Foto portada: un moment de la taula rodona, aquest migdia a Fira Sabadell. Autor: Gemma Vives.

El Tercer Sector sabadellenc va atendre més de 53.000 persones durant l’any de la pandèmia

Les entitats del Tercer Sector vinculades a la Plataforma Vàlua van atendre més del doble d’usuaris durant l’any 2020, marcat per la pandèmia, que l’any 2019. Així mateix, en el mateix període van incrementar un 32 per cent el nombre de professionals (de 716 a 950) i un 9 per cent el nombre de socis. “Si abans érem necessàris, ara som imprescindibles”, ha assegurat el president d’Ethos, Joan Brunet, en representació de la plataforma a la jornada Empresa amb Vàlua 2021, que ha reconegut una trentena d’empreses col·laboradores.

La pandèmia de la Covid-19 va significar tot un repte per a tota la societat. Però alguns sectors han patit més que altres. El Tercer Sector ho va patir de primera mà. Alguns dels usuaris més vulnerables de les entitats amb discapacitat van emmalaltir greument o morir-hi, els centres residencials van tenir brots i les conseqüències socials, sanitàries i econòmiques encara s’estan veient ara. A més van haver de redoblar esforços per donar servei als col·lectius més desfavorits, ja sigui per raó de discapacitat, nivell adquisitiu o altres tipus d’exclusió com la residencial. Així s’ha detectat un increment d’addicions, que acaben a Ethos, de necessitat d’alimentació que ha d’encarar Creu Roja, Càritas o el Rebost Solidari, i també ara un increment dels costos a les empreses o Centres Especials de Treball com els de CIPO o la Fundació Atendis.

Però al llarg de la pandèmia han arribat, amb totes les limitacions, més lluny que mai. Així el nombre d’atesos va pujar un 135 per cent, de 22.500 persones l’any 2019 a 53.000 l’any passat. Per sort ha pujat el nombre de professionals, voluntaris i també de socis. El de professionals ho va fer un 32 per cent (de 716 a 950). El voluntariat va pujar un 5 per cent (de 1.642 a 1.729) i el nombre de socis ho va fer un 9 per cent (de 11.000 a 12.000). Les entitats agrupades a la Plataforma Vàlua creuen que els números els posen més en valor que mai:

“Érem necessaris abans de la pandèmia però ara som imprescindibles. Les dades parlen per si mateixes. Necessitem sensibilitat, més ajuts i més suports. No volem compassió ni ser una excepció sinó a fer normal el que ja és normal a la societat”, ha assegurat Joan Brunet, president d’Ethos i representant anual de la plataforma.

La trobada, a la que han assistit un centenar de persones, ha girat al voltant de la col·laboració entre les empreses i les entitats del Tercer Sector. “Ha de ser un win-win tant per les entitats com per les empreses i les entitats també han de pensar com poden ajudar les empreses”, ha assegurat el soci director de la consultora Valores & Marketing, Juan Mezo. “Un triple win-win-win perquè ha de ser bo pels usuaris, les empreses i la societat en general perquè per sobre de tot hi ha d’haver la millora de la qualitat social”, ha matisat el director de relacions ciutadanes del Casal dels Infants del Raval, Enric Canet. Per la seva part, la secretària general del Gremi de Fabricants, Núria Aymerich, ha assenyalat que tant el teixit social i empresarial van tenir la porta oberta 24 hores al dia 365 dies a l’any durant el pitjor de la pandèmia.

“Hem de posar el focus en el que funciona i així arribar més a la societat. Perquè només eradicarem la pobresa amb milions de petits accions individuals com les que veiem a la jornada i passant de les paraules als fets”.

Per la seva part, Mezo ha assegurat que el camí per la inclusió és llarg i lent amb un símil molt tèxtil: “això va de vestits a mida i no de pret-a-porter“. La presidenta de la Taula del Tercer Sector Social, Francina Alsina, hi està d’acord:

“Les entitats del Tercer Sector hem de picar molta pedra”. Però hi veu precedents positius: “la pandèmia ens ha fet recuperar el valor del treball comunitari i ens marca el camí. Però no podem deixar en mans de la societat que sempre ens salvin els mobles. Calen polítiques socials”, ha assegurant, felicitant-se perquè la Generalitat tingui finalment pressupostos.

La jornada, presentada per la periodista de Ràdio Sabadell Raquel García, ha finalitzat amb l’entrega d’una trentena de diplomes a empreses, entitats i mitjans de comunicació que d’una forma o una altra han col·laborat amb la Plataforma Vàlua al llarg de l’any 2020, entre elles. Entre ells, la TUS, Ikea, la Corporació Sanitària Parc Taulí, la pizzeria Papa John’s, Decathlon, Ametller Origen, la Fundació Antiga Caixa Sabadell, Ràdio Sabadell o el diari digital iSabadell.

L’acte ha finalitzat amb les paraules del director general de Relacions Laborals de la Generalitat, Òscar Riu, qui ha destacat que “el teixit català de base social és l’enveja d’Europa i cada cop que se’l necessita hi és”. Riu ha assegurat que els pressupostos aprovats pel govern català són “més socials”. “Ens teniu al costat”, ha assegurat.

Segueix iSabadell a Telegram!

Segueix iSabadell a Telegram i rebràs les notícies més rellevants directament al teu dispositiu. Fes-ho AQUÍ.

Foto portada: un moment de la taula rodona, aquest migdia a Fira Sabadell. Autor: Gemma Vives.

Comments are closed.