Foto portada: un control policial en època de toc de queda. Autor: Policia Sabadell / cedida.

La meitat dels sabadellencs considera insuficient la presència policial als barris

  • L’Ajuntament va enquestar el passat mes de gener 400 persones sobre la seva percepció de seguretat a la ciutat.
  • 9 de cada 10 enquestats aproven la seguretat però gairebé la meitat demana més vigilància als barris perquè és insuficient o inexistent.

L’Ajuntament va elaborar el passat mes de gener una enquesta telefònica a 400 ciutadans sobre la percepció de seguretat pública a la ciutat en relació a l’any 2020, molt marcat per l’eclosió de la pandèmia. Segons fonts municipals, la valoració és positiva ja que en una escala de 0 a 10 la percepció de seguretat és de 6,79 i més del 90 per cent aprova la seguretat a la ciutat. No obstant, gairebé la meitat dels enquestats creuen que la presència policial al barri on viuen és insuficient o inexistent. Aquestes són les dades de l’enquesta.

Les trucades es van fer entre el passat 13 i 27 de gener de 2021, a 400 sabadellencs (208 dones i 192 homes) majors de 16 anys i amb una mitjana d’edat de 50,4 anys. Segons la fitxa tècnica, el nivell de confiança de la mostra és del 95 per cent i el marge d’error és el 5 per cent. Els principals resultats es van donar a conèixer en el marc de la Junta Local de Seguretat del passat dijous, a la que va assistir el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, i la pròpia alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés (més informació: ‘Farrés: “Sabadell és una ciutat segura”).

El 90 per cent aprova la seguretat

Segons les dades, 9 de cada 10 sabadellencs aproven la seguretat a la ciutat. Les persones enquestades qualifiquen amb un notable el servei de la Policia Municipal. La nota mitjana pel que fa a la percepció de seguretat és de 6,79 per cent, també prop del notable.

Percepció del nivell de seguretat a Sabadell, sent 0 molt insegura i 10 molt segura. Font: Policia Municipal.

La comparació amb la darrera enquesta, feta l’any 2018 en relació al 2017, mostra una lleu caiguda de la percepció de seguretat de 0,33 punts. En general les dones valoren de forma “sensiblement” més alta la seguretat que no pas els homes, segons indiquen fons municipals.

Percepció de la tasca policial: el 86 per cent els aprova

Els dos principals cossos policials amb presència a la ciutat, els Mossos d’Esquadra (que tenen la competència principal, la seguretat ciutadana) i la Policia Municipal aproven de forma folgada. El 86 per cent dels enquestats els aprova. Als Mossos amb una nota de 7,4 sobre 10 i a la Policia Municipal amb un 7,12 sobre 10.

Valoracions del servei de la Policia Municipal i els Mossos d’Esquadra, sent 0 pèssim i 10 excel·lent.

No obstant, la comparativa mostra indicis d’una lleugera desafecció. Un de cada 10 enquestats suspèn la Policia Municipal (fa tres anys només ho feia la meitat, el 5 per cent). I si llavors el 95 per cent aprovava la tasca de la Policia Municipal, aquesta xifra ha caigut nou punts i ara és del 86 per cent. Quan se’ls posa nota de l’1 al 10, la Policia Municipal es deixa dues dècimes en tres anys i els Mossos d’Esquadra una dècima.

Percepció de seguretat per barris: sense grans diferències

Per districtes, la percepció de seguretat té notes similars. Les notes més altes, allà on els veïns que hi viuen se senten més segurs, s’observen al districte 4 (Can Rull, Can Llong, Concòrdia) amb un 7,07 sobre 10, al districte 2 (Creu Alta i Can Puiggener), amb un 7,04 sobre 10, al districte 6 (zona sud), amb 6,92 sobre 10, i al districte primer (Centre, Eixample, Covadonga, Sol i Padrís), amb un 6,86 sobre 10. Les notes més baixes s’observen als districtes 5 (Gràcia, Can Feu, Merinals), amb 6,21 sobre 10, i també al districte 3 (nord), amb 6,35 sobre 10. Però en tots els districtes la nota oscil·la entre el bé i el notable raspat.

Percepció del nivell de seguretat per districtes, sent 0 molt insegur i 10 molt segur. Font: Policia Municipal.

La meitat dels enquestats, el 50,7 per cent, aproven el nivell de vigilància als barris, que consideren suficient. El 47,31 per cent, creu que s’hauria de reforçar doncs o bé és insuficient (ho diu el 42,72 per cent) o bé és “inexistent”, com pensa el 4,69 per cent dels enquestats. A l’enquesta de l’any 2017 gairebé un de cada 10 enquestats considerava “inexistent” la presència policial al seu barri de residència.

Valoració de la vigilància als districtes de residència. Font: Policia Municipal.

6 de cada 10 enquestats als districtes 5 i 7 creuen que la presència policial és “insuficient”. La meitat dels enquestats al districte 3 també ho pensen. Són les zones on més troben a faltar la policia: Merinals, Gràcia, Torre-romeu, Ca n’Oriac o Can Deu. Per contra, gairebé tres de cada quatre enquestats de Campoamor, Espronceda o la Creu de Barberà creuen “suficient” la vigilància policial a la seva zona, com també la meitat dels del districtes 1 i 2.

Millorarà o empitjorarà?

En termes generals, les persones consultades creuen que la seguretat durant l’any 2020 no va variar de forma substancial, ni tampoc ho faria aquest any 2021, mentre que el 17,75 per cent creia que milloraria i el 14,25 per cent creu que empitjoraria. Cal recordar que l’enquesta es va fer en un moment àlgid de la pandèmia, en relació a l’any 2020, segurament el més extraordinari de les darrers dècades.

Ha estat víctima d’algun delicte?

El 4,25 per cent recorda haver estat víctima directa d’algun delicte durant l’any 2020 (el 80 per cent contra la propietat, incloent els vehicles, i el 20 per cent contra la integritat física). Però la xifra augmenta per sobre del 30 per cent quan s’aprofundeix a traves d’una sèrie de preguntes. El 31,64 per cent tenen un record induït d’haver estat víctima d’algun tipus d’estafa o delicte contra la propietat, especialment contra els vehicles. Són xifres similars a altres estudis fets a Catalunya. El 20 per cent dels participants a l’enquesta tenia record d’haver denunciat algun delicte.

Foto portada: un control policial en època de toc de queda. Autor: Policia Sabadell / cedida.

Comments are closed.