Foto portada: un contenidor de roba usada, davant del Parc Taulí. Autor: Izan Vizuete.

Gestionar la roba usada: tot un maldecap

  • Les xifres de reciclatge de roba són testimonials mentre segueix pujant la compra de tèxtil.
  • L’Ajuntament incrementa un 30 per cent el nombre de contenidors de roba usada: de 50 a 65.

L’Ajuntament incrementa el 30 per cent el nombre de contenidors per a recollir roba i material tèxtil a la ciutat, de color habitualment vermell. La roba és un dels productes que menys es recicla a dia d’avui. Les xifres no passen del 15 per cent a Catalunya. Tot un repte pel tèxtil que no para de créixer en temps d’emergència climàtica.

Sabadell té 50 contenidors específics de recollida de roba a la ciutat. En breu la xifra s’incrementarà un 30 per cent, per arribar als 65, a banda dels que hi ha a les deixalleries. La roba que es recull a Sabadell que s’envia als contenidors es recollida per la fundació Formació i Treball, vinculada a Càritas. La seva missió és formar i inserir persones en risc d’exclusió social, i lliurar productes de primera necessitat com aliments, roba i mobles a famílies en risc d’exclusió. A Sabadell l’any 2020 es van recollir unes 400 tones de roba.

Però, segons dades municipals, el reciclatge de la roba no s’enlaira: es calcula que menys de l’1 per cent de tots els tèxtils del món es recicla en nous tèxtils. A Catalunya el nivell de recollida selectiva dels residus tèxtils és menor al 15 per cent. I això que la pròpia indústria des de fa uns anys incentiva amb descomptes l’entrega de roba usada (per exemple, així ho H&M amb un descompte de 5 euros per bossa; el gegant Inditext la recull sense donar res a canvi).

En qualsevol cas, la roba usada és tot un maldecap. La Setmana Europea de la Prevenció de Residus posa el focus en el tèxtil aquest any. Les jornades se celebren fins el proper 27 de novembre. La seva gestió és un gran repte de futur, ja que el sector tèxtil exerceix una major pressió en l’ús de matèries primeres i aigua, només per darrera dels aliments, l’habitatge i el transport. És un dels principals sectors en emissions de Gasos d’Efecte Hivernacle (GEH). Brussel·les hi està a sobre i obligarà en breu a augmentar el percentatge de separació als països membres. I a sobre l’hiperconsumisme actual fa que, de mitjana, cada ciutadà espanyol compri una trentena de peces de roba a l’any, segons dades de la Asociación Ibérica de Reciclaje Textil (Asirtex) de l’any 2019. També de mitjana cada ciutadà espanyol va llençar més de 10 quilos de roba a les escombraries per any.

FES-TE SUBSCRIPTOR A PREU BLACK FRIDAY FINS EL 27/11!

Si t’agrada iSabadell, ajuda’ns a créixer i fes-te SUBSCRIPTOR. A més, tindràs avantatges exclusius.

Consulta AQUÍ els avantatges i FES-TE SUBSCRIPTOR ARA, AQUÍ.

Foto portada: un contenidor de roba usada, davant del Parc Taulí. Autor: Izan Vizuete.

Comments are closed.