Es busquen voluntaris per recomptar les persones sense sostre

El proper 21 de maig es durà a terme un recompte de persones sense llar a Sabadell. A les 20 hores del vespre començarà la formació dels voluntaris, i a les 23:30 hores s’iniciarà el recompte. A cada districte s’hi adreçaran diferents voluntaris, acompanyats pels coordinadors. Per participar només cal ser major de 18 anys i no tenir problemes per desplaçar-se caminant. Les inscripcions estan obertes online i no es tancaran fins el dia 14 a les 12 hores del vespre. 

El recompte de persones sense llar es durà a terme el dia 21 de març a les 23:30 hores de la nit. Des de les organitzacions han fet una crida a la participació ciutadana. Actualment compten amb 82 voluntaris, dels 180 que es necessiten. El regidor d’Acció Social a l’Ajuntament, Gabriel Fernández, ha destacat que la celebració d’aquesta taula ha estat quelcom molt demandat.

De quines dades disposem fins ara?

El director d’Arrels Fundació, Ferran Busquets, assegura que a Catalunya hi ha més de 2.000 persones al carrer, i que això comporta que les persones afectades visquin fins a 20 anys menys que les que viuen en un habitatge adequat.

El director d’Actua Vallès, Alberto Capitán, argumenta que “poder quantificar és necessari per poder qualificar”, i ha facilitat les dades amb les que treballa l’associació. Al 2016 al registre d’Acció Social hi constaven 70 persones sense llar, i al 2018 aquesta xifra augmentava fins a les 144 persones. Tot i això, assegura Alberto, d’aquestes dades s’ha de fer una reflexió més profunda.

“Això no vol dir que tinguem més persones en situació de sensellarisme, sinó que som capaços de detectar i quantificar millor. Abans teníem una part de la població totalment invisibilitzada i, pel fet de ser invisibilitzada, no rebia cap tipus de suport”, assegura Capitán.

Tot i que està previst que els voluntaris puguin desplaçar-se per la ciutat sense problema, hi ha llocs, com el Parc Catalunya, en què serà l’equip de Creu Roja qui porti a terme el recompte.

Qui aporta els materials?

Les entitats organitzadores treballen conjuntament, aportant cadascuna el granet de sorra necessari. En relació a la jornada, des de l’Ajuntament es tranquil·litza a les persones que no disposin de cotxe, ja que se’ls oferirà un servei d’autobusos que els recolliran i, un cop realitzada l’activitat, els duran al lloc de sortida. La Fundació Arrels, per la seva part, ha realitzat els plànols per dividir la ciutat, que també es podran descarregar en forma d’aplicació mòbil. El rebost solidari també participarà oferint als voluntaris un refrigeri i alguna cosa per menjar. També s’oferiran armilles reflectants.

El que sí que han demanat és que els voluntaris no parlin amb les persones recomptades, per tal de no alterar la rutina dels mateixos. També han demanat als mitjans de comunicació que no cobreixin l’esdeveniment, per preservar la intimitat de les persones i per no crear un clima de tensió.

Foto portada: presentació de la iniciativa. Autor: M.Tornel. 

Comments are closed.