Foto portada: inici de curs a l'institut Ca n'Oriac. Foto: @inscanoriac via Twitter.

Prop de 37.000 sabadellencs comencen el curs que vol “tornar a la normalitat”

Aquest dilluns ha començat un nou curs escolar a les escoles i instituts de la ciutat. Segons Educació, hi ha prop de 37.000 alumnes des d’educació infantil fins a batxillerat i cicles formatius. Són uns 500 alumnes menys que en l’anterior curs.

Dels 37.000 alumnes gairebé, uns 6.000 estudien el cicle d’educació infantil, 14.000 fan primària, prop d’11.000 fan Educació Secundària Obligatòria, prop de 2.500 batxillerat i gairebé 5.000 fan o faran un cicle formatiu. D’aquests 37.000 alumnes, el 63,3 per cent cursen els seus estudis en centres públics i el 36,7 per cent ho fan en centres concertats (Sabadell no té cap centre privat sense concert). A P3 el número d’alumnes cau en 133 respecte el curs anterior, un 6,9 per cent, mentre que a primer d’ESO el nombre d’alumnes cau un 4,4 per cent (120 en total).

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, i el regidor d’Educació, Manuel Robles, han dut a terme una visita a diverses escoles de la ciutat. Concretament, a l’escola Amadeu Vives, a l’Eixample, han fet un repàs de com ha estat la tornada dels alumnes al nou curs i la inversió municipal que s’ha fet i que es realitzarà durant els propers mesos. Per la seva part, el director de l’escola Amadeu Vives, Rafael Brualla, ha explicat que “hem començat el curs amb normalitat, però tenim un gran repte aquest any que és tornar a la normalitat total”.

“Aquest és l’objectiu que ens marquem gairebé totes les escoles, amb la col·laboració de la comunitat educativa i l’administració a la qual continuarem exigint la seva assumpció de responsabilitats pertinents per poder aconseguir tenir el millor curs possible i poder tornar a fer excursions, sortides i altres activitats”, ha manifestat Brualla.

Obres de reforma, manteniment o millora

El departament d’Educació xifra en un milió d’euros el cost de les 17 actuacions de reforma, ampliació o millora que s’han fet en escoles, instituts o centres de formació d’adults i que ha detallat a aquest digital. Les dues més importants encara no han finalitzat. Es tracta de l’ampliació de quatre aules a l‘institut escola Sallarés i Pla, a Campoamor (409.000 euros), i l’adequació d’espais a l’institut Ca n’Oriac (120.000 euros). A banda d’això, s’han destinat 112.000 euros a reforma les cobertes de les aules de l’institut Escola Industrial, 100.000 euros a reformar dos nuclis de lavabos a l’escola Joan Montllor, a Torre-romeu, 96.000 euros a reforma la tanca exterior i rehabilitar les cobertes a l’institut Ribot i Serra, a Campoamor, 42.000 euros per adequar els espais i canvia la fusteria de l’escola Agnès Armengol i l’institut La Serra, a Can Roqueta, o 45.000 euros per ampliar l’aula i reforma el lavabo a l’escola Creu Alta. Per la seva part, l’Ajuntament ha destinat durant aquest estiu 415.000 euros en la millora d’una vintena de centres.

A banda d’aquests inversions, s’està construint l’edifici de l’escola Virolet, les obres del qual haurien de finalitzar durant el segon semestre de l’any vinent. I Educació té pendents, però encara sense iniciar les obres, l’edifici de l’institut Arraona, també a Can Llong, i l’institut Narcisa Freixas, a l’Eixample.

L’Ajuntament anuncia un nou pla d’inversions

Coincidint amb l’inici del curs, s’ha anunciat que durant els propers mesos l’Ajuntament destinarà 1,25 milions d’euros als centres públics. D’aquesta quantitat  destaquen els més de 470.000 que es destinaran a impermeabilitzar les cobertes de les escoles públiques Andreu Castells, Concòrdia i Sant Julià i de l’Escola d’Educació Especial Francesc Bellapart. Més de 270.000 s’empraran per pintar escola Pau Casals i l’escola d’adults de Can Rull i més de 151.000 per millorar la climatització a cinc escoles bressol municipals: les de Can Llong, Arraona, Andreu Castells, Calvet d’Estrella i Espronceda. Així mateix, més de 90.000 euros es destinaran a millorar els patis. A les escoles Enric Casassas, Miquel Martí i Pol i Teresa Claramunt es col·locarà un tractament anti-lliscant a la pista esportiva, accions en les quals s’invertiran 51.000 euros. Més de 105.000 euros serviran per millorar instal·lacions d’il·luminació, cablejat i altres serveis i també es preveuen algunes millores als menjadors i adquisició de mobiliari, entre altres actuacions.

Retirada d’amiant

El regidor d’Educació, Manuel Robles, ha explicat que el 2020 s’hauria d’haver fet alguna intervenció amb la retirada de l’amiant en alguns centres, però degut a la pandèmia no es va poder fer”.

“Tenim un pla consensuat amb el Departament d’Educació per anar retirant de forma gradual l’amiant de les escoles. Al 2021 hi havia altres prioritats i al 2022 tenim previstes cinc escoles on es procedirà a retirar l’amiant”.

“De moment no tenim el nom de les escoles, però està previst que es retirarà el fibrociment de cinc escoles. D’altra banda val a dir que durant aquest temps s’ha procedit a retirar parts de fibrociment, com és el cas de la Roureda o a l’escola Arraona”, ha assegurat Robles.

Foto portada: inici de curs a l’institut Ca n’Oriac. Foto: @inscanoriac via Twitter.