L’Ajuntament obrirà la gestió del Gimnàs Municipal a les entitats esportives

  • L’Ajuntament ha indemnitzat l’empresa que gestiona de forma forçosa el Gimnàs amb 263.000 euros entre 2018 i 2020.
  • El consistori opta per la gestió a través de les entitats davant el dèficit crònic de la gestió privada i l’alt cost de la gestió directa.

L’Ajuntament buscarà que una entitat esportiva sense ànim de lucre agafi les regnes del Gimnàs Municipal a partir de l’any vinent i evitar així el tancament de la instal·lació ubicada a la plaça de Frederic Mompou, al Centre. El consistori no està disposat a gestionar directament una instal·lació deficitària o a seguir assumint indemnitzacions a un operador privat. En els darrers tres anys, s’han abocat més de 260.000 milions per quadrar els números del Gimnàs Municipal.

L’actual govern ja va anunciar el tancament del Gimnàs la passada tardor però finalment van decidir prorrogar el seu funcionament a través de l’empresa IGE Sports durant tot aquest any a l’espera de crear un nou escenari. Ara mouen fitxa i ha fet saber als grups municipals que descarten gestió directa per inassumible. Es vol salvar el gimnàs a través d’una entitat esportiva sense ànim de lucre.

Es busca entitat per gestionar gimnàs

És un model que no s’ha imposat a Sabadell però que es practica a altres municipis com Terrassa, l’Hospitalet o Granollers. Una entitat esportiva de la ciutat presenta un estudi tècnic i econòmic i agafa les regnes de la instal·lació esportiva, sigui un gimnàs o un pavelló. Per a fer-ho, l’Ajuntament farà una crida abans de les vacances d’agost i les entitats interessades hauran de presentar el seu projecte, tant a nivell tècnic com econòmic. L’Ajuntament hi inclourà alguns requisits. Entre els principals, que es puguin mantenir les activitats dirigides que es fan ara mateix al Gimnàs Municipal i que són el seu veritable punt fort.

Concessió forçosa i indemnitzacions

Mentre es defineix el nou procés, i a l’espera que es presentin entitats, hi ha dues coses segures: el Gimnàs segueix generant números vermells i aquest 31 de desembre s’acabarà la concessió, que IGE Sport té de forma forçosa des de finals de l’any 2017 i que li dona dret a ser indemnitzada per les pèrdues econòmiques generades. En tres anys s’han generat més de 260.000 euros de pèrdues, que l’Ajuntament ha hagut de pagar a la concessionària. El ple d’aquest dimarts aprovarà la indemnització de l’any passat: 101.000 euros anuals. Dit d’una altra forma, tenir obert el gimnàs en aquestes condicions va costar 2.000 euros de diners públics cada setmana.

Pèrdues creixents

Les pèrdues, com ja vaticinava un informe l’any 2017, han anat creixent any rere any: 74.000 euros l’any 2018, 88.000 euros l’any 2019 i 101.000 euros l’any 2020. Ha pesat més la competència de gimnasos a l’entorn que no pas la pandèmia ja que l’informe, emès fa quatre anys, gairebé quadrava l’escenari actual. El Gimnàs Municipal no era competitiu fa quatre anys i cada cop ho és menys. Llavors es va optar per forçar l’empresa que ha gestionat la instal·lació des dels seus inicis a seguir-ho fent. Hi havia temor que si es convocava un nou concurs quedés desert, el gimnàs abaixés la persiana i el personal i els socis, al carrer. Quatre anys després, treure a concurs la instal·lació és sinònim de fracàs, ja que quedarà deserta. I la gestió directa, com es fa amb els pavellons esportius, costaria 200.000 euros cada any.

Així que el consistori buscarà una via inèdita fins ara a la ciutat. Una tercera via: la gestió per part d’una entitat sense ànim de lucre. Una solució que ja va posar sobre la taula el propi govern i l’alcaldessa fa sis mesos, que ara s’explorarà de debò.

Segueix iSabadell a Telegram!

Segueix iSabadell a Telegram i rebràs les notícies més rellevant directament al teu dispositiu. Fes-ho AQUÍ.

Foto portada: el Gimnàs Municipal, en una imatge recent. Autor: Alba Garcia.