L'institut-escola Virolet en obres, aquest divendres a la tarda. Autor: David Chao.

Famílies del Virolet: “Diuen que l’edifici estarà llest el 2024, però l’experiència ens diu que no”

  • L’institut escola Virolet deixarà els barracons aquest setembre i està previst que l’any 2024 tingui dos edificis: un per primària i un altre per secundària.
  • Les famílies temen que l’edifici annex no estigui llest a temps i, en conseqüència, no hi hagi prou espai per encabir tots els alumnes al bloc principal.

Quan semblava que, per fi, l’escola Virolet ja encarrilaria un curs escolar amb condicions (2022-23), l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) torna a mobilitzar-se. A dos anys vista, alguns pares ja preveuen que l’edifici auxiliar, que ha d’acollir els alumnes de secundària i s’ha de construir on actualment hi ha els mòduls prefabricats, no estarà llest l’any 2024. En conseqüència, l’espai cada vegada serà més reduït i, d’aquí a dos cursos, la situació serà insostenible, segons els seus càlculs.

Els alumnes de l’institut escola Virolet deixaran de fer classes en mòduls prefabricats aquest setembre, ja que després de 12 anys es traslladaran a un centre escolar en condicions. De moment, hi cabran tots els alumnes perquè el curs 2022-23 només arribarà fins a segon d’ESO; però l’any 2024, si no hi ha un edifici auxiliar com està previst, aquest primer equipament se’ls farà petit. Les famílies temen que el calendari d’obres no es compleixi i ja auguren que hauran de tornar a fer mans i mànigues per aconseguir una educació de qualitat per als seus fills.

“Aquest curs encara hi cabran tots. L’any que ve hi cabran fent malabars; però, al curs 2024-25 serà impossible que hi càpiguen tots sense el segon edifici. La teoria diu que per aquesta data ja estarà llest, però l’experiència ens diu que no”, exposa Raúl Gómez, un membre de l’AFA.

Davant d’aquest possible escenari que tant els preocupa, l’Associació de Famílies d’Alumnes ha intentat contactar amb la direcció del departament d’Educació dels Serveis Territorials al Vallès Occidental, amb l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, i amb el regidor Manuel Robles; però lamenten no haver-ho aconseguit. De fet, Gómez apunta que l’única resposta que els ha donat el govern municipal és que “l’any 2024, l’institut escola Virolet estarà acabat al 100 per cent”, però ni ell ni la resta de famílies tenen gaire confiança amb aquestes paraules.

“Fa més de 10 anys que el Virolet està en barracons. Fa cinc anys que ens vam començar a mobilitzar activament perquè vam veure que tots aquells missatges de tranquil·litat no eren veritat, que no estaven fent res, que no hi tenien interès. No va ser fins que vam tallar la Gran Via i vam acabar davant dels Serveis Territorials que es va començar a moure aquesta escola”, recorda Raúl Gómez.

En aquest sentit, les famílies del Virolet calculen que, en el millor dels casos i si no hi ha cap endarreriment en els terminis d’execució, el segon edifici estarà acabat just abans de començar el curs 2024-25, l’any en què preveuen que la capacitat del primer centre arribarà al seu límit. Però, pel que han vist en aquesta primera construcció, que teòricament ha d’inaugurar-se al setembre, això és molt poc probable. “Sempre hi ha algun problema que allarga les obres”, apunten.

“No ens els creiem. Volem que ens assegurin per escrit que es mantenen els terminis previstos i que, per tant, al març es dedicarà una primera partida pressupostària. És l’única possibilitat que tenim perquè el segon edifici estigui a punt el 2024. Si no, està clar que hi haurà un retard”, adverteix Raúl Gómez.

De fet, l’Ajuntament és conscient que” ja hi ha endarreriments” en el procés per alçar el segon edifici i el regidor d’Educació, Manuel Robles, assegura fer “el màxim de les seves possibilitats”. Més concretament, apunta que fa dues setmanes es va reunir amb el conseller del mateix departament, Josep Gonzàlez-Cambray, per pressionar la Generalitat en l’acompliment dels terminis d’execució. A partir d’aquí, “el calendari d’obres i el compliment dels terminis, no depenen de nosaltres” exposen des de l’Ajuntament.

La lluita per l’escola Virolet

L’AFA de l’escola Virolet fa molts anys que persegueix a les administracions, municipal i autonòmica, perquè garanteixin una educació de qualitat als seus fills. Els alumnes d’aquest centre, que es va inaugurar l’any 2011, sempre han fet classe en mòduls prefabricats; més coneguts com a barracons. Unes instal·lacions “molt precàries” en els ulls dels pares que cada dia porten als seus fills en aquest centre de Can Llong. El del Virolet, però, no és un cas aïllat: la mateixa situació denuncia l’AFA de l’institut Arraona i del Narcisa Freixas (més info: ‘Famílies del Narcisa Freixas: “Si posen un barracó més, no hi haurà espai pel pati”’).

L’institut-escola Virolet en obres, aquest divendres a la tarda. Autor: David Chao.

L’any 2018 alguns pares del Virolet, cansats d’esperar una escola que no arribava, van començar un episodi de mobilitzacions que va acabar amb un tall a la Gran Via l’abril del 2019 (més info: ‘Després d’anys en barracons, exigeixen de nou celeritat per al Virolet i l’institut Arraona‘). A banda d’exigir “prou barracons” i “un edifici ja”, les famílies del centre denunciaven el mateix que ara: manca d’espai per a tots els alumnes.

Aquest setembre aconseguiran desprendre’s dels mòduls prefabricats (tot i que la Generalitat en deixarà algun per si convingués derivar part de l’activitat docent allí), però fins que el segon edifici no sigui una realitat, la manca d’espai serà una preocupació que l’AFA del Virolet continuarà denunciant. Gómez assegura que estan disposats a mobilitzar-se per pressionar, un altre cop, l’acceleració del procés. De moment, demanen que “l’Ajuntament els recolzi en aquesta lluita” i que la Generalitat, des dels Serveis Territorials de Vallès Occidental, “els confirmi quin és el calendari previst i si al març destinaran una partida pressupostària en caràcter d’urgència al Virolet”.

Foto portada: L’institut-escola Virolet en obres, aquest divendres a la tarda. Autor: David Chao.

Comments are closed.