Trobada de veïns, entitats i polítics en contra de projecte 'Sabadel Surfcity'. Autor: David Chao.

#StopSurfCity: neix la plataforma que vol tombar la piscina d’onades

  • La innecessarietat de l’equipament i l’impacte mediambiental al riu Ripoll són les principals objeccions al projecte de Sabadell SurfCity.
  • Els detractors de la iniciativa oficialitzaran la seva oposició a través d’una plataforma i impulsaran accions de protesta en les pròximes setmanes.

Rebuig popular i institucional al projecte Sabadell SurfCity. Un centenar de persones, entre les quals hi havia veïns a títol individual, entitats ecologistes i partits polítics, han indicat les principals conseqüències negatives que provocarà la piscina d’onades que l’Ajuntament preveu ubicar a Sant Oleguer. A trets generals, s’agrupen en un triple impacte (ambiental, paisatgístic i econòmic) difícil d’encaixar. Per fer més forta la crítica popular, al final de la trobada que s’ha celebrat aquest dijous a l’Àgora de Sol i Padrís han organitzat una recollida de firmes i, en els pròxims dies, constituiran una plataforma.

L’Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura (ADENC) i el Moviment Veïnal del Sud , amb el suport d’entitats com Massa Crítica o la PEUS, han organitzat una trobada a aquest dijous a la tarda per fer front comú en contra del projecte que l’Ajuntament va presentar fa una setmana (més info: ‘Projecten una piscina d’onades per practicar surf al costat de la Bassa’). Tots els detractors de la iniciativa consideren que es tracta d’una iniciativa “oportunista” i “especulativa” perquè no respon a cap necessitat social ni figura en cap programa polític. A banda de la “innecessarietat” de tenir una piscina d’onades a Sabadell, els assistents han advertit que si aquest equipament tira endavant, el parc fluvial del Ripoll experimentarà un atac multisectorial a causa de l’activitat i l’energia que mourà la nova piscina d’onades.

“Aquest no és el projecte que necessita la ciutat. Sabadell té moltes altres necessitats que no es cobreixen des de fa molts anys i, per tant, per més que la inversió sigui privada, els recursos i l’espai que es dedicarà a aquest projecte són públics”, ha recriminat un dels representants de la Plataforma d’Entitats per un Urbanisme Sostenible (PEUS).

Els crítics amb el projecte constituiran una plataforma amb la finalitat d’oposar-se oficialment i amb més força a Sabadell Surfcity. De fet, ja han programat una segona trobada com la d’aquest dijous a l’Àgora de Sol i Padrís per aprofundir en aquesta qüestió i la setmana que ve tenen previst exigir una sèrie de respostes a Marta Farrés respecte al procediment administratiu que seguirà aquest projecte.

Un atac al Ripoll i també als veïns

El punt de partida de la nova plataforma que s’ha gestat aquest dijous a la tarda és clar: el projecte de Sabadell SurfCity és un atac al riu Ripoll, en tot el seu context mediambiental, així com per a la ciutadania que se’n gaudeix. Les entitats que vetllen per preservar els espais naturals i la seva biodiversitat, com per exemple l’ADENC o Massa Crítica, no són les úniques que ho diuen:

“Com a veïna de Sabadell, puc dir que en els darrers anys he notat una degradació del Ripoll, però només en el tram de Sabadell. Això no és casual, això és que aquí passa alguna cosa”, ha insinuat Dolors Sánchez.

En aquest sentit, un dels representants de l’ADENC, Joan Carles Sallas, qüestiona que l’energia renovable o neta sigui suficient per generar quatre onades per minut, tal com preveu el projecte (més info: ‘10 claus al voltant del projecte Sabadell SurfCity‘). Sallas també es pregunta si és adequat que, enmig d’una crisi climàtica i amb l’actual escassetat d’aigua, es destinin 16.000 metres cúbics d’aigua (anuals) a aquesta piscina d’ones; amb tot el que això comporta a nivell d’infraestructura. Per tots aquests motius, aquesta tarda han començat la seva oposició amb una recollida de firmes, entre les quals hi figurava la signatura dels partits d’ERC, Podemos, la Crida, Entesa i Ara Sabadell.

Trobada de veïns, entitats i polítics en contra de projecte 'Sabadel Surfcity'. Autor: David Chao.
Trobada de veïns, entitats i polítics en contra de projecte ‘Sabadel Surfcity’, aquesta tarda a l’Àgora. Autor: David Chao.

Membres d’entitats veïnals així com entitats municipals com Massa Crítica, PEUS o Bandtumbats (batucada de La Creu Alta) han assistit a la convocatòria per exposar el seu rebuig al projecte. De fet, una de les membres del Moviment Veïnal del Sud, Nohemí Zafra, ha advertit que “els carrers del barri on es vol ubicar la piscina d’onades no estan preparats per rebre l’activitat que generarà aquest equipament, ja que incrementarà el transport privat, el trànsit i saturarà les vies perquè no hi haurà prou places d’aparcament”.

Nota posterior

Les associacions de veïns de Sol i Padrís, Covadonga i Nostra Llar no tenen un posicionament explícit, ni favorable ni contrari, al projecte, segons ha pogut constatar aquest digital en converses amb les seves juntes. No s’ha produït un debat dins dels seus òrgans. En tot cas, argumenten, els veïns contraris al projecte que han acudit a l’assemblea ho han fet a títol personal, asseguren les mateixes fonts.

Per la seva part, la directora de la Fundació Bosch i Cardellach, Isa Vega, assegura que l’entitat acadèmica no està en contra del projecte però sí que creuen “necessari” obrir un debat de ciutat al voltant d’un “projecte tan important”. “Com tantes vegades s’ha fet en la nostra història, ens oferim a fer possible aquest debat que creiem necessari”, ha insistit.

Foto portada: trobada de veïns, entitats i polítics en contra de projecte ‘Sabadel Surfcity’, aquesta tarda a l’Àgora. Autor: David Chao.

Comments are closed.