Protesta de la PAH per les dues famílies del bloc de Gràcia davant la seu d'Endesa a Sabadell, aquest divendres al matí. Autora: J. Ramon

La PAH acusa Endesa d’actuar en contra de la legalitat al bloc de Gràcia

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) ha organitzat un acte de protesta davant la seu d’Endesa de Sabadell (al Centre) aquest divendres al matí. Dues famílies del barri de Gràcia que viuen a un bloc alliberat per aquesta entitat l’any 2013 han patit un tall del subministrament elèctric durant 15 dies i la PAH denuncia que la companyia ha actuat al marge de la legalitat. Fonts d’Endesa neguen que això sigui així i expliquen que “tan bon punt han sabut que es tractava de dos casos en situació d’emergència, han reconnectat el servei elèctric immediatament”.

La PAH s’ha mobilitzat aquest divendres al matí per denunciar públicament el cas d’Ahlem Rharsalla i de Natalia Álvarez: diuen que Endesa els va tallar la llum sense previ avís i, en conseqüència, han estat 15 dies sense corrent. La representant de la plataforma que ha conduït la concentració ha assenyalat els agreujants de cada una de les llars: la primera té cura de quatre infants, un d’ells amb una minusvàlua, i la segona pateix una malaltia renal crònica i recentment ha estat ingressada a l’hospital per Covid-19.

Foto portada: Protesta de la PAH per les dues famílies del bloc de Gràcia davant la seu d'Endesa a Sabadell, aquest divendres al matí. Autora: J. Ramon
Foto portada: Protesta de la PAH per les dues famílies del bloc de Gràcia davant la seu d’Endesa a Sabadell, aquest divendres al matí. Autora: J. Ramon

Tot i que les dues famílies afectades tenen deutes pendents de més de 1.000 euros, el Reial decret llei 21/2021, vigent almenys fins al 28 de febrer, prohibeix els talls de subministraments bàsics per a llars vulnerables. A més, la Generalitat va signar un acord amb Endesa, la companyia en qüestió, que permet condonar el deute acumulat de 35.500 famílies vulnerables des de 2015.

“No es tracta d’un tall elèctric, és més que això. És un insult directe a totes les persones que hem anat veient en els darrers mesos com s’incrementa de manera abusiva el preu de la llum tot i estar vivint una pandèmia mundial que ha fet que la precarietat augmenti sense parar. És un insult a tota la classe treballadora que intenta arribar a final de mes, mentre grans oligopolis s’enriqueixen a costa del nostre patiment”

És per aquest motiu també que la PAH exigeix a l’Ajuntament que emprengui accions legals contra Endesa per vulnerar el reial decret 21/2021 i la llei 24/2015, “que tant els va costar d’aconseguir i que garanteix els subministraments bàsics a famílies en risc residencial i de pobresa energètica”, tal com recorden. També insten a la companyia a condonar el deute d’Ahlem Rharsalla i de Natalia Álvarez i a restablir el subministrament elèctric. Pel que fa a aquest últim punt, Endesa assenyala que aquest dijous a la nit van retornar la llum als dos domicilis.

Endesa passa la patata calenta a l’Ajuntament

Fonts de la companyia han assegurat a aquest digital que Endesa ha complert la llei en tot moment i atribueixen el tall del subministrament elèctric al bloc de Gràcia a un error comès per l’Ajuntament: el 29 de març de 2020, Endesa i la Generalitat van firmar un acord per abordar la pobresa energètica i van acordar que tots els municipis de Catalunya homogeneïtzarien els informes que avalen la vulnerabilitat d’una família per tal de garantir els corresponents serveis bàsics.

“L’informe d’aquestes dues famílies no era correcte perquè no s’ajustava al format consensuat. Independentment d’això, l’acord amb la Generalitat també exposava que, encara que una família no tingués l’informe tramitat degudament, si es trobaven en una situació d’emergència, se’ls restabliria el servei. Endesa no va tenir coneixement de la situació d’aquestes dues famílies fins ahir a la nit”, argumenta Endesa.

La companyia va retornar la llum a Rharsalla i a Álvarez aquest dijous a la nit, segons apunten, i, en aquest sentit, asseguren que “si ho haguessin sabut abans, ho haurien fet abans”. Des de la regidora d’Acció Social són conscient d’aquest canvi de model, però al·leguen que “no es tracta de canvis senzills, sinó que per a l’Ajuntament impliquen tota una modificació de procediments i més càrrega de treball per a l’equip professional” i afegeixen que “el model d’informe que exigeix Endesa es deriva del conveni signat amb la Generalitat, que en cap cas obliga l’Ajuntament perquè no és part signant ni ens hi hem adherit per ara”.

Foto portada: protesta de la PAH per les dues famílies del bloc de Gràcia davant la seu d’Endesa a Sabadell, aquest divendres al matí. Autora: J. Ramon

Comments are closed.