Foto portada: representants de l'Ajuntament i del col·lectiu gitano, aquest vespre a la plaça del doctor Robert. Autor: M.Centella.

El poble gitano reclama més igualtat en el seu dia: “tenim nom i cognoms, no som ‘un gitano'”

El Dia Internacional del Poble Gitano se celebra el 8 d’abril i, enguany, Sabadell ho ha fet amb un vídeo i acte institucional per commemorar el 50è aniversari del primer congrés internacional d’aquesta comunitat. L’equip de govern i les dues entitats que representen aquest col·lectiu a la ciutat han fet valdre la identitat gitana i la lluita per erradicar els prejudicis que s’associen amb aquesta etiqueta. La projecció ha sigut aquest dimarts a les sis de la tarda a la Casa Duran.

El missatge que l’Associació Gitana ha volgut subratllar en un dia com avui és la necessitat d’equiparar les oportunitats professionals i el reconeixement personal dels gitanos amb la resta de sabadellencs. En la cerimònia d’aquest 8 d’abril, homes i dones han aportat el seu testimoni per desmuntar alguns prejudicis entorn aquesta ètnia. El president de l’Associació, Manuel Hereida, ha lamentat que Espanya, Catalunya i Sabadell hagin maltractat, en diferents graus, als gitanos per motius bàsicament racistes. Per contra, després de la dictadura franquista la situació ha millorat considerablement i, en el seu 50è aniversari, el col·lectiu està més integrat que mai a la ciutat.

“Sabadell és un referent de la comunitat gitana: la Fundació Secretariat Gitano de Catalunya es va instal·lar a la nostra ciutat, que alhora és la que acull més gitanos en comparació amb la resta de Catalunya”, ha exposat Heredia a la Casa Duran.

En la mateixa línia, l’Ajuntament també ha sigut pioner en comptar amb una regidora d’aquesta ètnia i l’alcaldessa ha assegurat que continuaran treballant perquè no hi hagi diferències entre els sabadellencs i els gitanos. Una de les representants del Secretariat Gitano, Carmen Martínez, ha explicat que el repte són els joves, ja que sovint són els que estan més estigmatitzats per la societat. Per això, la jove ha agraït la funció dels seus pares i ha instat a tots els seus companys a lluitar per la persona que volen ser. De fet, l’objectiu principal de l’Associació i del Secretariat és fomentar l’educació i la formació acadèmica per reduir les dificultats que tenen per entrar al món laboral i guanyar-se la vida.

“Els gitanos tenim nom i cognoms, no som ‘un gitano’. Els joves també tenim somnis i podem ser el que ens proposem: matemàtics, doctors, polítics o professors” assegura Martínez.

Manuel Heredia ha insistit en la necessitat de formar al jovent perquè el dia de demà siguin prou autònoms per valdre’s per si mateixos i deslligar-se de qualsevol prejudici o impediment per treballar. No obstant això, Heredia ha apel·lat directament a l’alcaldessa per recordar-li que per combatre el racisme no calen diners, sinó unió i respecte per part de tota la ciutat. Farrés ha aplaudit les paraules de tots els gitanos que han parlat en l’acte d’aquest dimarts i la regidora Marta Morell també ha destacat el paper i la necessitat d’aquesta comunitat en una ciutat tan diversa Sabadell.

Actuació musical a la Casa Durant. Autor: M.Centella

El vídeo per commemorar el 50è aniversari del primer Congrés Internacional del Poble Gitano, i alhora el 8 d’abril del 2021, es va rodar fa un parell de setmanes a la Font dels Gitanos, a la llera del riu Ripoll. Des fa poc, la comunitat també compta amb el carrer dels gitanos, el que es coneix com el carrer d’En Font. Tot plegat, petits detalls simbòlics per visibilitzar la seva presència a la ciutat.

Mira aquí el vídeo institucional:

Foto portada: representants de l’Ajuntament i del col·lectiu gitano, aquest vespre a la plaça del doctor Robert. Autor: M.Centella.

Comments are closed.