Foto portada: Els treballadors de l'espai gastronòmic l'Amanidor atenent durant l'acte de presentació. Autor: Àlex Bello

L’Amanidor ja és una realitat

Aquest dimarts, el Casal Cívic de la Creu de Barberà ha acollit l’acte de presentació de l’espai gastronòmic de la CIPO, anomenat L’Amanidor. La cafeteria-restaurant, que estarà situada al mateix casal, serà una oportunitat laboral per aquelles persones amb discapacitats intel·lectuals que no tenen accés al mercat laboral ordinari. A més, l’espai acollirà alumnes en pràctiques de l’Escola d’Educació Especial Xaloc del Programa de Formació i Inserció (PFI) adaptat d’Auxiliar d’Hostaleria.

L’espai gastronòmic estarà coordinat per un cap de cuina, que serà Joan Colomer, i una cap de sala, que serà Pepi Castaño. Els cambrers seran membres de la CIPO amb estudis relacionats amb l’hostaleria i la restauració, així com estudiants en pràctiques de l’Escola d’Educació Especial Xaloc. Xavi Martínez, director de CIPO, ha explicat que el projecte de l’Amanidor es va començar a dibuixar l’any 2013 a partir d’unes portes obertes. És un projecte que porta un llarg recorregut i que suposa la inserció de la restauració entre els seus serveis.

“Avui ens endinsem en el món de la restauració. Oferim el servei de cafeteria-restaurant a preus assequibles amb productes de qualitat i de proximitat. Creiem que tothom té dret a tenir un projecte de vida adaptat a les seves necessitats, per això fem una crida a projectes que facin visible a la diversitat”, ha destacat. 

Durant l’acte de presentació, al qual han assistit l’alcaldessa de Sabadell Marta Farrés, juntament amb els regidors de l’Ajuntament, ha intervingut la directora de l’escola Xaloc, Mònica Maya:

“Estem molt orgullosos i il·lusionats de ser aquí i encetar aquest projecte. Fa molt temps que estem parlant de projectes i de somnis, i avui un d’aquests somnis es fa realitat. Representa un lloc on els alumnes poden fer les pràctiques i també una oportunitat sociolaboral real”.

La presentació ha comptat amb un vídeo de presentació de l’espai gastronòmic i amb l’assistència de familiars, veïns i usuari del centre cívic. En finalitzar l’acte, l’equip de l’Amanidor ha ofert a tots els assistents refrigeris i diferents plats en forma d’esmorzar per concloure l’acte d’una forma més informal.

Un espai gastronòmic que neix de la col·laboració

L’Amanidor neix de la col·laboració de diverses institucions i entitats. “Després de la pandèmia les administracions i les institucions hem de cercar aliances, col·laborar perquè hem de fer les coses junts, aquesta iniciativa va en aquesta línia”, ha declarat Cesca Domènech, directora general d’Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat de Catalunya. Marta Farrés també ha valorat positivament la col·laboració entre les entitats:

“Vull agrair a la CIPO i a l’Escola Xaloc la seva col·laboració. Ens costa molt unir forces, cadascú tendeix a fer la seva, i per això us vull agrair en nom de la ciutat aquest esforç i estic segura que no serà l’últim. També m’agradaria donar les gràcies a la Generalitat per donar l’oportunitat a Sabadell. És un model que esperem poder-lo portar a altres espais de la ciutat amb característiques molt similars”.

El terme amanidor és una paraula sabadellenca que havia caigut en desús. La paraula es refereix al rebost que hi havia antigament sota l’escala de les cases. Ara, amb la inauguració de l’Amanidor, el terme torna a la ciutat en forma d’espai gastronòmic.

Foto portada: els treballadors de l’espai gastronòmic ‘l’Amanidor’ atenent durant l’acte de presentació. Autor: Àlex Bello

Comments are closed.