Emotiu homenatge a 60 deportats sabadellencs

Aquest diumenge, coincidint amb el Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, s’ha dut a terme un homenatge en memòria dels sabadellencs morts al camp d’extermini de Mauthausen i de totes les víctimes del nazisme.

L’acte s’ha dut a terme per primera vegada a la plaça de Montserrat Roig de l’Eixample, on l’Ajuntament ha instal·lat el monòlit en homenatge als deportats sabadellencs als camps nazis que fins ara estava a La Salut, on cada any per l’Aplec es duia a terme aquest homenatge.

L’homenatge s’ha obert i tancat amb les unes peces de piano interpretades pel pianista sabadellenc Adolf Pla Garrigós, bensebot del deportat d’Eduard Garrigós i Soler. També s’han llegit fragments de les memòries orals del mateix Garrigós de la mà de la seva besneboda, Elisabet Garcia.

Ha obert la tanda de parlaments el president de l’Amical de Mauthausen, Enric Garriga, ha explicat que “en dates com avui, centenars de milers de persones travessaven els Pirineus fugint de la repressió franquista. En la seva memòria estem obligats a denunciar la situació dels refugiats d’avui. La mediterrània és una vergonyosa tomba de persones innocents, que com els nostres refugiats republicans intenten arribar a a un nou país, fugint de la repressió la mort o la fam”.

“Aquest monument és important per recordar-los, no com a víctimes, sinó com a lluitadors i recordar el seu compromís d’aturar el feixisme i lluitar per un nou món d’homes en pau. Fem nostre aquest compromís perquè allò que va passar podria tornar a passar. Hem d’evitar que l’extrema dreta entri a les nostres institucions. Els partits feixistes estan rebrotant a Europa i està fent un gir molt perillós a l’extrema dreta”, ha assegurat Garriga.

L’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, ha manifestat que “davant del silenci i l’oblit cap a les víctimes del nazisme, hem de reivindicar la memòria històrica com a un eix clau en els drets civils“.

“Combatre el feixisme avui és combatre el racisme i la discriminació,  generar actituds de respecte cap a la diversitat present al nostre voltant , ser crítics i combatius davant les injustícies i la violència que pateixen les dones, les persones migrades o davant el rebuig de persones amb una orientació sexual diversa o davant de persones amb discapacitat. No podem restar impassibles quan veiem actituds que posen en risc la convivència, ja que són l’avantsala del feixisme”, manté Serracant.

L’acte s’ha tancat amb l’encesa de sis espelmes a càrrec de representants de diferents col·lectius perseguits i represaliats pel nazisme com la comunitat jueva, el poble gitano, opositors polítics, testimonis de Jehovà, persones amb diversitats funcional i LGTBI. Acte seguit s’ha fet un minut de silenci i l’ofrena floral als peus del monòlit per part del consistori, els partits polítics presents a l’acte i familiars dels deportats.

Foto portada: ofrena floral dels membres del consisitori. Autor: David B.

Comments are closed.