons els van comunicar en els últims dies del quadripartit, el terreny on s’ha de construir l’institut definitiu havia d’estar enllestit a finals del 2021 i, a mitjans de gener del 2022, encara està igual que l’any 2019, quan els van presentar el projecte.

Els veïns de l’Eixample tenen adscrits dos centres d’educació secundària, l’Institut Ribot i Serra (a Campoamor) i el de Les Termes (també al sud); però no tenen cap institut públic al barri, més enllà del provisional Narcisa Freixas; actualment en barracons. L’any 2019, el govern municipal d’aleshores va instal·lar un barracó provisional en un solar del carrer Fra Luís de León per començar les classes amb els alumnes de 1r d’ESO; l’any següent, al 2020, en van afegir un altre per continuar amb el segon curs de la secundària i el mateix va passar el 2021. Ara, però, ja no queda espai per afegir un quart barracó dedicat als alumnes que acaben l’ESO i les famílies han explotat:

“Si l’any que ve posen un barracó més, els nens ja no tindran ni pati. Ara són 180 alumnes, l’any que ve, amb la incorporació d’aquest curs, en seran 240 i, amb els de batxillerat, arribaran a 300. Aquí no hi ha prou espai, volem que se’ns traslladi ja” assenyala la presidenta de l’AFA del Narcisa Freixas, Esther Navarro.

El pare d’un alumne d’aquest centre, Joan Farell, alerta que el problema no està només de portes endins, sinó també de portes enfora: la sortida no està senyalitzada i dona a un carrer per on passen cotxes, sense una vorera ampliada ni un pas de vianants o un gual perquè els vehicles estacionats no facin un tap a la sortida del centre, “com passa ara” assenyala.

“Com que tots els alumnes no hi caben, fan el pati per grups; igual que en el cas de les sortides i les entrades. No es poden amuntegar 200 alumnes en aquest carrer. Els grans són els que surten els últims. Pobres, són els mateixos que no van tenir ni llum ni Wi-Fi i, a aquest pas, no veuran l’institut” lamenta Rosa Gonzalo, vicepresidenta de l’AFA.

Tot i que fa un parell d’anys que el professorat del Narcisa Freixas imparteix classe en aquests barracons de l’Eixample, la materialització de l’institut definitiu sembla que tardarà (abans de cedir els terrenys al departament d’Educació, cal que l’Ajuntament els adeqüi i aquest és un tràmit que encara no ha començat).

“Aquest solar estava ple d’herbes. Quan el van adequar ens van dir que ‘en res estaríem allà’. L’any següent ens van repetir que ‘en res estaríem allà’. Un altre cop el ‘en res estarem allà’, però aquí seguim”, critica Juan Carles Ruíz, un dels pares de l’AFA del Narcisa Freixas.

Les famílies no tenen clar que l’institut definitiu estigui acabat el 2024, la data límit que es va marcar el govern del quadripartit i va heretar Farrés, i apunten que “la manca d’informació per part de l’Ajuntament no ajuda”. Per la seva banda, fonts del govern municipal expliquen que “estan treballant per cedir el terreny (ha d’anar al ple de febrer)” i que “han demanat a la Generalitat que acompleixi el seu compromís i construeixi l’edifici al més aviat possible”. De fet, expliquen que aquesta setmana s’han reunit amb el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i un dels temes que han tractat és aquest. El regidor d’Educació, Manuel Robles, matisa que “a la reunió es van establir les línies de funcionament adients per establir escenaris de corresponsabilitat interadministrativa intentant escurçar els terminis de les construccions previstes a la nostra ciutat”.

El Narcisa Freixas, una reivindicació històrica

L’AFA del centre, constituïda per una vuitantena de famílies, fa anys que demana la materialització del Narcisa Freixas. Asseguren que el barri no té cap institut públic ni concertat, però, per contra, que el seu sistema de treball per projectes cada cop té més demanda. No obstant això, el centre es va inaugurar sense corrent elèctric i va estar molts mesos (des que van obrir l’any 2019 fins el febrer del 2020) funcionant amb generadors, just abans del confinament estricte. També lamenten que els fessin comprar Chromebooks perquè els alumnes treballen per projectes, però estesin un trimestre sense connectivitat a Internet.

Institut Narcisa Freixas, al carrer Fra Luís de León (Eixample). Autor: David Chao.
Una classe de l’Institut Narcisa Freixas, al carrer Fra Luís de León (Eixample). Autor: David Chao.

Alguns pares asseguren estar indignats perquè “no veuen moviments ni voluntats” per part de les administracions, municipal i autonòmica, i alguns, com Joan Farell, no saben què fer: “A l’escola Virolet també van estar molt temps en barracons, fins que els pares es van plantar i es va construir l’escola. Però no crec que tallar la Gran Via sigui el missatge que li he de donar al meu fill”.

Foto portada: Els barracons de l’Institut Narcisa Freixas, al carrer Fra Luís de León (Eixample). Autor: David Chao.