Commemoració institucional del Dia Internacional del poble gitano. Autora: J. Ramon

El poble gitano estén la celebració del seu dia fins al saló de plens

  • Rebuda institucional del poble gitano en el seu Dia Internacional, que s’ha celebrat aquest divendres 8 d’abril a l’Ajuntament.
  • En acabar l’acte, hi ha hagut l’entrega dels premis ‘Romanipen’ (“gitaneïat”, en romanó) a tres institucions de la ciutat.

Descàrrega d’orgull gitano al saló de plens de l’Ajuntament: discursos d’empoderament, llàgrimes d’emoció, lliurament de premis i exhibició de diferents símbols identitaris; tots aquests elements han servit per reivindicar un lloc digne i còmode per aquesta comunitat en la societat actual. Gitanos residents a Sabadell han lamentat que encara ara hi ha persones que els discriminen per pertànyer a aquesta cultura i, en el seu Dia Internacional, que se celebra el 8 d’abril, el govern municipal ha fet un gest per donar-los veu a través d’un acte institucional.

El poble gitano ha exhibit les seves millors gales en el seu Dia Internacional, que a Sabadell s’ha celebrat en una celebració al saló de plens de l’Ajuntament aquest divendres a la tarda. Després que diferents joves exposessin la seva experiència personal a l’hora de reconèixer que eren gitanos en un context acadèmic, laboral o social, el president de l’Associació Gitana de la ciutat i Creu de Sant Jordi 2021, Manuel Heredia, ha remarcat la lluita defensada fins ara per tots els seus companys.

“No hay pueblo que aguante tanto como el nuestro. Hemos pasado por todas las pragmáticas, por cortes de orejas, por que no quieran que hablemos nuestra lengua … y hoy , gracias a Dios, ya tenemos a nuestros niños y a nuestros mayores. No ha podido nadie con nosotros”, ha dit orgullós Manuel Heredia.

Les dues conductores de l’acte, Selene Moreno i Laia Cortés, han assenyalat per experiència pròpia la plena compatibilitat entre ser gitanes i tenir estudis, un bon lloc de treball o un bon salari i compartir valors que també sostenen altres cultures. De fet, un dels objectius de celebrar del Dia Internacional del Poble Gitano és el d’impulsar a totes les futures generacions cap a les altes esferes formatives, socials i professionals.

“No tiene sentido que te traten como un adjetivo. No entiendo que significa ser ‘poco gitana’ o ‘muy gitana’. Personalmente, he sufrido un poco de antigitanismo en mi vida social y digamos que en casi todos los aspectos de mi vida hasta ahora”, ha expressat amb llàgrimes als ulls Maria Jiménez, de 15 anys.

Tant en l’inici com en el final de la celebració institucional d’aquest divendres, el poble gitano ha fet valdre la seva cultura amb l’actuació del bailaor Francesc Amador i amb l’entrega dels ‘Romanipen’, tres premis que reconeixen les sinergies entre aquest col·lectiu i els serveis de la ciutat. En aquest sentit, l’Hospital Parc Taulí ha estat guardonat per “la seva humanitat en el tracte i l’atenció al poble gitano”; l’Hospital Quironsalud del Vallès per “col·laborar en la promoció laboral del poble gitano” i, la Biblioteca del Nord, pel “treball de dinamització comunitària amb el poble gitano”. Manuel Heredia, però, ha lliurat el present més valuós al Director General de Serveis Penitenciaris, César Galván, per “la seva tasca al capdavant de l’Oficina de Relacions amb la Comunitat dels Mossos d’Esquadra durant els darrers anys”: la vara gitana.

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, i la titular de Participació, Feminismes i Benestar Animal, Marta Morell, han mostrat públicament “l’orgull de representar al poble gitano” en un ajuntament que engloba una societat tan plural i diversa com la de Sabadell. Tot i això, Farrés i Morell han coincidit a assenyalar que encara hi ha deures pendents en aquesta matèria.

“Necessitem una estratègia compartida per avançar en igualtat d’oportunitats i per això és important que ens plantegem conjuntament l’elaboració d’un Pla del Poble Gitano a Sabadell”, ha assenyalat l’alcaldessa.

És per això que en els pròxims dies l’Ajuntament inclourà una menció especial a la placa del carrer d’en Font, més conegut com ‘El carrer dels gitanos’, per reconèixer aquesta denominació popular, tal com es va acordar a la junta de portaveus d’ara fa un any. En l’acte d’aquest divendres també hi ha hagut la presència de  l’Associació Gitana de Sabadell i la Fundació Secretariat Gitano.

Foto portada: Commemoració institucional del Dia Internacional del poble gitano. Autora: J. Ramon.

Comments are closed.