Un dels principals introductors de l’important sindicalisme anarquista del segle XIX i fins la Guerra Civil a Sabadell protagonitza el quart Espai de Memòria de la Generalitat a la ciutat, que coordina el Memorial Democràtic. Es tracta d’una placa dedicada al teixidor Josep Miquel i Clapés, l’avi Miquel, delegat a Sabadell de l’Associació Internacional dels Treballadors (AIT) a finals del segle XIX i amb paper protagonista en les mobilitzacions obreristes del primer terç del segle XX local.
Josep Miquel i Clapés va ser un dels fundadors de la Primera Internacional a Catalunya i delegat a Sabadell de l’AIT. Va participar a la Vaga de les Set Setmanes de 1883, i va ser un dels organitzadors del Primer de Maig l’any 1890, el primer que es va celebrar a Sabadell. El 1896, arran dels atemptats del carrer dels Canvis Nous de Barcelona, va ser detingut, processat i empresonat al castell de Montjuïc.
Col·laborador estret de Francesc Ferrer i Guàrdia, cap gran mobilització local a l’època no el va tenir entre els protagonistes més o menys destacats. Va tenir un paper a la Setmana Tràgica de 1909. I també a no tan coneguda però més enconada Vaga General Revolucionària de 1917. Allà va ser de nou detingut i torturat. De resultes de la tortura, va quedar paraplègic i ja no es va moure del llit fins la seva mort, el 19 de desembre de 1931.
Amb l’arribada de la democràcia, l’any 1979 l’Ajuntament va dedicar un petit carrer a Josep Miquel, a la Creu de Barberà.
La placa a Josep Miquel
Durant la Guerra Civil, entre el 6 de gener de 1937 i el maig de 1939, es va transformar el 15 per cent del nomenclàtor de la ciutat amb criteris revolucionaris. Llavors Josep Miquel va tenir un espai al nomenclàtor local: el carrer de Josep Miquel, a La Creu Alta, on fins llavors, i també ara, hi havia el carrer de Sant Miquel. Amb l’entrada de les tropes franquistes, i la primera depuració franquista, el carrer es va tornar a dir de Sant Miquel. Però va quedar un rastre de l’Avi Miquel a La Creu Alta: una placa pintada en referència al carrer Josep Miquel. No se li va fer gaire cas durant dècades. Ara, aquesta placa, 83 anys després és l’epicentre d’un nou Espai de Memòria a Sabadell.
En els darrers anys, veïns i tècnics del Museu d’Història la van referenciar i ara es recuperarà a l’espai públic, de la mà d’una promotora, que l’ha col·locat en una obra nova a la zona finançant-ne els costos. Aquest dimecres es col·locarà al carrer de Sant Miquel, cantonada amb Vila Cinca, on es va penjar originalment. A l’acte acudirà el director del Memorial Democràtic, Jordi Font, i representants municipals.
Els Espais de Memòria
Des de la creació del Memorial Democràtic, s’han senyalitzat i documentat diversos espais vinculats a la memòria històrica, bàsicament del període 1931-1980, és a dir, Segona República, Guerra Civil, franquisme i transició. Es tracta de la Xarxa d’Espais de Memòria del Memorial Democràtic. Sabadell tenia fins ara tres espais de memòria.
- Les Coves de Sant Oleguer, on van viure milers de persones durant les dècades dels 40 i 50 del segle passat.
- L’arsenal i el polvorí de l’Aeroport, que va servir com a refugi antiaeri durant la Guerra Civil.
- El tercer va ser inaugurat fa pocs anys: just davant el pavelló d’esports de Sol i Padrís, un dels escenaris principals de la Vaga General Política de febrer de 1976 que va comportar la caiguda de l’alcalde franquista José Burrull.
A partir d’aquest dimecres, Sabadell en tindrà un més.