El cementiri vell, en una imatge d'arxiu. Autor: J.d.A

El luxe de morir-se pagant el 21% de l’IVA

Morir-se és com fumar, comprar-se un cotxe o contractar fibra òptica a casa. Un luxe. Almenys així ho considera la hisenda espanyola, que grava des de fa una dècada amb un 21 per cent l’IVA el sector funerari -amb l’excepció de les flors, que tenen un impost del 10 per cent. Els mateixos serveis en països com Portugal, Itàlia, Dinamarca, Finlàndia, Irlanda, els Països Baixos i Suècia tenen consideració d’essencials i no tributen.

Morir-se a l’Estat espanyol és un luxe tributari -també a Grècia, Hongria, Letònia, Estònia, Lituània, Bulgària i Àustria- des que el 2012 l’executiu de Mariano Rajoy va decidir que els funerals -i també el cinema, les perruqueries i la televisió de pagament- passessin del 8 per cent al 21 per cent d’IVA. I és així com es donen paradoxes com que el servei de transportar una persona viva es grava amb un 10 per cent, però si el passatger és mort, amb el 21 per cent.

El 2021 hi havia 22 milions de pòlisses de decessos contractades a tot l’Estat, que cobreixen el 46,7 per cent de la població. Un percentatge molt superior a la mitjana de Catalunya, on només el 33,8 per cent de la població tindrà les despeses del funeral cobertes en cas de decés, segons dades del Baròmetre del sector funerari 2022 de Funos. En total, a Catalunya hi ha 45 companyies funeràries, la majoria d’àmbit local i molt arrelades. Per tant, tres de cada deu catalans hauran pagat el seu funeral en diferit, i de llarg. Perquè es paga una quota mitjana d’entre 80 i 100 euros anuals per persona assegurada.

Morir-se es paga car amb o sense assegurança

Entre les despeses bàsiques que s’afronten en un funeral hi ha la incineració o l’enterrament al cementiri, el servei de tanatori, amb sala de vetlla i oratori, les esqueles, el personal i el servei, el cotxe fúnebre, les gestions, les flors, el taüt i altres despeses difícilment evitables quan es produeix un traspàs.

Per exemple, quant costa un taüt a Sabadell? Doncs de la gamma més baixa i sense cap complement que ofereix funerària Torra SA costa 342 euros, mentre que el més econòmic a Áltima Barcelona val 564,33, més de 200 euros de diferència. A la Funerària de Terrassa SA, el taüt més barat surt per 278 euros. Si ens fixem en el taüt estàndard, a Terrassa costa 746 euros, a Barcelona s’enfila als 932 i a Sabadell són 845 euros. A la funerària Cabré i Junquera, que opera en diferents ciutats catalanes, el taüt bàsic que ofereix costa 310 euros.

Mirem els preus d’un altre servei gairebé inevitable: la sala de vetlla. A Barcelona, Serveis Funeraris de Barcelona-Mémora -abans l’Ajuntament de Barcelona tenia el 15 per cent de la companyia-, la sala de vetlla més econòmica de les tres que ofereix costa 806 euros, el mateix preu que Mémora ofereix a Girona. A Sabadell costa només 334 euros -89 euros si volem només dues hores-, i a Terrassa el preu de la sala és de 485 euros durant 24 hores. Si contractem la sala a la funerària Cabré Junqueras la tarifa és de 707 euros a Granollers i Mataró, però de 310 a Canet de Mar i Calella. És a dir, que no només és la companyia funerària sinó la ciutat on ens morim la que condiciona el preu del funeral.

Barcelona, la 10ª ciutat més cara per morir-se

Segons un estudi publicat per l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) analitzant el preu mitjà de les 113 companyies funeràries públiques i privades en 29 ciutats de l’Estat, morir-se a la capital de Catalunya, sense cap luxe ni servei especial, costa entre 3.863 euros –si és un enterrament- i 4.052 euros si es tracta d’una incineració, si fem una mitjana dels principals serveis que s’inclouen en un funeral i que a Barcelona presten només tres empreses: Áltima, Interfunerarias i Serveis Funeraris de Barcelona-Mémora. Una tarifa que es troba dins de la mitjana de 3.750 euros de les 113 companyies, però amb grans diferències entre els tres competidors.

Els serveis estàndard de Serveis Funeraris de Barcelona costen 5.100 euros, tant enterrament com incineració. Un preu que és un 50 per cent superior al d’Interfunerarias, que cobra per un enterrament 2.378 euros i 2.778 euros per una incineració. I la tercera empresa, la catalana Áltima, té unes tarifes mitjanes de 4.110 euros per un enterrament i 4.278 per una incineració. Sigui com sigui, la capital del país ocupa el desè lloc del rànquing de ciutats més cares per morir-se.

En canvi, a Lleida el preu mitjà d’un funeral modest està en uns 2.600 euros, a Girona les tarifes són semblants a Barcelona -Mémora domina el mercat, i té les mateixes tarifes que a la capital del país-, i a Tarragona s’acosta també als 4.000 euros segons l’OCU.

Los floritures disparen el comiat

I això sí, tenint en compte que parlem de funerals estàndard, sense luxes i sense extres que se surtin del guió. Però el pressupost es dispara uns 2.000 euros per pocs detalls que hi afegim. I si volem un comiat TOP? Preparem milers i milers d’euros. Un taüt prèmium que pot costar fins a 8.100 euros amb el 21% de l’IVA, una sala de vetlla Suite plus val 2.609 euros, una esquela a La Vanguardia -les funeràries ofereixen d’entrada aquest diari- a dos columnes ens per 3.875 euros més, i un diamant de 0,45 fet amb cendres del difunt per 5.710, 32 euros, segons la tarifa 2022 de Serveis Funeraris de Barcelona.

En qualsevol cas, l’Ajuntament que encapçala Ada Colau, bo i acceptant que el sector funerari està liberalitzat i regulat, insisteix en declaracions al TOT Barcelona que “entre els objectius de l’Ajuntament en el sector funerari es manté la incorporació d’un operador públic al sector funerari de la ciutat” per mirar de contrarestar els elevats preus que provoca el fet que “a Barcelona es viu durant anys una situació d’oligopoli privat”.

El cementiri, una altra despesa

I si no hi ha incineració i el cos va al cementiri, afegim-hi una altra despesa. En el cas de Barcelona, hi ha nou cementiris que tenen uns 360.000 nínxols de propietat i de lloguer. Si la família no en té, caldrà pagar un lloguer, o optar per un dipòsit de cendres, el preu del qual és d’uns 8 euros al mes. “El preu de la concessió de dret funerari en sepultura de nínxol als Cementiris de Barcelona pot variar en funció del cementiri, de l’alçada on es troba i de la durada de la concessió. Els preus varien entre els 414,18 fins als 1.704,90 euros IVA inclòs“, apunten fonts del consistori barceloní a consulta d’aquest diari.

Text original: Gemma Aguilera via Tot Barcelona.

Foto portada: el cementiri vell de Sabadell, en una imatge d’arxiu. Autor: J.d.A

Comments are closed.