Foto portada: una de les naus de la fàbrica Sallarés Deu, aquest migdia. Autor: David B.

Els plans del govern Farrés per la Sallarés Deu, al barri de Gràcia

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha presentat aquest dijous els projectes que es portaran a terme al conjunt arquitectònic Sallarès Deu. Es faran de forma gradual i pendent dels fons europeus. A l’antiga fàbrica del barri de Gràcia, hi aniran ubicades una escola de restauració, una escola de flequeria i pastisseria, un centre de formació digital i un espai per traslladar el Rebost Solidari. A més, a les antigues oficines hi anirà lloc per ubicar un projecte de l’escola Illa.

A una de les naus de l’espai, que va ser adquirit pel govern quatripartit, s’iniciaran les obres per construir l’escola de restauració i consolidar el conjunt fabril. De moment el govern compta amb 1,8 milions dels fons EDUSI, que serviran per finançar aquest primer projecte, que en total tindrà un cost de 4,19 milions. Aquesta escola servirà per formar en l’àmbit de la restauració a 150 persones en situació d’atur, amb dificultats per trobar feina o a gent jove que pretén formar-se en aquest sector.

Hi haurà un primer pis amb cinc aules, cuina equipada, restaurant i altres espais per a la formació. Al soterrani hi anirà l’aula magna i una cuina demostrativa pels assistents. Concretament, les obres començaran a principis de 2022 perquè l’objectiu és que els alumnes puguin iniciar el curs a l’escola al 2023.

“L’escola de cuina dóna resposta a un element patrimonial que es rehabilita, se li dona un ús, i que, sobretot, rep un tracte social en aquest cas per generar oportunitats a la gent, perquè puguin trobar feina i tenir absoluta autonomia”, ha assegurat Farrés.

Alhora, el govern també disposa de 180.000 euros que destinarà a rehabilitar l’antiga part d’oficines de la fàbrica en què es portarà a terme un projecte de la mà de l’escola Illa. No obstant això, Farrès ja ha anunciat que encara no tenen els diners per rehabilitar tota la fàbrica, ja que aquesta xifra s’incrementa fins a, mínim, 9 milions d’euros.

“Hi ha un element fonamental, que és que no només volem recuperar patrimoni, sinó que aquest tingui una utilitat. Comprar per comprar no té sentit i rehabilitar per rehabilitar tampoc té sentit. Perquè si comprem patrimoni, però no l’utilitzem, es torna a degradar”, ha explicat Farrés.

Per aconseguir els diners per rehabilitar la fàbrica i impulsar la resta de projectes, l’alcaldessa de Sabadell ha assegurat que es buscarà finançament adherint-se a fons i subvencions.

A l’espera dels fons Next Generation

Aquests són els casos de l’escola de flequeria i pastisseria, amb un cost de 2,8 milions, i del centre de formació digital, que té un cost aproximat de 2,15 milions, projectes que es presentaran als fons europeus Next Generation per intentar rebre el finançament suficient per portar-los a terme. Els dos projectes costarien gairebé 5 milions d’euros.

Futura seu del Rebost Solidari

L’altre projecte que de moment es queda a la espera de rebre finançament és l’espai on s’ubicarà el Rebost Solidari.

“La major dificultat no és aconseguir els diners, sinó saber què és el que vols que hi passi a l’espai. Si demà sortissin convocatòries públiques ens hi podríem presentar perquè tenim molt clar què farem a cada espai“, ha especificat Farrés.

Pel que fa a les obres en qüestió, aquestes es portaran a terme respectant l’arquitectura de la fàbrica. Alhora, és procedirà a tancar els patis que separen les quatre naus per tal de poder regular la temperatura a la fàbrica.

Compra per 4,5 milions

L’anterior govern municipal va comprar la nau per 4,5 milions d’euros durant la primavera de l’any 2018. L’objectiu era fer equipaments. Es va fer un concurs d’idees arquitectòniques per rehabilitar l’espai durant els anys posteriors. Ara serà la base de la rehabilitació de les naus A i B i la consolidació del conjunt.

Conjunt arquitectònic protegit

El conjunt fabril Sallarès i Deu, al barri de Gràcia és un edifici industrial, de caràcter singular, amb valors històrics i patrimonials. El formen quatre naus paral·leles als carrers de Cellers i de Viladomat, i un cinquè edifici, perpendicular a aquestes naus, amb façana al carrer de Jacint Verdaguer. La superfície construïda actual és d’uns 8.318,15 metres quadrats, que es distribueixen en 5.476 metres quadrats en planta baixa i 2.842,15 metres quadrats de soterrani.

L’edifici data de 1920 tot i que ha tingut diferents etapes constructives. El conjunt ha tingut denominacions diverses: Hilados Mohair, SA, La España Industrial, SA, Sallarès Deu, SATextifibra entre els anys 1983-2005.

Edifici de Lluis Muncunill, el gran arquitecte de Terrassa

La construcció d’aquest conjunt es va iniciar l’any 1920 amb dues naus projectades per Lluis Muncunill, arquitecte molt vinculat a Terrassa (Ajuntament, Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica, masia Freixa…) però que va treballar a altres municipis tot i que sense tanta intensitat. Durant els anys 30 es van afegir els volums que serien la tercera nau, i durant els anys 40 del segle passat, es va bastir la quarta nau. Als 50 es va fer de bell nou tot l’espai de la tercera nau. I entre els anys 60 i 70 del segle passat, es van fer tres naus subterrànies i es van cobrir els patis interiors.

Més informació:

Foto portada: una de les naus de la fàbrica Sallarés Deu, aquest migdia. Autor: David B.

Comments are closed.