Campus de Sabadell de la UAB, el primer dia de selectivitat de 2023. Autor: Jordi M.

Nervis, estratègia i bones sensacions en el primer dia de selectivitat

El campus de Covadonga de la Universitat Autònoma s’ha omplert aquest dimecres de joves estudiants per donar el tret de sortida a les Proves d’Accés a la Universitat (PAU). En total, gairebé un miler d’alumnes de diferents instituts sabadellencs s’examinaran en els propers dies amb l’objectiu d’aconseguir una nota de tall que els permeti accedir als graus universitaris.

Després de passar moltes hores davant dels apunts i de suportar els nervis habituals, 929 joves procedents dels diferents instituts de la ciutat han començat aquest dimecres la selectivitat. Des de primera hora del matí, petits grups d’alumnes han anat establint-se als voltants del campus universitari de Sabadell. Amb els resums a la mà, molts han aprofitat per fer una última ullada al temari abans d’entrar al primer examen, el de Llengua Castellana i Literatura, que ha obert la jornada.

“Era molt més assequible que altres anys”, comenta Iria Casado, alumna de l’Institut Miquel Crusafont, a la sortida de la facultat. Una sensació que comparteix la seva companya Yi Zhang, que apunta que “era més fàcil que els exàmens de llengua que hem anat fent durant el curs”. En general, els alumnes consultats coincideixen en què una bona preparació durant el curs és clau per poder fer la selectivitat amb garanties. L’examen de llengua ha comptat amb les lectures obligatòries Tomás Nevinson, de Javier Marías, i El infinito en un junco, de l’autora Irene Vallejo.

Casado, Zhang i Chen, alumnes del Miquel Crusafont, davant l’edifici de la UAB. Autor: Jordi M.

Sense dubte, un dels factors més importants a l’hora de fer front a aquest tipus de proves és saber gestionar els nervis. Un bon exemple d’això és Álex Ortega, estudiant de l’Escola Mare de Déu de la Salut, que relata que el dia ha estat tranquil una vegada ha superat la primera prova. El seu objectiu, argumenta, és entrar a una enginyeria i compta amb un bon marge de nota.

“Comences amb una mica de nervis, però després del primer examen ja vas més relaxat, perquè ha anat bé i tinc bones sensacions”, ha detallat Ortega mentre revisava els apunts de cara a l’examen d’anglés.

Després de la pausa del migdia ha estat el torn d’algunes assignatures específiques com Física, Geografia, Ciències de la terra o Cultura Audiovisual. Algunes més temudes que altres. “Física acostuma a ser de les complicades, així que avancem feina ara i posem en comú els dubtes entre els companys”, ha explicat un grup d’estudiants, calculadora en mà, des de la gespa del campus.

La millor forma de preparar-se, definir una estratègia

Com que passen poques setmanes des del final de batxillerat fins el primer examen de selectivitat, a vegades no es possible arribar a tot, així que els experts recomanen jerarquitzar continguts i definir una bona estratègia d’estudi. Guillem Amorós, alumne també de l’Escola Mare de Déu de la Salut, explica que “m’he centrat en les assignatures comunes per assegurar”, ja que “després les específiques pots deixar alguna més de banda”. En la mateixa línia, Zhang exposa que ha prioritzat Matemàtiques i Economia d’Empresa amb l’esperança d’aconseguir entrar a ADE en anglès a la UAB.

Moments previs a l’examen de llengua estrangera als passadissos de la UAB. Autor: Jordi M.

Fins que no canviïn el model de selectivitat -s’esperen modificacions l’any que ve- una bona manera de preparar-se les PAU és consultar proves d’anys anteriors. Joves com Yang Chen, també del Crusafont, han utilitzat aquesta via per familiaritzar-se amb el tipus de prova i les limitacions de temps a les quals s’enfronten aquests dies a les aules.

Fer el salt des dels cicles formatius, un repte

Tot i que la majoria dels alumnes inscrits provenen del batxillerat, també hi ha una bona part que es matriculen des de cicles formatius de grau superior. Segons dades de la UAB, de fet, només 600 de les 8.000 persones que faran les proves als diferents campus de la Universitat Autònoma venen de la formació professional. En aquest sentit, Manal Salhi, estudiant del CFGS d’Educació infantil a l’IES Ribot i Serra, explica que enfrontar-se a aquests exàmens suposa una dificultat per la diferència de matèries.

“No tenim el temari tan recent i, per a la preparació, les assignatures del cicle no tenen gaire a veure amb els exàmens de la selectivitat”, comenta Salhi, que s’examinarà al campus de Bellaterra.

Per portar-ho tot millor, la jove ha demanat consells a persones que han passat anteriorment per la mateixa experiència. Si tot surt bé, explica, vol cursar una carrera d’educació per continuar formant-se en la seva branca d’estudis.

Foto de portada: sortida de la facultat, el primer dia de selectivitat. Autor: Jordi M.

Comments are closed.